Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Енергетиката пак вдигна температурата на политиците

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Очевидно е, че проблемите в държавната българска енергетика са вече толкова болезнени и решаването им не може повече и месец да бъде отлагано, след като през уикенда самият премиер Бойко Борисов предупреди, че „ако не се вземат незабавно решения до юни, няма как да измъкнем енергетиката от този колапс”.

Либерализация и приватизация са лекарствата, които според управляващите могат да излекуват хронично болния и на легло държавен енергиен сектор в България. А че е болен и то отдавна, е въпрос, по който има единодушие в обществото и дори сред политическите сили. Електроенергетиката е натрупала около 2 млрд. евро дългове, които според министъра на енергетиката Теменужка Петрова Националната електрическа компания сама не може да върне. Въпреки това, държавното дружество продължава да увеличава задлъжнялостта си, произвеждайки прекалено много електрически ток, но продавайки го под себестойността. Снабдяването с газ, също под контрола на държавата, е стигнало до там, че нито една банка не иска да отпусне кредит на „Булгаргаз”, съмнявайки се в неговата платежоспособност. Проблемите са наслагвани с години, призна министърът на енергетиката при представянето на отчета за свършеното от министерството през първите 100 дни на втория кабинет „Борисов”.

Първата и най-спешна задача по спасяването на най-силно задлъжнялата НЕК е да се намерят отнякъде пари, с който дружеството да върне дълговете си. Това обаче само временно ще я изправи на крака, ако успоредно не се проведат радикални и бързи реформи. Като най-належащи се посочват мерките за либерализация на пазара на електричество и за приватизация на Българския енергиен холдинг (БЕХ), който държи и управлява държавния дял в енергетиката на страната. Възродената идея за частична приватизация на 15-20 % от холдинга отново беше лансирана от министерство на енергетиката, което твърди, че все още работи над нея и прави необходимите изчисления и анализи. Не е ясно още и дали държавни акции ще бъдат предложени за продан на линеещата Българска фондова борса или на някоя по-авторитетна и по-ликвидна борса в чужбина. Докато всичко това се изясни, спешно се приемат мерки, които в година на общински избори да не предизвикат увеличение на крайната цена на тока. Първите от тях ще бъдат приложени до края на следващия месец и предвиждат изваждането на електроенергията на заводските ТЕЦ и топлофикациите, която е прекалено скъпа, от крайната цена на тока. Енергийната компания ContourGlobal, мажоритарен собственик на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“, подписа меморандум за разбирателство, с който потвърди своята готовност да започне разговори с държавната Национална електрическа компания относно възможни изменения на дългосрочния договор, по силата на който централата продава електроенергия на НЕК. Министерството на енергетиката предвижда и изготвянето на законодателни промени за продажбата на зелени сертификати и затягане на колана в държавните енергийни дружества. Значително ще се редуцират и преференциите за производителите и доставчиците на „зелена“ енергия.

Либерализацията до края на годината на пазара на електроенергия всъщност е вторият медикамент от спасителната рецепта на правителството за държавната енергетика. Става дума за възможността потребителите сами да определят от кой доставчик не електроенергия да се снабдяват. За това отдавна настоява Брюксел, а София постоянно намира извинения за отлагането на решаването на проблема. Не че това ще ликвидира опасността от неизбежно повишаване на цените на тока, но поне всеки ще има правото сам да избира и да решава колко и на кого да плаща.

За спасяването на заплашения от катастрофа държавен енергиен сектор властите разчитат много и на реализацията на спорната им идея за превръщането на България в газов разпределителен център за близките Централно и Източноевропейски страни. В тази връзка управляващите изключително много разчитат и правят всичко по силите си за ускоряване на работата по разработването на предполагаемите богати залежи на нефт и газ на дъното на българската икономическа зона на Черно море.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчево ще е, с валежи на северозапад и над Рило-Родопската област

В петък , 9 август, ще е слънчево. Заоблачаване ще има над северозападната половина от страната. Главно в планините в Западна и Централна България, ще превали. Минималните температури ще са между 14 и 21°, в София 15°. Максималните ще достигат от..

публикувано на 08.08.24 в 19:40

Борбата с огнената стихия в Славянка продължава

Над 150 огнеборци продължават битката с пожара в западния дял на планината "Славянка". На гръцка територия се активираха няколко огнища и успяха да навлязат в наситена с хвойнови насаждения гора на българската територия. За да се спре..

публикувано на 08.08.24 в 15:53

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 12

В дванайсетия брой на предаването, с водещ - Красимир Мартинов, слушайте: С какво българчета от чужбина свързват България – в контекста на резултатите от приключилите конкурсите за деца на Изпълнителната агенция за българите в чужбина;..

публикувано на 08.08.24 в 12:00