Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След оставките в Министерството на вътрешните работи – накъде?

БНР Новини
Премиерът Бойко Борисов разреши за броени часове кризата в кабинета. Ден след подадената оставка той пристигна неочаквано в парламента, „за да обясни някои важни неща”.
Снимка: БГНЕС

Първата оставка в кабинета „Борисов 2” е вече факт. Министърът на вътрешните работи Веселин Вучков подаде оставка в сряда по време на редовното правителствено заседание. Премиерът Борисов я прие без обсъждане. Неочакван ли беше този ход? Напрежението между министър-председателя и досегашния вътрешен министър си има история. Причината е – противоположните становища дали главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и председателят на ДАНС Владимир Писанчев трябва да бъдат сменени веднага. Вучков искаше това, а Борисов бе склонен да ги остави до приключване на мандата им. Още миналата седмица Вучков е поискал да започне процедура по тяхната подмяна, но изненадващо от МС е получил отговор, който охладил намеренията му. Като отчете, че денят е много важен за страната и с посещението на директора на ФБР Джеймс Коми у нас, и с визитата на президента на Азербайджан Илхам Алиев, премиерът Бойко Борисов реагира остро срещу партньорите на ГЕРБ в управлението заради подадената и приета оставка от вътрешния министър Веселин Вучков, която го „вкарва в обяснителен режим”.

Какво загуби МВР с оставката на министъра?

Не мисля, че г-н Вучков можеше да направи някакви радикални реформи, коментира Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. Той предложи структура на МВР и прие бюджета на това министерство и в това няма нищо героично. Г-н Вучков беше почти четири години заместник на бившия вътрешен министър от ГЕРБ Цветан Цветанов. И там героични неща не се случиха, а имаше много грешки, които не бяха само на министъра, но и на неговия заместник. Вучков имаше разумни планове, примерно в областта на разследването, но нямаше революционни идеи, ако се проследят последните четири месеца. Беше един спокоен министър. Премиерът Бойко Борисов разреши за броени часове кризата в кабинета. Ден след подадената оставка той пристигна неочаквано в парламента, „за да обясни някои важни неща” и да разсее съмненията, че е зависим от ДПС, тъй като всички, които го познавали, знаели, че е „неуправляем”.

Ще предложа за министър човек, който ще гарантира спокойствието и гражданската квота на вътрешното министерство, заяви той. Ще предложа вицепремиера Румяна Бъчварова за вътрешен министър, така че се надявам ГЕРБ и реформаторите да оценят жеста, че искам гражданското начало. Надали някой от опозицията би се съмнявал, че тя ще тръгне да прави операции по тях и да ги тормози. Дано колегите от БСП, ДПС и „Атака” да ме разберат правилно.

В четвъртък премиерът заяви, че ще поиска оставките на Светлозар Лазаров и Владимир Писанчев. В петък те вече бяха депозирани.

В пленарната зала депутатите от всички парламентарни групи чуха за първи път намерението на премиера да предложи Румяна Бъчварова за вътрешен министър. От ГЕРБ, Реформаторския блок, АБВ, а вероятно и от БДЦ ще подкрепят кандидатурата.

Това е много силен знак на политическа отговорност от страна на ГЕРБ –заместник-председател и един от най-изявените лидери на партията да поеме вътрешното министерство, в кризисна ситуация така се прави, а и крайно време беше България да има жена вътрешен министър, каза съпредседателят на РБ Радан Кънев.

Единствено съпредседателите на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов и Валери Симеонов останаха с убеждението, че министър-председателят се е пошегувал с тази кандидатура.

Атанас Мерджанов от БСП видя в идването на премиера в парламента и номинацията на Бъчварова признание за нестабилност в управлението: 

Интересно е как ще се разменят ролите – госпожа Бъчварова и госпожа Кунева, тъй като по длъжностни характеристики, поне до този момент, госпожа Кунева отговаряше за координацията в сектор „Сигурност”.

Явор Нотев от „Атака” определи номинацията на Бъчварова като политическо назначение.

ДПС ще се държи като опозиция и няма да подкрепи никакви структурни промени в кабинета, каза Лютви Местан. Решението на министър-председателя да номинира г-жа Бъчварова за министър на вътрешните работи и същевременно оставките на главния секретар и на председателя на ДАНС снемат всякакви внушения за каквото и да е задкулисие в отношенията Борисов-ДПС.

Според Тихомир Безлов един от най-големите проблеми в МВР през последните 25 години е, че всяко ново правителство и съответният министър започват да разчистват полицаи на високи позиции. Лошото е, че не остава нито един директор от предишното ръководство, а държавата е изхарчила купища пари, за да придобие той съответния опит. Липсата на приемственост води до дестабилизиране на системата. Има тотална политизация на вътрешното министерство и то не може професионално да си върши работата.

По време на дискусията кой ще замени министъра в оставка Вучков, беше многократно констатирано, че премиерът ще предпочете много лоялен човек, продължи Тихомир Безлов. За мен името беше изненада, но се съгласявам, че той е избрал този, на когото вярва. Що се отнася до качествата на Бъчварова, тя е един много рационален политик. Като ръководител на голяма социологическа агенция тя е показала качества, които ще са й необходими като министър.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България предлага подкрепа за пострадалите украински деца от болницата в Киев

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов предложи деца, преживели ракетния удар на 8 юли 2024 г. срещу най-голямата многопрофилна детска болница в Украйна, да получат подкрепа за възстановяване и рехабилитация в почивни бази у нас. В..

публикувано на 09.07.24 в 17:45

Български доброволци и полицаи ще оказват помощ на олимпиадата в Париж

Сред подбраните доброволци от цял свят петима българи ще съдействат на спортистите и на публиката по време на олимпийските игри в Париж, съобщи френският посланик в София Жоел Мейер. В интервю за в-к "Дневник“ той допълва, че 35 български полицаи ще..

публикувано на 09.07.24 в 15:10

България днес - 8 юли 2024 г.

В „България днес“ на 8 юли говорим за еволюцията и кризите в IT сектора и как това се отразява на възможностите за работа в сферата на високите технологии. Разговаряме за академичното изучаване на български език в Албания с доц. Раки Бело, преподавател в..

публикувано на 08.07.24 в 19:00