Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските винари губят от конфликта в Украйна, отварят се пазари на изток

БНР Новини
Снимка: архив

In vino veritas или „във виното е истината“, гласи латинската поговорка. Ако трябва да го кажем по-простичко обаче, виното е и една от най-предпочитаните стоки на пазара и днес. Краят на международното селскостопанско изложение АГРА и няколко предшествали търговски изложения в Париж и Берлин са повод да заговорим за българските вина зад граница.

За миналата 2014-та страната ни е изнесла 58 млн. литра вино. В това ни увери Красимир Коев, директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното:

„За съжаление, през 2014-та има не много голям, но все пак спад на износа ни спрямо 2013-та с около 2 млн. литра вино. За 2013-та износът на България сборно от всички винарски предприятия е 60 млн. литра, за 2014-та – 58 млн. литра. На фона на всички събития, които се случиха през 2014-та спадът не е значителен. Очакванията на винопроизводителите и на нас като държавен орган и на всички, заети в тази тема бяха, че износът ще пострада по-сериозно.”

Конфликтът в Украйна и икономическите последици от него, довели до значителна обезценка на рублата ощетяват и българските винопроизводители. Украйна и Русия са сред основните ни търговски партньори, коментира Красимир Коев и обобщи:

„За миналата година нямаме износ за Украйна. Териториите на Украйна, където се развиваха военните действия е основния транспортен път за пренос на българските стоки към Русия. Имаше 11 случая на изчезнали камиони на български винопроизводители със стока. Нашите винопроизводители започнаха да ползват обходни маршрути през Прибалтийските държави, което оскъпява тяхната продукция.”

Интересно е да се отбележи, че българските вина не попадат в списъка на забранените за внос в Русия европейски стоки, каквито са например плодовете и зеленчуците или млечните продукти. Спадът на заявените количества е следствие на поскъпването на европейските стоки. Коев разяснява ситуацията така:

Рублата значително се обезцени спрямо еврото. Това допълнително накара руските търговци да се въздържат от покупки не само на български вина, но и на вина от ЕС. Ако на тези пазари нямаше сътресения, отново щяхме да бележим ръст в износа с 15-20 процента, което е тенденция през последните 5 години. Т.е., всяка следваща година да увеличаваме количествата на изнесените вина с 5 до 10 млн. литра.”

Въпреки известния спад в изнесените количества български вина, 2014-а съвсем не е лоша, защото отваря възможността за представянето им на пазара в Азия, където миналата година сме доставили около 22-24 млн. литра. Само изнесените количества към Китай са 5 млн. литра. Според Красимир Коев, проектите, които през тази година кандидатстват за финансиране чрез Националната програма за стимулиране на лозаро-винарския сектор, са насочени към държави от Азия, но и към традиционните ни пазари – Русия, САЩ, държавите от ЕС, където с малки стъпки възвръщаме пазарните си позиции, които бяхме загубили през 90-те.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българска делегация участва в отбелязване на годишнината от геноцида в Сребреница

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков присъства на възпоменателната церемония в Мемориалния център в Поточари по повод 29-ата годишнина от геноцида в Сребреница. В знак на почит към жертвите той положи цветя на мемориалната плоча и се..

публикувано на 12.07.24 в 09:04

Пловдив посреща състезатели по кану-каяк от цял свят

Гребният канал в Пловдив е домакин на две Световни първенства по кану-каяк, съобщиха организаторите. Най-напред, от 12 до 14 юли ще се състезават над 300 ветерани от 37 държави, а седмица след това, от 17 до 21 юли е Световното първенство за младежи и..

публикувано на 12.07.24 в 06:30

Рок легенди от DEEP PURPLE, MR. BIG и ACCEPT са специални гости на "Фестивала в долината на виното“

На голямата сцена на четвъртото издание на "Midalidare - Rock in the Wine Valley" от 12 до 14 юли, наред с хедлайнърите  DEEP PURPLE, MR. BIG и ACCEPT ,   участват още 13 банди от чужбина, сред които Axel Rudi Pell, Hammerfall, Beast in Black, The..

публикувано на 12.07.24 в 06:15