Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Унгария и Русия пред България по отношение на „Турски поток“

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Виктор Орбан не пропусна да изрази желанието Унгария да бъде ключов партньор на Русия в новата схема на транспортиране на руски енергийни ресурси за Европа, заобикаляйки Украйна
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Докато България, а и други балкански страни, се опитват да върнат времето назад чрез съживяване на „Южен поток“, Унгария дръпна към бъдещето. Отвъд океана АП коментира, че „Малкият Путин“ посрещна Путин в Будапеща. Сразяващ е този прякор на унгарския премиер Виктор Орбан, появил се през осемдесетте години на миналия век на международната сцена като антисъветски студентски лидер. Трансформацията му в популист, флиртуващ с Кремъл и потъпкващ инакомислието, отразява една по-обща картина на източноевропейска история, в която бунтът срещу Москва постепенно доведе до смесени чувства към гигантска Русия. Лидерите на Унгария, Сърбия, Словакия, Чехия и България все по-често играят двойна игра - ухажват богатите страни в ЕС, като в същото време флиртуват с руското покровителство.

Резултатите от посещението в Будапеща на руския президент Владимир Путин не само потвърдиха способността на управляващия унгарски елит да анализира общоевропейската ситуация, но и показаха принципно нова възможност за подобряване на взаимоотношенията между Москва и Брюксел.

Вместо да се занимава с представянето на руските претенции, Будапеща подкрепи изграждането на газопровода "Турски поток" и изрази желание да бъде ключов партньор на Русия в новата схема на транспортиране на руски енергийни ресурси за Европа, заобикаляйки Украйна. Орбан не пропусна и антируската тема и европейските санкции и заяви, че изолацията на Русия от Европа не е практична.

Русия потвърди своята готовност да изгражда заедно с унгарците партньорски взаимоотношения в рамките на проекта „Турски поток“, стига да не й пречат. Путин заяви, че части от „Южен поток“ могат да се реализират през Турция. Той спомена и за изграждането на съвместни предприятия с Унгария, Сърбия и Баумгартен, Австрия, разбира се, само при положение, че има желание за сътрудничество. Дори бе спомената и България като завършващ щрих към цялата газова картинка.

Такъв подход – ориентиран към бъдещето, е в рязък контраст с действията на другите страни от Централна и Югоизточна Европа. У нас всичко е ясно – изглежда осъзнахме важността на проекта „Южен поток“, след като Русия се отказа от него. Реакцията на Сърбия, обаче, предизвиква удивление. Белград се обиди и разпространи във всички средства за масова информация статия от германския вестник „Зюддойче цайтунг“, в която отново е повдигната баналната тема – купуването на сръбския монополист Naftna Industrija Srbije (NIS) от "Газпром нефт". Според „Зюддойче Цайтунг“, руската страна е платила за NIS по-малко от една пета от стойността й. В статията, обаче, не се казва нищо за предфалитното състояние на сръбската компания, нито, че NIS може да участва в новата конфигурация на европейските енергийни потоци. Необходима е само политическа воля, но от Белград „мрънкат“ на Брюксел да „тормозят“ Москва да възобнови реализацията на проекта „Южен поток“.

Вероятно след посещенията на Путин в Анкара (12. 2014 г.) и в Будапеща (02. 2015 г.) европейските столици ще трябва да преосмислят своите приоритети в енергийната политика. Да не припомням, че вероятността прекратяването на транзита на руски газ за Европа през Украйна да се случи не е толкова далеч. А проектът „Турски поток“ трябва да влезе в действие на 30 декември догодина.

Още от категорията

Румен Радев пред ООН: Безпрецедентните глобални предизвикателства изискват общи действия

България ще продължи да работи за ефективна ООН, подготвена да отговори на нуждите на човечеството през XXI век, подчерта Румен Радев във видеообръщение към участниците в 76-ата сесия на Общото събрание, което се провежда в Ню Йорк...

публикувано на 22.09.21 в 10:43

Реални резултати в диалога с България ще ускорят евроинтеграцията на Северна Македония

Постигането на напредък в процеса на европейска интеграция на страните от Западните Балкани бе във фокуса на среща в София на българския президент Румен Радев и европейския комисар по съседство и разширяване Оливер Вархеи . В разговора участва и..

публикувано на 21.09.21 в 17:25

Започва регистрацията за президентските и парламентарните избори

Централната избирателна комисия започва да приема документи за регистрация на партии и коалиции за участие в изборите за президент и вицепрезидент на България и за народни представители в българския парламент, насрочени на 14 ноември 2021 г...

публикувано на 21.09.21 в 05:05