Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учителката Ирина Владикова стана „Българка на годината 2014”

Ирина Владикова с наградата „Българка на годината 2014”.
Снимка: eurochicago.com

На 25 февруари Държавната агенция за българите в чужбина за шеста поредна година организира тържество за удостояване с отличието „Българка на годината 2014” на името на Св. Злата Мъгленска.

На много места в българските църкви тя е изобразявана с народна носия. Посечена е от турците във времето на османското господство по българските земи заради това, че не трябва да предаде своята  вяра. Злата Мъгленска остава в съзнанието на народа като пазителка на българския дух и достойнство. Отличието с нейното име е бронзова статуетка – стилизиран образ на светицата. Присъжда се за принос в опазването и развитието на националната и културната идентичност сред българските общности зад граница. Номинациите идват както от България, така и от чужбина. Предложени за тазгодишната награда на ДАБЧ са 29 наши сънароднички от 17 държави. Ето какво сподели за трудния избор Анюта Качева, член на УС на БНР, представител на журито.

„Докато слушах за пореден път номинациите, усетих, че всичко онова, което българките по света правят, е, че Родината не е  географско понятие.Тя е пулсиращи огнища, създадени от всички тези хора – българи, които влагат в темелите на идеята за държавата България личното си, обществено и професионално време, за да опазват българското културно наследство, българската историческа памет, българската идентичност и традиции. В този смисъл те очертават най-важните граници на територията на България. Както разбирате, аз много се вълнувам и от това, че съм жена. Искам да припомня, че извън Европа са много малко местата в света,  мисля, че не са повече от 10, където жената наистина има възможност да бъде личност, да бъде човек с право на достоен личен, обществен и професионален живот. Затова съм щастлива, че именно българката по  света е тази, която благодарение на своя талант и своите усилия поправя тази липса на равновесие в света. Страхотно е да си жена! Ние видяхме 29 такива жени. Трудно беше да отличим само една от тях”.

Ролята на българката е още по-значима, когато става дума за българските общности извън пределите на страната ни. Факт е, че българският език е съхранен там вече стотици години, най-вече поради употребата му в домашната среда, където определено господства жената. Българската реч си остава основата за съхраняване на българската културна идентичност. Не са необходими повече доказателства, че за опазването на езика, песните, приказките, на българското достойнство, на родовите корени, главната заслуга е на българката. “Българка на годината 2014” е отново създателка на българско училище. Това е Ирина Владикова, директор на едно от най-големите  днес училища зад граница – “Кирил и Методий” във Виена, Австрия. Ирина Владикова е и зам.-председател на Асоциацията на българските училища зад граница. Не мога да предам вълнението й, а само думите при награждаването.

„Благодаря за високата чест да бъда удостоена с наградата “Българка на годината” – каза тя. – Още съм впечатлена от  номинациите, които чух и видях, от всичко, което прави българката по света, за да опази нишката с родината. Едва ли някой от нас, учредителите на Асоциацията на българските училища зад граница, преди осем години, когато я основавахме, е мечтал, че призът за четвърти пореден път ще бъде връчен на една от нас, тоест на  нашата организация, която безкористно и самоотвержено работи за  опазване  на българския език и самосъзнание сред сънародниците ни зад граница. Отличието “Българка на годината е изключително висока чест за мен, което ме прави горда. Горда от победата над всички трудности, като доказателство, че богатството на един човек е не в неговото имане, а в културното му и душевно достойнство. Ние, учителите в чужбина, създаваме нова българска територия в съвременния глобален свят”.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ретро автомобили и джаз си дават среща в Поморие

За поредна година Поморие кани любителите на джаза и ретро автомобилите на фестивала "Анхиало Classic Cars & Jazz Fest". Той се организира от "Classic Car Поморие" в партньорство с Авто мото клуб "Анхиало" и Народно читалище "Просвета 1888", Поморие...

публикувано на 13.07.24 в 07:10
Снимката е илюстративна

Обявено е частично бедствено положение заради пожарите в България

Заради два големи пожара областният управител на Хасково Мехмед Атаман обяви частично бедствено положение в общините Ивайловград и Тополовград , съобщи пресцентърът на областната администрация в Хасково. На 12 юли около 14:40 часа са възникнали две големи..

публикувано на 12.07.24 в 19:15

България днес - 12 юли 2024 г.

В "България днес" на 12 юли ви разказваме за едно българско село във Варненско, което е пример за оцеляване по български. В рубриката "По съседски" правим обобщение на по-значимите събития от Балканите през отминаващата седмица. Говорим за..

публикувано на 12.07.24 в 19:00