Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клавирното дуо Аглика Генова и Любен Димитров отново на сцената на зала „България”

Снимка: cross.bg

Българското клавирно дуо  Аглика Генова и Любен Димитров пристигна от Хановер, Германия. Там двамата музиканти живеят и работят от 1993 г. Повод да гостуват сега у нас е концерт в зала „България”. Повече подробности от Любен Димитров:

„Смятам, че публиката на 20 февруари може да очаква много интересна програма. На първо място поставяме „Концерт за две пиана, ударни инструменти и оркестър“ от Бела Барток – едно силно магнетично произведение. Със състав като СО на БНР и под диригентската палка на маестро Йордан Камджалов мисля, че ще се получи прекрасно изпълнение. Във втората част е включена една от симфониите на Густав Малер. Програмата е много добре подбрана.”

„Идеята е изцяло българска и това всъщност е най-хубавото от тази среща в зала „България” – добавя и Аглика Генова. – Предложението за нашето участие и за записите на тази творба дойде от музикалната къща на медията. Разбира се, с активното участие и на маестро Йордан Камджалов като главен диригент на концерта. Искам да добавя имената и на колегите – перкусионисти, които заедно с нас са солисти в този концерт – братята Добри и Пламен Палиеви. Ние като клавирно дуо сме емоционално свързани с тази сцена. Тя е важна за нас, тъй като от деветгодишни свирим на нея. „Трябва да бъдем винаги професионалисти” – това е казал и самият Бела Барток, думи, към които непрекъснато се стремим. За България това е едно голямо събитие.”

След концерта на Аглика Генова и Любен Димитров им предстои да запишат изпълняваната творба на Бела Барток в БНР. Специално по този повод „Ямаха” внесе от Германия концертен роял, който да партнира на съществуващия в Студио 1 подобен инструмент.

Талантливото дуо вече може да се похвали и с най-новия си албум, 14-и в дискографията им. Издаден е от германския лейбъл CPO Classics, с който творците работят от много години. CD-то съдържа всички творби, написани от Ференц Лист за две пиана.

„Нашата мисия като клавирно дуо, както и на други наши колеги по света, е да покажем на хората красотата на произведенията, написани за два рояла или за един на четири ръце” – продължава Аглика Генова.

„Винаги когато сме изнасяли концерти по света, слушателите, които не са познавали до момента клавирното творчество за дуо, са оставали изключително изненадани от този все още слабо познат състав, споделя Любен Димитров. – Богатството като звук и плътност пленява от първия момент. Често наши студенти, продължаващи кариерата си в такова дуо, сами го оценяват като голям плюс. Това много ни радва, тъй като този формат обогатява солистичната роля на пианото. И когато дадено произведение е изпълнено в хармония и баланс, без самоизтъкване на един от двамата инструменталисти, се получава обединяване на енергията и съответно добър краен резултат.”

До края на 2015-а графикът на двамата пианисти е изпълнен с турнета в Америка, Китай и Европа. През лятото ще намерят време да се върнат отново в България, като водещи на майсторски клас в град Русе. Повод е лятната музикална академия „Алегра”. В нея двамата пианисти ще направят изключение от практиката си, а именно да обучават солови изпълнители, а не клавирни дуа. И още нещо добавя Любен Димитров:

„Тази година се провежда в град Душники, Полша, 70-то издание на голям клавирен фестивал, посветен на Фредерик Шопен. Негов артистичен директор е Пьотр Палечник, председател на Шопеновия конкурс във Варшава. След няколко наши гостувания на този фестивал, той отправи специална покана към нас за голямото предстоящо събитие. Там ще изпълним рецитал с творби от този невероятен композитор. За това издание на фестивала са избрани пианисти от цял свят, затова тази покана е голяма чест за нас. Вече се подготвяме за изявата ни там.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Ново сърце (акустична версия)"

В разгара на горещото лято Любо Киров не спира да твори. Скоро след премиерата на албума му "Ново сърце"и появата на негов концерт в платформата HBOMax,  певецът даде старт на своето национално турне ( "Ново турне 2024"). Турнето на  Любо..

публикувано на 16.07.24 в 10:15

"Приятели"

Преди повече от 40 години една песен се превърна в символ на приятелството. Но и днес тя звучи свежо и носи топлината на споделените положителни емоции - смях, радост, щастие... "Приятели" е един от първите хитове на вокалната формация Тоника СВ –..

публикувано на 15.07.24 в 10:15

"Песен моя, обич моя"

Композиторът Йосиф Цанков, творил от началото на 30-те години на ХХ век до 1971 г., неслучайно е наричан Патриарх на българската музика. Оставил е над 500 творби – оперети, танга, шлагери, музика към филми, с които десетилетия наред неминуемо е..

публикувано на 12.07.24 в 10:15