Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стари въпросителни пред новите концесии на плажове

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) е обявило търгове с тайно наддаване за отдаване под наем на 41 плажа по Северното и Южното Черноморие. Ако инициативата се увенчае с успех, има вероятност още по-голяма част от плажната ивица през предстоящия сезон да се окаже осеяна с характерните за българското крайбрежие плътно строени един до друг пластмасови шезлонги и чадъри.

За съжаление, ние като туроператори имаме много малко влияние върху това кой да бъде концесионер, и кой – не“, коментира Калин Драганов от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции и допълва: Има търгове и те се печелят от фирми, които понякога нямат нищо общо с туризма. Нашето мнение като туроператори е, че е добре плажовете да се стопанисват от хотелите, към които принадлежат, тъй като в този случай самите хотелиери ще бъдат силно заинтересовани да поддържат в по-добро състояние плажовете, а също биха могли и да ги предложат на много по-ниски цени, за разлика от случаите, в които концесията се печели от външна фирма, която трябва да си избие парите.

За миналия сезон цената на шезлонг и чадър беше съответно по около 5-6 лева на ден, което добавя по 10-12 лева допълнителен разход за плажуване за всеки, който иска да е в близост до водата. По закон, фирмата стопанисваща плажа, е длъжна да остави около 30% от пясъка за свободно ползване, но не винаги този процент се спазва, а често споменатата зона не се поддържа добре. Все пак, част от по-отдалечената от водата пясъчна ивица остава на разположение на тези, които не желаят да се ползват от платените удобства, но искат да усетят повея на морето.

От друга страна високите цени на шезлонгите и чадърите играят роля на своеобразен филтър, особено в презастроените курорти като Слънчев бряг, където пясъчната ивица не може да поеме летовниците, казва още Калин Драганов:

Там има към половин милион легла. Добре че повечето от новите хотели имат басейни и повечето хора не стигат до плажа. Ако се изсипят всички туристи на плажа, ще стане невъзможно. В Гърция, Испания и Италия плажовете са безплатни, а на много места чадърите също се предлагат безплатно, като плажовете се поддържат от хотелите или общините. На различни места се подхожда по различен начин. Не може да изберем един модел и да го определим като „правилен“.

Макар клиенти и туроператори да се оплакват от „плажния рекет“ на някои концесионери, държавата се стреми да увеличи броя на отдадените плажове, тъй като положението на „наемодател“ й осигурява около 12 млн. лева годишно. Новите плажове ще увеличат сумата поне с още 2.4 млн., ако бъдат наети на цените, от които стартират търговете, а това e малко вероятно. Практиката е, след наддаване да се постигат по-високи цени.

Според запознати, част от външните за бранша наематели са сенчести компании от градове във вътрешността на страната. Често те не са регистрирани в курортните селища, защото това не е законово изискване в България и така приходите от дейността им отиват в други населени места, а данъчният контрол се затруднява. Теоретично, ако решат да не спазват договора си, концесионерите и наемателите на плажовете трудно могат да бъдат санкционирани с повече от глоба, защото договорите им се подписват с държавата (МРРБ), не с кметството, а и развалянето на подобен договор, може да повлияе зле на сезона.

Досегашната практика за отдаване на плажове под наем е съпроводена от недостатъци, част от които предизвикват обществена неприязън. Скоро ще се види дали предстоящата поредица от концесии ще внесе корекции, или отново ще пренебрегне обществения в полза на сенчестия частен интерес. Тогава ще има и повод за нов коментар.

Снимки: БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 8

В осмия брой на предаването с водещ Красимир Мартинов разказваме за б ългарските стъпки в далечна Бразилия, описани в книгата на Даниел Методиев. От Венета Николова научаваме какво  предлага българската закусвалня на Шошана в Сао Пауло, а с..

публикувано на 11.07.24 в 12:00

Сървайвър по български или как оцеляват хората от с. Радево

Село Радево се намира в Североизточна България, в община Аксаково, недалеч от морската ни столица Варна. Разстоянието е около 30-40 мин. път с кола. В Радево постоянно има не повече от 60 жители, като повечето са на възраст над 60-70 години, а за..

публикувано на 11.07.24 в 10:25
Димитър Главчев

България иска от Скопие връщане към договора за добросъседство от 2017 г.

"Обсъдихме, как НАТО да стане по по-силен, залагайки на колективното, като същевременно бъде усилена отбраната на всяка страна член", заяви служебният премиер Димитър Главчев. Той добави, че в дискусиите във Вашингтон на срещата на върха по повод 75-тата..

публикувано на 11.07.24 в 08:54