Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Регионалната политика на България се актуализира

Снимка: архив

Началните месеци на мандата си вторият кабинет на премиера Борисов посвети на решаване на най-важни и неотложни според него въпроси на страната. Във външната политика тези въпроси бяха свързани предимно с европейската и евроатлантическата интеграция. Последната седмица обаче подсказва, че кабинетът се готви за актуализиране на регионалната си политика. В контекста на предизвикателството да оползотвори максимално възможностите за ползване на европейски средства при осъществяването на регионални проекти, кабинетът обяви, че ще координира усилията си в тази посока с двете съседки на България, които членуват в ЕС – Румъния и Гърция. Външният министър Даниел Митов заяви в парламента, че синхронизирани с двете съседни държави проекти ще тежат много повече, отколкото такива, за които България кандидатства сама. Тази тристранна координация не предполага обаче пренебрегване на регионални проекти със страни от региона, които не са членки на ЕС. Още повече, че България, Румъния и Гърция имат ангажимент към региона и в рамките на т. нар. Процес на сътрудничество в Югоизточна Европа /ПСЮИЕ/, в който участват заедно със страните от Западните Балкани и Турция. На проведена тази седмица в Тирана среща на държавите, участващи в процеса, външният министър Митов го определи като водещ формат на сътрудничеството в региона. В Тирана България оповести приоритетите си като предстоящ едногодишен председател на процеса от юли месец тази година нататък. Въпросните приоритети подсказват, че София ще актуализира регионалното сътрудничество в рамките на ПСЮИЕ съобразно най-новите предизвикателства, основно в сферите на транспортната, енергийна и инфраструктурна свързаност на държавите от региона, медийната свобода и свободата на изразяване, миграцията и справянето със засилващия се бежански поток. Особено внимание, както можеше и да се очаква, ще бъде отделено на взаимодействието със съседните държави в борбата срещу тероризма.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ретро автомобили и джаз си дават среща в Поморие

За поредна година Поморие кани любителите на джаза и ретро автомобилите на фестивала "Анхиало Classic Cars & Jazz Fest". Той се организира от "Classic Car Поморие" в партньорство с Авто мото клуб "Анхиало" и Народно читалище "Просвета 1888", Поморие...

публикувано на 13.07.24 в 07:10
Снимката е илюстративна

Обявено е частично бедствено положение заради пожарите в България

Заради два големи пожара областният управител на Хасково Мехмед Атаман обяви частично бедствено положение в общините Ивайловград и Тополовград , съобщи пресцентърът на областната администрация в Хасково. На 12 юли около 14:40 часа са възникнали две големи..

публикувано на 12.07.24 в 19:15

България днес - 12 юли 2024 г.

В "България днес" на 12 юли ви разказваме за едно българско село във Варненско, което е пример за оцеляване по български. В рубриката "По съседски" правим обобщение на по-значимите събития от Балканите през отминаващата седмица. Говорим за..

публикувано на 12.07.24 в 19:00