Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стажът – шанс за летящ старт в кариерата

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Младите хора са тези, които най-сериозно са засегнати от безработицата. По последни данни на НСИ 24 процента от българите на възраст между 15 и 24 години са извън трудовия пазар, като едва шест на сто са висшисти. Липсата на трудов опит е една от основните причини, поради която току-що завършилите младежи не успяват да започнат работа. Ето защо много от тях търсят различни възможности за практика, още докато са в университета. Един от вариантите е инициативата „Младежка заетост”, финансирана от новата ОП „Развитие на човешките ресурси”. Само за 2015 и 2016 г. по нея са предвидени 35 млн. евро, с които да се помогне на около 8000 души до 29 години да започнат работа. През септември миналата година български и чужди компании се обединиха в общ „Алианс на младежта”, също с идеята да предоставят шанс за работа на млади българи. Сред предпочитаните от студентите възможности е форумът „Национални дни на кариерата – добра кариера, добър живот”, по време на който те могат да се срещнат с представители на бизнеса и да намерят своето място на пазара на труда. Тазгодишното, четиринайсето по ред, издание стартира на 10 март в София и за близо месец ще обиколи още шест академични града – Варна, Велико Търново, Русе, Свищов, Пловдив и Бургас. По традиция събитието се организира от Job Tiger – HR компания и кариерен сайт. Статистиката показва, че през годините в изложението са участвали над 187 000 младежи, като над 32 000 от тях са стартирали стаж или кариера. Тази година организаторите очакват само в София „Националните дни на кариерата” да бъдат посетени от около 12 000 души. 

Много сме говорили през годините за това колко е важен стажът. Това е първото място, където студентите виждат какво се прави на работа, всичко това, което учат, за какво ще им послужи – казва Светлозар Петров, управител на Job Tiger. – По този начин се ориентират дали професията, която са избрали, наистина е най-подходящата за тях, какво още не знаят, върху какво трябва да наблегнат в оставащото им време на учене. Също е и добър старт в кариерата, защото работодателите предпочитат хора, които имат някакъв предварителен стаж. Завършващите пък могат да намерят своята първа работа по време на форума. През годините доста хора започнаха работа и сега са вече от другата страна на щандовете, те подбират хората, които ще постъпват в техните компании.

По традиция в рамките на форума студентите ще имат възможност не само да се срещнат с работодатели, но и да получат консултация от кариерни консултанти как да подготвят своето CV и мотивационно писмо, как да се държат по време на интервю и други полезни съвети. Експерти от Job Tiger ще организират също семинари, по време на които ще обучат младите хора как да използват социалните мрежи при търсене на работа и как да бъдат проактивни.

С всяка изминала година нараства интересът към „Национални дни на кариерата” не само от страна на младите хора, но и на бизнеса. Над 860 са компаниите, участвали в него през годините. Традиционно най-силно представени са софийските фирми, като за тазгодишното издание до момента са се регистрирали над 120. Пловдив и Варна са другите градове, където бизнесът също се възползва по-активно от предоставената възможност да намери служители по време на най-големия младежки кариерен форум. От кои сектори на икономиката има най-голям интерес? Ето какво каза Светлозар Петров:

Има както производствени компании, така и финансови, т.е. банки, застрахователи. Представени са също компании от сферата на услугите, телекомуникациите, разбира се, много IT компании и колцентрове. Бизнесът присъства, защото има нужда от служители.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 15 май 2024 г.

Физическото и психично здраве на хората през целия им жизнен цикъл, е фокусът на тазгодишната Европейската седмица на общественото здраве. Мотото на инициативата тази година е "Здравето е политически избор" и в "България днес" тръгваме по следите на..

публикувано на 15.05.24 в 19:00
Димитър Главчев

Вдигат заплатите на университетските преподаватели със задна дата

Правителството ще предостави 39 млн. лв. допълнително финансиране за увеличение на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища, считано от 1 януари 2024 г. Решението е взето след като преподавателите заплашиха със стачка на..

публикувано на 15.05.24 в 17:35

Над 38 хил. българи са подали електронни заявления за участие на изборите от чужбина

Над 38 хиляди са потвърдените заявления за гласуване в чужбина, подадени от сънародниците ни чрез електронната система на Централната избирателна комисия. В полунощ изтече срокът, в който българите зад граница можеха да заявят желанието си да..

публикувано на 15.05.24 в 10:55