Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството и „Уестингхаус” още преговарят по финансовия модел на 7-ми блок

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Събитията от последните дни напомниха, че усилия за диверсификация на енергийните доставки България полага и в ядрената енергетика. Продължават преговорите с американската компания „Уестингхаус” за изграждане на нов ядрен реактор АР1000 в бъдещия 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй. Реакторът ще струва около 4,7 млрд. евро, а общата цена на блока, която включва и съпътстващи съоръжения, ще бъде около 6,9 млрд. евро. Предварителните разчети за цената и потенциала на проекта са направени по силата на акционерно споразумение между енергийната компания и Българския енергиен холдинг (БЕХ), подписано в средата на 2014-а. Данните оповести вицепрезидентът на „Уестингхаус” Азис Даг по време на дискусията „Енергийна сигурност и достъпност чрез енергийна диверсификация”.

По повод на извършващата се модернизация на блок 5 и 6 на АЕЦ „Козлодуй“, Азис Даг коментира:

„Рехабилитацията на 5-и и 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй”, на стойност около 89 млн. евро, е финансирана от американската „Ексимбанк”, като се надяваме да задълбочим партньорството си в енергийния сектор и по строителството на 7-ми блок на централата.”

От казаното от Азис Даг може да се направи извода, че „Ексимбанк“ е потенциален финансов партньор и на проекта за 7-ми блок, ако бъде одобрен.

„Приходите от продажба на ток през следващите 20 години, ако правителството и „Уестингхаус“ финализират договора, ще възлизат на около 11,1 млрд. евро, което прави новата мощност много изгодна за българската икономика”, коментира още той.

В момента страната ни изнася електроенергия за Турция и това според енергийните експерти от „Уестингхаус” няма да се промени, въпреки четирите ядрени реактора, изграждани в южната ни съседка по руски проект. Те няма да могат да покрият нарастващите нужди на Турция, която ежегодно внася електроенергия на стойност около 53,3 млрд. евро.

Осъществяването на проекта ще доведе до откриване на над 20 000 нови работни места, а това ще намали безработицата в страната ни с около 4% и ще задържи работната сила в Северозападна България, сочат още проучванията на американската инженерингова компания.

Базовата цена на произвеждания за следващите 60 години ток от централата, която включва разходите по изграждане, обезпечаване с гориво и поддръжка, ще е около 67 евро за мегават час.

В момента произвежданата от АЕЦ Козлодуй енергия е с нормирана цена от 30 евро за мегават час, което се обяснява с факта, че сега работещите 5-и и 6-и блок на електроцентралата са построени преди повече от две десетилетия, на по-ниски цени. За сравнение, разчетите на „Росенергоатом” за спрения проект АЕЦ Белене, посочваха базова цена от около 75 евро за мегават час.

Акционерното споразумение, сключено в последните дни на кабинета на Пламен Орешарски, предвижда в новата компания „АЕЦ Козлодуй – нови мощности” дяловете да бъдат разпределени 70 процента за АЕЦ Козлодуй и 30 процента за „Уестингхаус”. Ангажиментът на „Уестингхаус” е да достави и монтира реактора и след края на строителството да се оттегли от проекта, чиито собственици да останат държавата и атомната централа. Премиерът Бойко Борисов на няколко пъти заяви, че вижда смисъл от проекта, ако „Уестингхаус” влезе в него като инвеститор. По думите на Майкъл Кърст, вицепрезидент на компанията за Европа, Близкия изток и Африка, в момента се водят преговори с българската държава за определяне на финансовия модел.

„През декември 2014 г. съставихме работна група с новото правителство, с цел да се постигне приемственост и одобрение на проекта. По темата за ядрената енергетика в България има толкова гледни точки, колкото са хората с гледни точки.”

Окончателното инвестиционно решение за проекта се очаква да бъде взето до 2018-2019 г. и при това положение, новата мощност може да заработи към 2025-а.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 8

В осмия брой на предаването с водещ Красимир Мартинов разказваме за б ългарските стъпки в далечна Бразилия, описани в книгата на Даниел Методиев. От Венета Николова научаваме какво  предлага българската закусвалня на Шошана в Сао Пауло, а с..

публикувано на 11.07.24 в 12:00

Сървайвър по български или как оцеляват хората от с. Радево

Село Радево се намира в Североизточна България, в община Аксаково, недалеч от морската ни столица Варна. Разстоянието е около 30-40 мин. път с кола. В Радево постоянно има не повече от 60 жители, като повечето са на възраст над 60-70 години, а за..

публикувано на 11.07.24 в 10:25
Димитър Главчев

България иска от Скопие връщане към договора за добросъседство от 2017 г.

"Обсъдихме, как НАТО да стане по по-силен, залагайки на колективното, като същевременно бъде усилена отбраната на всяка страна член", заяви служебният премиер Димитър Главчев. Той добави, че в дискусиите във Вашингтон на срещата на върха по повод 75-тата..

публикувано на 11.07.24 в 08:54