Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За честта на един министър

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Кой казва, че в България нищо не се случва? Следпразнично се случи нещо нечувано за българския политически бит – един министър си подаде оставката, защото не получи одобрението на премиера за предложените от него промени в ресора си. В утвърдените демократични общества това поведение е повече от естествено – министрите са избрани на постовете си, за да провеждат определена политика и когато не могат да я отстояват, напускат. Уви, в България това съвсем не се подразбира от само себе си. По нашите ширини министерският пост винаги се е разглеждал като източник на лични облаги. Естествено, мнителният към политиците си българин има всички основания да търси причините за оставката на министъра в скрити конспирации и лобистки борби в политическия ни елит. Просто през 25-те години на крехката ни демокрация е имало не едно назначение или уволнение, лишено от всякаква логика и обслужващо единствено интересите на някоя партийна централа или икономическо лоби.

В конкретния случай с неочакваната оставка на вътрешния министър Веселин Вучков всъщност става дума за шумно рекламираната реформа в службите, които през последните години се оплетоха в редица дискредитиращи скандали. Скандални бяха и назначенията на двете ключови фигури Светлозар Лазаров и Владимир Писанчев. Лазаров бе избран от предишното парламентарно мнозинство в опит да бъде "бетониран" на поста главен секретар на МВР за 7 години. Писанчев оглави ДАНС като резервен играч след грандиозен скандал с назначаването на този пост на обществено неприемливия Делян Пеевски, последван от небивали антиправителствени протести и двугодишна политическа криза. Именно за тяхната незабавна смяна се обяви министър Вучков, а премиерът ги защити с аргумента, че предвид сложната вътрешна и външнополитическа обстановка моментът за смяна на двете ключови фигури не е подходящ.

Оставката на Веселин Вучков изненада всички и най-много премиера Борисов, който е свикнал да диктува хода на събитията в страната. Едва ден по-късно политици и коментатори се окопитиха и започнаха да умуват за мотивите, търсейки ги най-напред в любимото напоследък задкулисие и, на последно място, във възможността български министър просто да отстоява вижданията си за бъдещето на поверения му ресор. Министър-председателят обаче също бързо се съвзе от неочаквания ход на силовия си министър и в четвъртък нанесе своя изненадващ удар – Борисов предложи вицепремиера Румяна Бъчварова за нов вътрешен министър. Социолог по образование, тя е външен човек за МВР и може би именно в това се крие най-големият й коз да реформира закостенялата структура. Не закъсняха обаче и коментарите, че чрез номинацията на довереното си лице Бъчварова премиерът Борисов, сам продукт на МВР и негов бивш главен секретар, всъщност поема нещата в свои ръце. Притиснат от коалиционните си партньори, премиерът промени радикално позицията си и поиска оставките на главния МВР-секретар Лазаров и шефа на ДАНС Писанчев. Още на другия ден и двамата подадоха своите оставки.

Парламентът трябва да гласува промените в кабинета следващата седмица. Тогава Веселин Вучков ще напусне поста вътрешен министър, а кога и дали ще разберем неговите истински мотиви за хвърлената оставка, не е ясно.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Проучване сочи София като най-уютния пристан за пенсионер от ЕС

Проучване на компанията за бизнес решения „Moneypenny“, сочи София като най-добрия град за преместване и живот на средния европеец след пенсиониране, пише сп. "Форбс". Класацията отчита фактори като средната цена на живота и нужните спестявания на..

публикувано на 06.08.24 в 12:53

На Преображение ще вали само в североизточните райони

През нощта ще преобладава ясно време, главно над Северна България с временни увеличения на облачността. Вятърът ще е слаб и ще започне да се ориентира от запад-северозапад. Във вторник , 6 август, облачността ще е променлива, по-значителна в..

публикувано на 05.08.24 в 19:40
Димитър Главчев

Правителството отпусна средства за по-високи заплати във висшите училища

С прието днес постановление на Министерския съвет са одобрени  допълнителни разходи в общ размер 184 милиона лева за увеличаване на възнагражденията във висшите държавни училища и научни организации, считано от първи април тази година. Така се..

публикувано на 05.08.24 в 19:26