Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Всеки трети българин има близък или приятел в чужбина

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Едва 15% от българите имат намерение да напуснат страната за по-продължително време и само 1% искат да емигрират. Това показват резултатите от национално представително проучване, проведено в началото на февруари от социологическа агенция ТНС ББСС. То е по поръчка на неправителствената организация „Тук-там“, която свързва българи с опит в чужбина с български работодатели. „Разбит е митът, че всички българи искат да напуснат страната“, коментира за Радио България Мариела Вачева, един от основателите на „Тук-там“. Според изследването близо 2 милиона  сънародници живеят зад граница, като над 3/4 от тях работят или учат в рамките на ЕС. Германия, Англия и Испания са трите най-предпочитани държави, като САЩ се нареждат на четвърта позиция. Около 2/3 са в най-активната си възраст – между 25 и 44 години.Оказва се още, че всеки трети българин има роднина или приятел в чужбина. Те обаче продължават да общуват активно, използвайки възможностите на съвременните технологии. Skypeе предпочитаното средство за комуникация, а всеки четвърти се свързва с приятелите си посредством социалните мрежи. Българите навън не само по-често контактуват с близките си в родината, но също се прибират по време на отпуск и инвестират заработените зад граница пари в родната икономика.

„Около 70% от българите се връщат поне веднъж в годината, често пъти и повече – казва Жоро Пенчев от „Тук-там“. – 30 на сто го правят без специален повод. Това ни показва, че те остават активно свързани с България, ангажирани са и искат да допринасят за развитието й, да гласуват, може би да се върнат и да приложат познанията си тук, да намерят своето място. Много интересен извод е, че мнозинството от тези, които биха заминали за чужбина за известно време, е, за да работят там. Което също ни насърчава, че дейностите, върху които сме се фокусирали- кариерните форуми, са във вярна посока. Ние допринасяме много, когато предоставяме възможности на българи в чужбина за кариерно развитие в България.”

Вече седма година доброволците от „Тук-там“ организират форума „Кариера в България. Защо не?”, по време на който свързват хора с образование и опит в чужбина с български работодатели. Поради големия интерес тази година те ще направят два кариерни форума и в чужбина – в Лондон и във Франкфурт. „Български работодатели ще отидат на място, за да се срещнат с български студенти и да ги запознаят с възможностите за работа, които предлагат”, поясни Мариела Вачева.

„Интересът на фирмите към тези събития е доста по-голям, отколкото  очаквахме – добавя Жоро Пенчев. – Така че тази инициатива има бъдеще и ще продължим да я развиваме, може би на повече локации, с повече фирми. Интересното е, че има фирми от всякакви сектори. Предишните години бяха главно от IT и HRбранша, докато сега и от производството,  включително от администрацията изявиха интерес да дойдат и да представят  възможностите за работа.

Според Марчела Абрашева, регионален директор на ТНС ББСС, по-голямата мобилност на българските граждани не дава повод да говорим за емиграция, а за отваряне на възможностите и за глобализиране на българската общност. „Това е едно от важните неща, които се случват, след като България стана член на ЕС”, коментира тя.

Още от категорията

Едва 20% от българите са щастливи

Всеки от нас намира по нещо в ежедневието си, което го прави щастлив и макар и за кратко, го кара да се усмихне. Най-искрените отговори за това какво е щастие, получаваме от децата. Те умеят да са щастливи и без да имат конкретен повод - усещане, което..

публикувано на 28.02.20 в 11:57

Софийският университет отне званието „доктор хонорис кауза“ на четирима души

Академичният съвет на Софийския университет  „Св. Климент Охридски“  обяви, че е взел решение да отнеме почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Ханс Франк, Бернхард Руст, Евалд Роберт Валентин фон Масов и Едуард Колрауш.   Ханс Франк,..

публикувано на 27.02.20 в 12:49

На 1 март стартира тол системата в България – какво трябва да знаем

Остават броени дни до старта на новата тол система в България. Какво трябва да знаят българските и чуждестранните водачи и превозвачи и кой е най-подходящият тол продукт за транзитно преминаващите? Това попитахме експертът от Националното..

публикувано на 27.02.20 в 10:36