Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седем олимпийски шампионки на старта в Банско

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

От петък до неделя в курорта Банско ще се проведе най-значимото спортно събитие в България през тази година – три старта за Световната купа по ски алпийски дисциплини при жените. Седем олимпийски шампионки застават на старта в дисциплините супергигантски слалом и алпийска комбинация. По дългата над 3 км писта под връх Тодорка ще видим 52 скиорки от 20 страни, като сред тях са звездите на ски спорта Анна Фенингер, Тина Мазе, Линдзи Вон, Виктория Ребенсбург и др. Интересът към състезанията е огромен – много е вероятно тазгодишната носителка на Световната купа да бъде определена именно в Банско. Три седмици преди края на сезона в генералното класиране води словенката Тина Мазе с минимална преднина пред двукратната световна шампионка от първенството в САЩ, австрийката Ана Фенингер.

За пети път най-модерният български ски курорт Банско приема стартове от най-реномираната верига състезания в алпийските ски. България обаче се появява за първи път в календара на Световната купа през далечната 1981 г. с най-стария си курорт Боровец. Тогава цялата страна се вълнуваше от представянето на единствения си алпиец на световно ниво Петър Попангелов. Днес, уви, нямаме скиори от неговата класа, но въпреки това ските се радват на изключителна популярност у нас и предстоящите състезания се очакват с нетърпение от българската публика. Стадионът на финала е с трибуна за 5000 души. Има изградена и голяма фен зона за много забавления за хилядите зрители от страната и чужбина, които вече пристигат в Банско. Непосредствено след официалното откриване на Световната купа в петък присъстващите журналисти са поканени на традиционната кулинарна изложба на бански специалитети. Друго съпътстващо събитие е организирания за първи път филмов фестивал Snow Cinema с филми за ски и сноуборд.

Aкредитирани за отразяването на Световната купа са над 300 журналисти от цял свят. 28 телевизии ще показват директно стартовете в Северна Америка, Европа, Африка и Азия. „За по-добра реклама на българския зимен туризъм страната ни не може и да си мечтае” – заяви спортният министър Красен Кралев. Един от основните „виновници” за поредното домакинство на Банско в стартовете от Световната купа, най-важното състезание в алпийските ски, е петкратният носител на кристалния глобус Марк Жирардели. От години почетният гражданин на Банско и един от най-добрите алпийци за всички времена работи активно за това, белият спорт да се популяризира извън традиционните ски курорти в Алпите. „Бъдещето на ски спорта е в Източна Европа и дори Азия, каза Жирардели специално за Радио България. – В алпийските страни, като Франция, Швейцария или Австрия белият спорт е постигнал своя пик. За това смятам, че ски спортът трябва да се ориентира на изток, където има много фенове и неизчерпан потенциал. Хората тук са жадни за състезания от най-висок ранг, каквито са стартовете за Световната купа, а Банско e идеалният домакин, за да популяризираме този прекрасен спорт и България.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 11 юли 2024 г.

В „България днес“ на 11 юли разказваме за изложбата „Контакт“ на известната фотографка Елина Кешишева в столичната галерия ONE, посветена на жените, оцелели след домашно насилие. Отправяме се към Хамбург, където тази събота на 13 юли за втора година..

публикувано на 11.07.24 в 19:00

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 8

В осмия брой на предаването с водещ Красимир Мартинов разказваме за б ългарските стъпки в далечна Бразилия, описани в книгата на Даниел Методиев. От Венета Николова научаваме какво  предлага българската закусвалня на Шошана в Сао Пауло, а с..

публикувано на 11.07.24 в 12:00

Сървайвър по български или как оцеляват хората от с. Радево

Село Радево се намира в Североизточна България, в община Аксаково, недалеч от морската ни столица Варна. Разстоянието е около 30-40 мин. път с кола. В Радево постоянно има не повече от 60 жители, като повечето са на възраст над 60-70 години, а за..

публикувано на 11.07.24 в 10:25