Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евродепутатът Ева Паунова: С интернет Европа може да стане глобален лидер в технологиите

БНР Новини
Снимка: личен архив на Ева Паунова

Завършването на единния цифров пазар в ЕС е сред основните приоритети в работата на Европейския парламент. „Това е една от най-обещаващите области за напредък, с потенциал за печалби от повишаване на ефективността в размер на 260 милиарда евро годишно. Единният цифров пазар ще доведе до отварянето на близо 1 милион нови работни места само в тази сфера“ каза в интервю за Радио България евродепутатът от ГЕРБ Ева Паунова, член на ПГ на ЕНП.



„Единният цифров пазар развива възможност за насърчаване на икономиката чрез електронна търговия, продължи тя. В същото време улеснява и спазването на административните и финансовите правила от страна на предприятията и засилва позициите на клиентите посредством електронното управление. Пазарните и административни услуги, които могат да бъдат разработени в рамките на Единния цифров пазар се развиват от електронни към мобилни платформи, като по този начин предлагат достъп до информация и съдържание по всяко време и с всякакъв вид мобилен уред. За този напредък е необходима регулаторна рамка, която да не препятства преноса на данни по мобилните мрежи и да спомага за по-опростения достъп до информация при същевременна защита на неприкосновеността на личните данни, на киберсигурността и най-вече и на неутралността на интернет. В момента 12 комисари работят по детайлна и дълготрайна стратегия, която ще се публикува през месец май т.г.“

Според Ева Паунова ще се наложи някои страни-членки да направят компромис в своите позиции относно Единния цифров пазар. Това явно е доста трудно и тя дава пример с Общия пазар по телекомуникации, който е стъпка към финализирането на Единния цифров пазар.

„Все още не са паднали таксите за роуминга, а си бяхме поставили за цел през 2015 г. това да стане. Аз се надявам, че в началото на 2016 г. ще можем да се поздравим с едно такова голямо постижение. Това е един вид граница, която стои пред обединена Европа и можем да я премахнем. Все още дебатите текат точно в Съвета, където има разногласия между държавите-членки“.

Ето как България се вписва в Единния цифров пазар на ЕС:

Ние се вписваме прекрасно, защото сме държавата с най-бърз WiFi и най-разпространен безжичен интернет не само в Европа, но и на световно равнище, каза Ева Паунова. – IT-индустрията се развива най-бързо и бележи ръст дори и в период на икономическа криза. В същото време, може би, генно ни е заложено да имаме много добри специалисти в тази сфера. Това, което трябва да направим е да ги мултиплицираме, да ги амбицираме и да създаваме нови. Наскоро прочетох,че една от високите заплати в IT –бизнеса е 3000 евро, която за България е изключително висока. Средната заплата там е1750 евро. Много често измерваме щастието си с това дали сме добре финансово. Ако това е щастието, ако по този начин трябва да мерим дали сме доволни от ЕС, или за просперитета на нашата държава, тогава защо да не насочим децата си да се развиват в тази сфера. Да създадем предмет програмиране, или предмет насочен към бизнес-предприемачеството. Настоящото правителство създаде Съвет за електронно управление към Министерския съвет. Това е добро начало, за да надградим вече направеното от Министерството на транспорта в тази посока. В момента се работи много усилено, за да се придвижим към по-голямо окомплектоване на електронното управление. Ето, Столична община въвежда 50 нови електронни услуги за софиянци“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България е привлекателна дестинация за дентален туризъм

Балканите привличат все повече медицински туристи, като безспорен лидер е Турция, която е сред 10-те най-предпочитани държави за здравни пътувания, сочи журито на деветото издание на BALKAN MEDICAL AWARDS 2024, чиито призове ще бъдат връчени на 5..

публикувано на 05.07.24 в 06:45

В края на работната седмица температурите тръгват нагоре

До полунощ  преваляванията ще спрат и през втората половина на нощта ще преобладава ясно време. В източните райони ще духа слаб северозападен вятър, в останалата част от страната ще е почти тихо. В петък , 5 юли, ще преобладава слънчево време...

публикувано на 04.07.24 в 19:35

Лошото време си отива, на юг ще има локални кратки валежи

В четвъртък , 4 юли, над страната ще има разкъсана облачност. След обяд над Рило-Родопската област се очакват краткотрайни валежи с гръмотевици. Минималните температури ще са между 15 и 23°, в София 15°. Максималните ще са от 25 до 30°, в..

публикувано на 03.07.24 в 19:35