Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Манастирите стават туристически обекти

БНР Новини
Рилски манастир
Снимка: архив

Манастирите да станат по-достъпни за туризма се договориха представители на Светия синод и туристическото ведомство. За целта се обсъжда подготовката на специализирани екскурзоводи, които ще развеждат туристите из храмовете ни. Идеята е хората да научат повече за духовния живот, който тече там, а не само да опознаят архитектурната и историческата им стойност.

Преображенски манастир

Началото на поклонническия туризъм у нас е поставено през 90-те години на XX век. Появиха се и първите специализирани туристически агенции за поклоннически туризъм, който постепенно спечели хиляди привърженици. Така през годините все повече наши манастири започнаха да изграждат хотелска част с добри условия за нощуване, а техни гости са не само набожни миряни, но и обикновени туристи, желаещи да се откъснат от суетата и стреса, за да се отдадат на размисъл и тишина. А някои от тези уникални исторически обекти са с многовековна история. Да не забравяме, че в този вид туризъм изключително важна роля има словото. Защото един камък или зид от древен храм може така да бъде представен, че да оживее пред очите ти. Затова е толкова важно да има добре подготвени гидове, които да събудят интереса на хората – казва Георги Тодоров от най-голямата специализирана агенция за поклоннически турове у нас. Според него обаче, това е сегмент, който все още не е добре развит, въпреки че има огромен потенциал. Кой е най-благодатният район за поклоннически турове?

Стенопис от Боянската църква

Рилската света обител, Роженският манастир, великолепният Кремиковски манастир… Въобще Западна и Югозападна България са особено богати на съхранено религиозно изкуство – казва Георги Тодоров. Имам предвид и църквата в Добърско, и Земенския манастир. Да не говорим за прекрасния средновековен храм „Св. Георги” край Кюстендил и за включената в списъка на ЮНЕСКО Боянска църква. Въобще София е един от големите центрове на нашето Средновековие. За съжаление много от храмовете в центъра на града са унищожени, но това, което е останало в околностите, този кръг от 40 манастира или т.нар. Софийско Светогорие, е уникално.

Лозенски манастир

Според Георги Тодоров около стотина български манастира, разпръснати из цялата страна, представляват интерес не само за реставратори и ценители на религиозното изкуство, но и за любознателния пътешественик. За жалост все още сравнително малка част от тях са възстановени и са достъпни за туристите. Най-популярни, освен Рилския манастир, основан през X век, са Бачковският и Троянският манастир. Според Георги Тодоров е погрешно да се мисли, че по време на петвековното ни османско иго духовенството в България е било в регрес.

Клисурски манастир

Да вземем за пример XVIII- XIX век. Знаем, че тогава светското изкуство в Западна Европа е било абсолютно бездуховно. А точно по това време в Бачковския или в Рилския манастир процъфтява истинско духовно изкуство, съхранено като в резерват, и недокоснато от светския дух, от барока, Краля Слънце и цялата тази в крайна сметка светска култура, която се налага по това време в Западна Европа. Творбите на първокласния иконописец от XIX в. Димитър Зограф и на Димитър Хаджиикономов-Банскалията, които могат да се видят в Рилския манастир, са красноречив пример за това.

Преображенски манастир

Проучване сред любителите на поклонническите турове показва, че те предпочитат даден манастир или храм да им бъде представен от свещеник. Затова в момента се обсъждат възможности професионалните екскурзоводи да бъдат подпомагани и от духовни лица, които ще развеждат туристи в съответния манастир или църква.

Снимки: БТА




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Youtube / World Buzz Channel

Японска телевизия популяризира България като туристическа дестинция

Японската телевизия Fuji TV засне епизоди, с които представя България пред японското общество. Снимачният процес е осъществен в сътрудничество с българското посолство в Токио, съобщиха от дипломатическото ни представителство...

публикувано на 09.04.24 в 11:26

Google актуализира функцията си за навигация с нови снимки от нашата страна

Колите на Google Street View отново ще прекосят България тази година. През следващите месеци те ще посетят над 25 града, сред които Смолян, Златоград, Исперих, Кърджали и Перник. Целта, освен да се актуализират изображенията на градовете и пътищата,..

публикувано на 06.04.24 в 09:10

Пътувай емоционално – туризмът като автентично преживяване и уединение с природата

Свръх туризмът, причинен от невиждания бум на пътуванията след края на епидемията е причина хората да търсят алтернатива на общоприетите представи за почивка. Особено сред по-младите поколения има пресищане от стандартните екскурзии до известни..

публикувано на 04.04.24 в 10:10