Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Композиторът Кристиян Бояджиев: „За мен музиката винаги е била копнеж и пътеводна светлина”

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Композиторът Кристиян Бояджиев е носител на престижни награди за своето творчество. Не са малко и отличията му като музикален редактор и радиоводещ в програма „Христо Ботев” на БНР. Преди месеци той навърши 60 години. А на 26 февруари ще получи огромен музикален подарък от своите колеги и приятели – в концертното студио на нашата медия ще прозвучат някои от най-известните му песни в изпълнение на Орлин Горанов, Маргарита Хранова, Михаил Йончев, групите „Трик”, „Те”, „Спектрум” и др.




СнимкаВ Българското национално радио получих невероятен шанс – да говоря за песни и автори, които обичам – разказва Кристиян. – Винаги съм се старал да представя най-хубавото, да привлека вниманието на аудиторията към интересни, уникални записи. Музиката за мен винаги е била копнеж и пътеводна светлина. Фонотеката на радиото съдържа чужди и български записи, стари и нови, истинска съкровищница. Това, което не съм намирал там, взимах от моята собствена фонотека, събирана още през ученическите ми години. Сега всичко може да се намери в интернет, но някога разчитахме на плочи, които дори не се намираха тук. Композиторът Петър Ступел, баща на моя приятел Юри Ступел, често пътуваше в чужбина и ми носеше записи. Поръчвал съм и на други хора. Имаше някакво специално очарование в очакването на желаната музика, в първото слушане. Много харесвам френската музика – и забавна, и театрална. Привлича ме този начин на изразяване. Друга моя страст е бразилската култура. От години се интересувам, събирам записи. Дори продуцирах един албум на бразилски поет и композитор, който беше дипломат у нас.


Като автор Кристиян Бояджиев е насочил интересите си в областта на т.нар. забавна музика, създал е немалко детски песни, театрална музика. В колекцията си от награди има две статуетки „Златният Орфей”.

Скептичен съм към успехите, особено към личните – казва още той. – Винаги си мисля, че това са някакви изпитания. Разбира се, хубаво е, когато получавам награди. Много живо си спомням международния конкурс „Златният Орфей” през 1992 г. Участвах с песента „Близо до мен”, изпълнявана от Вили Кавалджиев. Част от творбата е за глас и пиано, а през останалото време съпровождаше фестивалният оркестър. В него влизаше целият Биг бенд на БНР и част от щрайха на нашия Симфоничен оркестър, диригент беше незабравимият Вили Казасян. Знам възможностите си като пианист и в известен смисъл беше лудост от моя страна да свиря на тази сцена и в това престижно обкръжение. Още повече, имаше някакъв проблем с инструмента и докараха пианото на сцената в последния момент. Но се получи. Присъдиха ми голямата награда „Златният Орфей”. Четири години по-късно отново получих същия приз. Този път с песента „Не го прави отново” в изпълнение на дует „КриМи”, в който сме заедно с Михаил Белчев. За мен отличията в този конкурс имат много символично значение. Ясно си спомням 1969 г. и същата тази сцена в курорта „Слънчев бряг”, когато моят баща (композиторът Атанас Бояджиев) стана първият носител на първата статуетка „Златният Орфей”.
Интересен факт от професионалната биография на Кристиян Бояджиев е, че сравнително късно започва сериозно обучение по музика. Разбира се, тя го обкръжава още от ранно детство. Родителите му на два пъти опитват да го насочат към пианото, но неуспешно. И го оставят на момчешките му интереси. Първите уроци са след казармата – на 20-годишна възраст. И отново са нетрадиционни. Наред с усвояването на основни технически умения, той се опитва да „вади” по слух любимите си поп и джаз пиеси.

Това натрупване на интонационен материал и богатство на хармонични похвати, по-късно даде много положително отражение в творчеството ми – споделя композиторът. – В началото опитвах да създавам някакви музикални форми, но не харесвах резултата. Веднъж на пианото на баща ми намерих текст от Михаил Белчев, написан на ръка. Някак съвсем естествено се роди музиката към него. Когато баща ми се прибра, чу записа. Той одобри песента и каза да се обадя на изпълнителя и да започваме работа с него. Щастлив момент! Обадих се на Румен Бояджиев от ФСБ. По онова време бяхме много близки, приятели сме и до днес. Той пък точно беше написал „Пясъчен часовник” – по-късно стана един от хитовете на Васил Найденов... А последната ми песен е „Вчера”, по текст на Валери Станков. Има музикални „ препратки“ към „Бийтълс”, а текстът рисува житейска ситуация. Създадена е преди малко повече от година, но сега я записах в студиото на Иван Лечев. Той направи ново смесване. Премиерата на този запис е подарък за приятелите на Радио България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Любо Киров започва лятото с нов сингъл и албум – "Ново сърце"

Любо Киров е сред звездите в българската музика, които последните години пълнят най-големите зали. Всяка негова нова песен вълнува публиката, която има нов повод за радост – преди дни певецът издаде албума "Ново сърце ". На концерта-промоция беше..

публикувано на 19.06.24 в 10:15

София е домакин на нов фестивал на духовната хорова музика

Преди големия християнски празник Петдесетница, софийският храм "Света София - Премъдрост Божия" е домакин на първото издание на Фестивала на духовната хорова музика "Трисвятую песнь" в дните от 19 до 23 юни.  Организатори са Българският хоров съюз..

публикувано на 19.06.24 в 09:35

"Ще целуна ли"

Едно младо момиче, познато от последния сезон на "Гласът на България" – Дани Илиева – представя новата си песен, озаглавена "Ще целуна ли ". През 2022 година, едва 16-годишна, Дани става най-младата изпълнителка, спечелила "Бургас и морето". Това не..

публикувано на 17.06.24 в 10:15