Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еко-пътешествие в долината на река Златна Панега

БНР Новини
Снимка: lukovit.bg

Само ценителите на дивата природа и скалното катерене у нас са запознати със скритите туристически богатства на общините Ябланица, Червен бряг и Луковит. А разпръснатите на територията им карстови образувания, сред които си прокрадват път меандрите на р. Златна Панега, са идеалната дестинация за еко туризъм и фото сафарита. Доскоро обаче този северозападен дял на България беше terra incognita за туризма. Но ето, че с общите усилия на местните администрации, все повече хора пристигат тук, за да изживеят едно истинско приключение.

Трите малки общини, ширнали се в долината на р. Златна Панега, реализираха съвместен проект за превръщането на техния край в търсена дестинация с помощта на европейско финансиране. А в основата на изготвените от тях маршрути са невероятното богатство на пещери и карстови образувания в района. Туристът попада в един приказен свят от скални арки и каменни грамади, подобни на фантастични фигури, надвесени над реките Златна Панега, Вит и Искър. Този удивителен кът от българската природа е бил населяван още от зората на човечеството, за което говорят следите от древни селища, тракийски светилища, антични некрополи и пр. А край гр. Луковит се намира единственият по рода си у нас т.нар. геопарк „Искър-Панега“ с невероятно богатство от геоложки образувания по на 100-120 милиона години. Особено живописно със скалните си образувания е карстовото плато край с. Карлуково. Още за маршрутите в района научаваме от Екатерина Милославова – ръководител на проекта „Магията на долината на Панега“:

Снимка: plevenzapleven.bg„Трите общини заемат само 1% от територията на България, а в същото време имаме най-високата концентрация на пещери у нас – те са над 700. Сред тях е известната „Проходна“, наречена още „Очите на Бога“ край с. Карлуково, в която са снимани много филми. „Темната дупка“, „Свирчовица“, „Съевата дупка“ са сред най-известните ни пещери. Тук откриваме и най-много скални арки на територията на България. Една от най-красивите е т.нар. „Скалните мостове“, огъната над р. Вит. Всъщност близо две трети от територията ни е включена в европейската защитна мрежа „Натура 2000“. Това са все девствени места, едни истински оазиси с изключително био разнообразие. Тук, почти зад всеки завой, се откриват невероятни панорами от гигантски каменни фигури, от които ти секва дъхът.“

По проекта са прокарани екопътеки с беседки, мостчета, дървени парапети, кътове за барбекю и пр. Нощно време те се осветяват от соларни панели, разкривайки феерична гледка. Най-популярната екопътека в района отвежда до „Старицата“. Това е най-старият и най-живописен меандър на р. Златна Панега в района на гр. Луковит. Магнетичната природа обаче не е достатъчна предпоставка за разгръщане на туристическия потенциал на общините Луковит, Червен бряг и Ябланица. Затова се набляга и на възможностите за отсядане в този дивен край на българския Северозапад. Какво ново в тази насока?

„През последните две години в нашия край започна съживяване по отношение на туристическия бизнес – казва Екатерина Милославова. Наред с вече утвърдените хотели, отвориха врати и няколко нови къщи за гости. А точно в тези малки, уютни местенца може да се усети автентичната атмосфера на българския дом. Започнаха да ни посещават много туристи. През миналото лято, например наше новооткрито семейно хотелче се превърна в притегателно място за румънските туристи. Очаровани от красивата ни природа, те отсядаха тук за по 2-3 дни на път към гръцкото Средиземноморие и заявиха, че отново ще се завърнат това лято.“

Снимки: lukovit.bg



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Google актуализира функцията си за навигация с нови снимки от нашата страна

Колите на Google Street View отново ще прекосят България тази година. През следващите месеци те ще посетят над 25 града, сред които Смолян, Златоград, Исперих, Кърджали и Перник. Целта, освен да се актуализират изображенията на градовете и пътищата,..

публикувано на 06.04.24 в 09:10

Пътувай емоционално – туризмът като автентично преживяване и уединение с природата

Свръх туризмът, причинен от невиждания бум на пътуванията след края на епидемията е причина хората да търсят алтернатива на общоприетите представи за почивка. Особено сред по-младите поколения има пресищане от стандартните екскурзии до известни..

публикувано на 04.04.24 в 10:10

"А place of many stories" – южното ни Черноморие с нов рекламен клип (ВИДЕО)

"А place of many stories" или "Място с много истории“ – така се нарича най-новият клип, който рекламира възможностите за летен отдих и развлечения на южното ни Черноморие. Видеото е насочено предимно към пазарите във Великобритания и Средна Европа и..

публикувано на 31.03.24 в 09:10