Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Магическият втори лифт

БНР Новини
Под връх Тодорка бяха изградени 70 км нови писти.
Снимка: Иван Обрейков

Яростното разделение на общественото мнение в България е нещо обичайно. Разделени сме за и против Русия, за и против нов дълг, а от скоро – за и против втори лифт в ски курорта Банско. Който се интересува от алпийски ски и е посещавал България през зимата, със сигурност знае, че най-модерният ски курорт в Източна Европа се нарежда до други именити курорти, домакини на стартове от Световната купа, най-реномираната верига състезания в алпийския спорт. За три старта в края на седмицата среща в Банско си дава женският елит в ските.

Това обаче далеч не е всичко, с което се свързва Банско, особено в България. От години се вихрят непреодолими разпри между природозащитници и приятели на ски спорта, като че ли любовта към природата и към белите спортове взаимно се изключват. От 12 години модернизираната ски зона над Банско е трън в очите на родните природозащитници заради изсечената гора за построяването на нови лифтове и писти. Ябълката на раздора в момента е построяването на втори кабинков лифт от града до ски зоната под връх Тодорка. Според концесионера съществуващата гондола не може да поеме големия брой туристи и се образуват безкрайни опашки, които, естествено, изнервят гостите на Банско. А загрижените за природата в Пирин се опасяват, че отново ще се изсекат вековни дървета, напомняйки за преминалото всякакви разумни граници безпардонно застрояване на Банско и околността след модернизирането на ски зоната. Масираното навлизане на хотели и апартаментни комплекси в гората се вижда с просто око и опасенията от втора вълна строителна лакомия са напълно основателни.

Според концесионера на ски зоната съществуващият кабинков лифт не е достатъчен за растящия брой туристи в Банско.Но както във всяка кавга двете страни в конфликта са само частично прави. Концесионерът на ски зоната със сигурност не е най-добросъвестният предприемач и по нищо не личи, че ще промени досегашното си надменно поведение при новия си инвестиционен проект над Банско. Ски курортът бе променен със замах – на мястото на един скърцащ лифт и две писти с милиони евро се изградиха над 70 км нови писти и бяха построени дузина нови модерни и бързи лифтове. Метаморфозата е впечатляваща, но и до ден днешен остава горчивият привкус на съмнението, как се случи толкова бързо. А покрай новите писти и лифтове в града настъпи безумно и безпардонно строителство на лакоми предприемачи.

Развихрилата се престрелка между двата лагера около втория лифт над Банско обаче остава дребнотемие и не поставя далеч по-важния въпрос за дългосрочното развитие на планинския туризъм в България. Отговор не дават нито протестните акции, нито формалните конференции на новото туристическо министерство. Там инвеститорът повтаря до втръсване, че развитието на ски зоната е поминък за местното население и създава нови работни места, а природозащитниците обясняват мъглявите ползи от неизчерпания потенциал на алтернативния туризъм. Но нито веднъж не се чу някой да застъпи тезата, че двете неща могат да вървят ръка за ръка, както е в много други страни по света.

В пиковите часове на начална станция на кабинковия лифт се образуват дълги опашки.Повърхностният скандал се вихри в страна, която претендира да бъде туристическа дестинация ако не в световен, то поне в европейски мащаб. Рекламата на стартовете за Световната купа по ски обаче съвсем не е достатъчна. За да се превърне България в престижна туристическа дестинация, трябва да са изпълнени и ред други условия – сигурни пътища, уютни хотели с приветлив персонал, добро обслужване, дългосрочна визия за развитие и разпознаваемост. Всичко това липсва в Банско и магическият втори лифт няма да запълни дупките в улиците, няма да смекчи тона на вечно сърдития келнер, нито пък ще намали безсрамно високите цени в курорта, които изгониха много български туристи. И обратното – по същите причини липсата на втори кабинков лифт няма да накара природозащитниците да се почувстват добре дошли в Банско.

Тъжно е, че безкрайният спор не доведе до обществен дебат, какво трябва да бъде бъдещето както на планинските райони, така и на черноморското крайбрежие. Сигурно е само, че нито Пирин е Алпите, нито плажната ни ивица е Средиземноморието, въпреки че местните хора и строителните хиени мечтаят за печалбите на Китцбюл и Ница. Едва когато изкристализира дългосрочна визия за бъдещето на туристическия бранш в България, повърхностни спорове, като този за втория лифт над Банско, ще станат смешно излишни.

Снимки: Иван Обрейков



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ретро автомобили и джаз си дават среща в Поморие

За поредна година Поморие кани любителите на джаза и ретро автомобилите на фестивала "Анхиало Classic Cars & Jazz Fest". Той се организира от "Classic Car Поморие" в партньорство с Авто мото клуб "Анхиало" и Народно читалище "Просвета 1888", Поморие...

публикувано на 13.07.24 в 07:10
Снимката е илюстративна

Обявено е частично бедствено положение заради пожарите в България

Заради два големи пожара областният управител на Хасково Мехмед Атаман обяви частично бедствено положение в общините Ивайловград и Тополовград , съобщи пресцентърът на областната администрация в Хасково. На 12 юли около 14:40 часа са възникнали две големи..

публикувано на 12.07.24 в 19:15

България днес - 12 юли 2024 г.

В "България днес" на 12 юли ви разказваме за едно българско село във Варненско, което е пример за оцеляване по български. В рубриката "По съседски" правим обобщение на по-значимите събития от Балканите през отминаващата седмица. Говорим за..

публикувано на 12.07.24 в 19:00