Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанасовско езеро – лагуната на великата миграция, бялата жътва и пурпурните цветове

БНР Новини

За първи път фондация „Биоразнообразие” нарушава една десетилетна традиция, посвещавайки годината не на застрашен растителен или животински вид, а на специално място – Атанасовско езеро. През 2015-а простиращата се на север от град Бургас солена лагуна ще бъде популяризирана чрез множество събития като Карнавал на биоразнообразието, Фестивал на солта, построяване на фото-укритие, изграждане на пътека на саблеклюна и на солта.

Саблеклюн

Какво отличава лагуната Атанасовско езеро? 

Великата миграция

Снимка„Птиците са най-забележителните обитатели на езерото, разказва Радостина Ценова от фондация „Биоразнообразие”. – Всяка година се увеличава броят на видовете, които са установени или видени. Достигнахме внушителните 333 вида, от 420 за България. Птиците гнездят, почиват или прелитат, защото оттам минава най-тесният фронт на Виа Понтика. Чудото на миграцията привлича много орнитолози и природолюбители от целия свят. В края на септември те идват да наблюдават огромните ята пеликани, щъркели, грабливи и пойни птици. През есента миграцията е много по-интензивна, отколкото през пролетта. Много интересни са и местните обитатели. Те си правят гнезда не по дърветата, както сме свикнали, а в малки ямички директно на земята. За това важна част от нашия проект „Солта на живота” е изграждането на места, подходящи за гнездене.”

СнимкаБялата жътва

„Бялата жътва започва в началото на август, когато морската вода се изпарява най-интензивно и се формират кристалите сол. Солничарите по традиционен начин, на ръка добиват солта. Последните години има хидравличен транспорт – гумени ленти, които пренасят солта към големите пирамиди. Там солта се оформя по специален начин, така че да не се топи от дъждовете. Работата е много тежка, но вярваме, че традицията ще бъде запазена. Надяваме се, че 2015-а ще бъде по-сушава и ще може да се добие нормалното количество сол – около 50 000 тона, защото миналата година беше почти нулева.

Солта в необикновените й формиОстатъчните продукти от солодобива са лугата и калта. Лугата е вода с висока концентрация на сол, в която хората могат да плуват без да потъват, като в Мъртво море. Има няколко басейна, осигурени от „Черноморски солници”, където хората могат да се лекуват през летните месеци. Калта също е лековита, като 1 см от нея се получава за една година. Важно е солодобивът да продължи да съществува, защото от една страна се добива сол, а от друга се осигуряват подходящи условия за обитателите на езерото, тъй като то се разделя на отделни басейни за нуждите на солодобива с различна концентрация на сол и обитатели. Това е добър пример за взаимодействие между бизнес и природозащита.”

СнимкаПурпурните цветове

„Цветовете също се дължат на солодобива, защото най-ярките оранжево-розови са точно там, където са кристализаторите. Именно лятно-есенните месеци, когато започва да се добива солта те стават в тези наситени цветове. Необикновените природни багри са една от магиите на Атанасовско езеро.”

Фотографиите са част от календара на БФБ, посветен на лагуната Атанасовско езеро



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Червен код за горещини е подаден за областите Благоевград, Русе, Плевен и Велико Търново, оранжев е кодът за останалите области 

Във вторник  ще е слънчево и много горещо. Минималните температури ще са между 17° и 23°, в София 17°. Максималните ще са от 37° до 42°, в столицата 37°.  По Черноморието  ще е слънчево с умерен бриз от изток-североизток. Температурите на въздуха ще..

публикувано на 15.07.24 в 19:05

В България преобладават висшистите, работещи на постоянен договор

България е сред страните в Европа с най-висок дял на висшистите, които работят на постоянен трудов договор, предаде БТА като цитира мащабното европейско изследване Eurograduate 2022. Според изследването, в което участва Министерството на образованието и..

публикувано на 15.07.24 в 19:05

България днес - 15 юли 2024 г.

Началото на седмицата настъпва с Горещниците – най-знойните дни в годината според народните ни поверия. В „България днес“ ще говорим за огъня и водата и всичко, което те означават в нашата култура. След това ще се „разхладим“ с..

публикувано на 15.07.24 в 19:00