Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключи „месецът на политическите консултации“

Снимка: БГНЕС

Мнозинството в 43-тото НС полага реални усилия за осъществяване на ключовите реформи и вече има конкретни резултати. В това са уверили държавния глава представителите на ПГ на ГЕРБ по време на последната от поредицата срещи в рамките на месеца на политическите консултации с парламентарните политически сили, инициирани от президента Росен Плевнелиев. Акцент за годината на най-голямата парламентарна група ще бъде реформата в сектор „Сигурност“. Държавният глава и ръководството на ПГ на ГЕРБ имат обща позиция, че промени в изборното законодателство не трябва да се случват в последния момент и следва да бъдат внимателно подготвени. Отново е била заявена подкрепата за предложеното от президента Плевнелиев национално допитване за промяна на изборните правила, което да се проведе заедно с местните избори тази есен.

По време на срещата си с държавния глава от ПГ наБСП „Лява България“ са изразили своята позиция, че сключеният от правителството договор с четирите банки дилъри за дълг от 8 млрд. евро създава риск от финансова дестабилизация. Ефектът върху икономиката ни от санкциите на ЕС срещу Русия носи рискове за страната ни, смятат от левицата и са призовали да се търсят възможности за компенсация на засегнатите български предприятия.

По време на срещата си с президента от ДПС са декларирали категоричната си подкрепа за евроатлантическото бъдеще на страната и са посочили, че формалното членство на България в ЕС и НАТО трябва да се превърне в реално и това да бъде почувствано от българските граждани. От ПГ са изразили резерви, че настоящото управление ще е управление на реформи, защото самата формула на властта генерира нестабилност.

От реформата в секторите „Сигурност“ и „Правосъдие“ зависи успехът на промените във всички сектори на българската държава. Това е била общата позиция на държавния глава и ръководството на Реформаторския блок по време на проведената среща. По повод предстоящите местни избори е било изразено становище за обсъждане въвеждането на активна регистрация на избирателите като начин за намаляването на купения и корпоративен вот.

От Патриотичния фронт са настояли пред държавния глава да бъде въведено задължителното гласуване още за местните избори през есента, като за целта поемат ангажимент да внесат съответните законодателни промени.

По време на срещата си, от БДЦ са предложили на президента Плевнелиев да инициира кръгла маса за референдумите и законодателството, свързани с тях.

На консултациите при държавния глава от ПГ на АБВ са предложили разширяване на президентските правомощия чрез промяна в Конституцията. От партията смятат, че е необходимо да бъде засилена възможността президентът да инициира референдуми.

Единствено от ПГ на „Атака“ не участваха в политическите консултации.

В петък, след приключилия месец на политическите консултации, държавният глава Росен Плевнелиев е обсъдил с премиера Бойко Борисов приоритетите на правителството и готовността на изпълнителната власт да реализира ключови реформи през 2015 година. Държавният глава е подчертал, че изпълнението на приетата от парламента Актуализирана стратегия за продължаване на реформата в съдебната система е ключова за постигането на напредък във всички други сектори. Премиерът е откроил постигнатото по отношение на реформата в сектор „Енергетика“. Бойко Борисов е заявил, че в следващите дни ще бъдат приети четири законопроекта, чрез които ще се реализира постигнатият на Консултативния съвет за национална сигурност при президента политически консенсус за завършване на реформата в сектор „Сигурност“. Държавният глава е получил уверение, че продължават усилията на управляващите по отношение на реформите в образованието и здравеопазването. Премиерът е припомнил поетия ангажимент до края на март т. г. да бъде предложена промяна в модела на пенсионната система. Изразена е била обща позицията за максимално ускоряване на проектите с европейско финансиране в рамките на приключващия програмен период 2007-2013 г. и за силен старт на новия програмен период до 2020 г.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 8

В осмия брой на предаването с водещ Красимир Мартинов разказваме за б ългарските стъпки в далечна Бразилия, описани в книгата на Даниел Методиев. От Венета Николова научаваме какво  предлага българската закусвалня на Шошана в Сао Пауло, а с..

публикувано на 11.07.24 в 12:00

Сървайвър по български или как оцеляват хората от с. Радево

Село Радево се намира в Североизточна България, в община Аксаково, недалеч от морската ни столица Варна. Разстоянието е около 30-40 мин. път с кола. В Радево постоянно има не повече от 60 жители, като повечето са на възраст над 60-70 години, а за..

публикувано на 11.07.24 в 10:25
Димитър Главчев

България иска от Скопие връщане към договора за добросъседство от 2017 г.

"Обсъдихме, как НАТО да стане по по-силен, залагайки на колективното, като същевременно бъде усилена отбраната на всяка страна член", заяви служебният премиер Димитър Главчев. Той добави, че в дискусиите във Вашингтон на срещата на върха по повод 75-тата..

публикувано на 11.07.24 в 08:54