Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Баба Марта бързала” помага на чужденците

БНР Новини

Тази година на традиционния български празник Баба Марта столичани  имат възможност, освен да си разменят бели и червени мартеници с пожелание за здраве и щастие, забавлявайки се, да станат част от благородна кауза за набиране на средства в подкрепа на бежанците у нас. „Баба Марта бързала“ е инициатива на неправителствените организации: „Каритас-София” и Си Ви Ес-България, които от 4 години обединяват усилията си с цел да подпомогнат адаптацията на чужденците, търсещи убежище в страната ни. Доброволци, на различна възраст и с различни професии, но обединени от желанието да правят добро, организират за бежанците седмични уроци по български и английски език, както и ателиета по приложни изкуства, музика, спорт и компютри. Заниманията се провеждат в трите приемателни центъра в София в кварталите „Овча купел”, „Военна рампа” и „Враждебна”. Набраните средства ще бъдат използвани за закупуване на материали за работата на доброволците с деца и възрастни бежанци. Повече за идеята и целта на събитието, обяснява Диана Недева от „Каритас-София”:

„Баба Марта бързала” е инициатива, която цели да подпомогне дейностите, които осъществяваме в центровете за бежанци в София. Също така искаме да повишим общественото внимание към темата за бежанците. „Баба Марта бързала“ е едно забавно бягане, което ще се случи в Борисовата градина на 1 март от 11 часа. Освен това ще има много занимателни работилници за децата и възрастните, които ни посетят.”

Всички участници, закупили си билети, ще получат забавни тениски и аксесоари, за да се преобразят в традиционните мартенски образи Пижо и Пенда. А победителите, пресекли финала, ще получат уникални, ръчно изработени медали-мартеници. Събитието се осъществява със съдействието на Столична община и е в подкрепа на София за Европейска столица на спорта 2018 г.

СнимкаПотокът от бежанци към страната ни не престава. Само през януари закрила са потърсили малко над 1000 души от 24 държави, показва статистиката на Държавната агенция за бежанците. Топ страните на произход са Сирия, Афганистан и Ирак, като най-многобройни са сирийските граждани. За четири години двете неправителствени организации са успели да помогнат на над 1000 бежанци. Не е тайна, че голяма част от търсещите убежище използват страната ни като трамплин, за да стигнат до Западна Европа с надеждата да намерят по-добър живот. До колко мотивирани са бежанците да се възползват от възможностите, предоставяни им от доброволците, обяснява Диана Недева:

„Има много мотивирани хора, които идват на заниманията ни. От една страна, защото самите доброволци използват интерактивни методи и правят заниманията много интересни за тях. От друга страна, защото искат да научат това, което им се предлага. Вярно е, че много от търсещите закрила бежанци са планирали да заминат, но това се дължи и на факта, че вече имат близки в други страни, които са се установили. Доста голям брой хора вече живеят в Западна Европа, защото през последните няколко години натам беше вълната. Но има и много, които искат да останат тук, защото България е  осъществявала обмен на студенти с някои от страните, от които идват бежанците, и много отдавна, преди да започнат тези войни, е имало хора, които са създали свои общности, които съществуват до ден днешен, така че част от хората успяват да намерят приятели и роднини тук.”

Снимките са предоставени от организаторите


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българо-сръбски кулинарен проект популяризира "Вкусът на Стара планина"

За кулинарно вдъхновение може да служи видео готварска книга, представяща 50 традиционни рецепти от старопланинските гранични райони в България и Сърбия. Гастрономията на Стара планина е характерна с използването на малък брой съставки, за да се създаде..

публикувано на 23.07.24 в 09:01

Според израелския посланик "Хизбула" и хутите държат 4-ма български заложници

"Хутите държат двама заложници от България. "Хамас" също държи двама заложници от България. Има стъпки, които България – както и всяка друга държава от ЕС – трябва да предприеме, за да предотврати бъдещи нападения и да се бори с терора", заяви посланикът..

публикувано на 23.07.24 в 08:57

Изложението "Ден на полето" събира земеделци в добричкото село Попгригорово

За трета поредна година в област Добрич ще се проведе земеделското изложение "Ден на полето". Организацията е дело на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите и има за цел да събере на едно място земеделци, производители на семена, торове и..

публикувано на 23.07.24 в 07:05