Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Една трета от задълженията между фирмите са просрочени

Снимка: БГНЕС
Общият размер на задълженията на фирмите от нефинансовия сектор за 2013-а възлизат на 171 млрд. лв., това съобщиха от Българската стопанска камара (БСК). Нарастването е от едва 3 млрд. лв. спрямо предишната година, а това говори за забавяне на темпа в икономиката.

При сравнение между ръста в задълженията на фирмите с този на БВП става ясно, че темповете са съизмерими. Заместник-председателят на БСК Камен Колев коментира: „Последните 4-5 години средногодишно БВП нараства с 1,1 процента, а корпоративната задлъжнялост – с малко над 2 процента, докато предишните 5 години средногодишният ръст на задълженията надхвърля 30 процента, при средногодишен ръст на БВП от 6 процента, т.е. 5 пъти по-бързо нарастваха задълженията от ръста в икономиката, а сега тези съотношения са вече балансирани.“

В годините преди кризата се притеснявахме от силно увеличаващата се междуфирмена задлъжнялост, но и сегашното положение на сравнително ниско ниво на вземанията спрямо БВП не е причина за оптимизъм. Разделителната линия минава по възможността за изплащане на дълговете, а това зависи от приходите от дейност и капиталовите възможности на компаниите. Общата картина според Камен Колев е, че фирмите са декапитализирани, защото задълженията превъзхождат собствения им капитал.

Запазва се опасността от възпроизвеждането на задълженията в бъдеще под формата на верижни фалити: фирми от даден сегмент поради спад на поръчките или продажбите не могат да се издължат към доставчици и кредитори, което повлича и въпросните контрагенти. Картината в различните сектори е различна, но голяма част от строителните компании не могат да си съберат вземанията от вече извършени обществени поръчки.

Около 160 млн. дължат на бранша общините, а държавата не е разплатила обществени поръчки на стойност около 100 млн., които освен строителни фирми, включват и доставчици на лекарства. Макар и забавени, парите от държавата и общините са сигурни.

Междуфирмените задължения обаче възлизат на 117 млрд. лв. От тях просрочени са около 1/3 или близо 30 млрд. лв. Именно това тежи на бизнеса за постигане на икономически ръст. Приблизително 54 млд. лв. фирмите дължат към банки, лизингови компании, служители, бюджета и др. Между 25 и 26 процента от банковите кредити обаче са просрочени, сочат данните на БСК. Според Камен Колев: „Всеки четвърти фирмен кредит има проблеми с погасяването, а това също показва какво е финансовото състояние. Достъпът до финансиране на новосъздадени фирми в България е затруднен поради липсата на рискови фондове и други небанкови форми, чрез които бизнесът да намира по-лесно финансиране за иновации например. Основният източник засега е ОП „Конкурентоспособност”, където са предвидени подобни схеми, които да улеснят небанков ресурс на фирмите.”

При нарушаване на договорната дисциплина фирмите могат да се обърнат към арбитраж, ако имат подобна клауза в договора си, да потърсят медиатор или да се обърнат към съда, макар че съдебните процедури са дълги и не винаги претенциите на кредитора биват удовлетворени.

Камен Колев счита, че за да се намали междуфирмената задлъжнялост, е необходимо да се ускорят процедурите по несъстоятелност и да се създаде борса за просрочени дългове: „Кредиторите не могат да получат вземанията си от събралата се маса на несъстоятелността и тези активи не могат да преминат в други ръце и да започнат да носят доходи и това също е причина за натрупване на подобни междуфирмени задължения. А в същото време няма и място, където да се извършва нормална покупко-продажба на търговски дългове. Има фондов пазар, но там се търгуват секюритизирани дългове, облигации, но няма място на което да става покупко-продажба на просрочени дългове. БСК се опитва да изгражда подобна платформа, която среща двете страни – тези, които искат да купят, и тези, които искат да продадат свое вземане, като получат определени средства. Купувачите могат да препродадат дълга или да влязат в предприятието като съсобственици.”


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Златомир Дьовленски

В Пловдив арестуваха председателя на НД "Русофили“

Златомир Дьовленски, председател на Национално движение "Русофили" - Пловдив е бил задържан от ДАНС днес преди обед в централата на градската организация на БСП, съобщи БНТ. Информацията е потвърдена от Иван Петков, депутат и секретар на парламентарната..

публикувано на 08.07.24 в 15:23
Снимка: Facebook / Празник на пеперудите

Празникът на пеперудите в Полска Скакавица събра любителите на дивата природа

Край водопада на с. Полска Скакавица, Кюстендилско, любителите на пеперудите и дивата природа се събраха на "Празник на пеперудите", за да наблюдават един от най-красивите природни феномени по река Струма. Водопадът е висок около 50 метра и се нарежда..

публикувано на 07.07.24 в 10:05

Eвропейска седмица на кинологията в Бургас

Бургас е домакин на петнадесетата Европейска седмица на кинологията, съобщи БТА. Тя започва от 6 юли в района на Конна база в Морската градина и се организира от Българския републикански киноложки съюз, съвместно с Общината. Международният..

публикувано на 06.07.24 в 08:10