Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никола Казаков: В България няма бежанска вълна

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

По последни данни 62% от капацитета на центровете за настаняване на бежанци в България е запълнен, като в тях живеят 3735 души. За момента се наблюдава почти пренебрежимо увеличение на бежанския поток, но с настъпването на пролетта експертите очакват нарастване на броя на търсещите убежище. Въпреки тези прогнози обаче, данни за „бежанска вълна” у нас няма, отбеляза в интервю за Радио България председателят на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Никола Казаков. Той допълни, че въпреки това ДАБ се подготвя, като планира закупуването на два модула подвижни фургони, за около 400 души всеки модул, оборудвани като апартаменти, както и изграждането на два центъра за настаняване.

На какъв етап е изграждането на двата центъра?

Има един обект в добро състояние, който може да отговаря на минималните изисквания за настаняване на чужденците, търсещи закрила за около 4-5 месеца и има капацитет за около 1500 души. Другите обекти са в много по-лошо техническо състояние, изискват се много повече финансови и материални ресурси и ще е нужно много повече време за изграждането им. Ние искаме и центърът да е добре ситуиран, и да се направи с по-малко пари за по-кратко време. В момента има кметове на общини, които искат да има такива обекти на тяхна територия. Има и такива, които не са съгласни. До вчера гражданите не бяха доволни от присъствието на бежанци в центъра в Харманли, искаха те да се ограничат. Преди дни бях в Харманли, по границата, срещах се и с граждани. Излиза, че откакто въведохме по места вечерен час, нещата се успокоиха. Самите бежанци заявиха, че искат да има такъв вечерен час. Бежанците, които са получили статут могат за допринесат за развитието на тези места. В Свиленград е центърът Пъстрогор. Там например оборотът на заведенията, на магазините рязко се е вдигнал. Има лек икономически ръст, благодарение на техните средства. Нека не забравяме, че тези хора не са дошли тук от добро и ние сме длъжни да предоставим убежище на всеки, който бяга от гражданска война”.

След като им предоставим убежище обаче, опираме до въпроса за интеграцията. В последния си доклад Амнести интернешънъл отчита известно подобрение в някои области, но именно интеграцията остава основният обект на критика. Какво конкретно се прави в тази посока и колко души се предвижда да обхване програмата, която разработвате?

„В момента е създаден Национален съвет за миграция и убежище, който е председателстван от вицепремиерите Меглена Кунева и Ивайло Калфин. Самия факт, че те са съпредседатели, показва до каква степен е ангажирано правителството с програмата за интеграция на получилите закрила бежанци. До тази година имаше няколко стратегии за интеграция. В момента работна група изготвя изцяло нова стратегия, с цел да има само един документ, на който ще се базираме. Работата е съвсем близо до финализиране. Финансирането обаче е основен въпрос, тъй като миналата година, според стратегията, която беше приета, беше предвидено да бъдат интегрирани 2450 души. Но не беше интегриран нито един човек, тъй като нямаше финансиране на плана”.


Осигурено ли е този път финансирането за програмата?

„Сега се работи по търсене на средства за финансиране. То ще отиде в няколко отделни направления. Първото – бюджета. Второто направление, от което ще се търсят средства, са оперативните програми. Вчера разбрах, че има програми, които са подплатени с милиони евро и вече са отворени. Например програма „Добро управление” – там имало около 300 млн евро. И третото направление, по което можем да получим пари за интеграция, е фонд „Убежище, миграция и интеграция”, който е предвиден до 2020 г.”.

Още когато избухна конфликтът в Украйна, започна и очакването за засилен бежански поток. Той не се случи, беше постигнато и важно споразумение, тежкото въоръжение се изтегля, конфликтът обаче все още е далеч от своя край. Очаквате ли увеличаване броя на етнически българи, които търсят убежище в страната?

„Пет човека имаме от месец септември насам. Имаме едно семейство от Украйна. Натиск към България на хора, които търсят убежище, няма. Това обаче не означава, че не може да има в перспектива”. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български ученици спечелиха 9 медала от олимпиади по физика в Иран и Грузия

Български ученици спечелиха пет медала - един сребърен и четири бронзови, на Международната олимпиада по физика в град Исфахан, Иран. В състезанието се включиха 198 участници от отбори от 46 държави. Сребърният медал беше завоюван от Баян Гечев от 12..

публикувано на 29.07.24 в 17:36

Земеделци даряват от продукцията си за свои колеги, пострадали при пожарите

Фермери даряват 19 камиона от продукцията си за пострадали от пожари земеделски производители в Южна България. Министерството на земеделието и Югозападното държавно предприятие подпомагат Националното сдружение "Обединени земеделски производители"..

публикувано на 29.07.24 в 15:41

Взрив в завода за целулоза край Свищов, огънят е потушен

Взрив е станал в завода за целулоза "Свилоза" край Свищов. Двама служители на ведомствената пожарна са с наранявания, съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.  Инцидентът е станал около 11.00 ч. Към момента огънят е напълно овладян..

публикувано на 29.07.24 в 14:16