Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България – майка или мащеха за бесарабските българи?

Виталий Дрозда (вдясно) и подслонилият го Мирослав Марчев.
Снимка: balchiktelegraph.com

Само допреди двайсетина години живеехме с мисълта, че войната за Европа е останала само в учебниците по история. През 1999 г. обаче дойдоха бомбардировките над съседна Югославия. Земята лека полека попи славянската кръв, като неми свидетели останаха само нащърбените сгради в центъра на Белград. Уж всичко утихна, но ето че отново под канонада от артилерийски изстрели се развихри огненият танц на смъртта – пак близо до нас, но този път – на север, в Украйна.  Централна тема в новините станаха сведенията за завоюване и отстъпване на територии с мерна единица – човешки живот. „В районите на конфликта има около 6 000 души с български етнически произход, наши сънародници, на които сме длъжни да обърнем внимание”, заяви в интервю за bTV от 12 февруари тази година външният министър Даниел Митов и допълни: Отдавна сме инструктирали Генералното консулство в Одеса и посолството ни в Киев облекчено да издават визи на етнически българи. Няколко дни по-късно от Троянския манастир „Успение Богородично” заявиха, че са готови да приютят до 60 бесарабски българи от Украйна. Отзовава се и балчишкото село Гурково. Ето какво разказва кметът му Тодор Георгиев:

Селото ни е будно. По време на войните през 1918-1919 г. жители на Гурково принудително са изселени в Румъния, а след освобождаването на северна Добруджа от румънците доста добруджанци се преселват в Гурково. Хората ни са изпитали на гърба си несгодите на преселението и затова сега изразяват съчувствие и готовност да помогнат на бедстващите българи.


Осъществява се контакт с Асоциацията на българите в Украйна. Не след дълго селото топло посреща първия си бесарабски гост. Не само душата, но и дома си пред младия Виталий Дрозда разтваря Мирослав Марчев. И те заживели щастливо… С тази формула се измъкват в приказките, когато започват житейските проблеми.

Имам проблеми. Пристигнах с виза С. Сега тук съм като обикновен турист, човек, пристигнал да си почива. За да получа постоянно пребиваване, а после и гражданство, ми трябва виза D. Искам тук да живея, тук са ми корените, – споделя Виталий Дрозда.

Кметът на Гурково, който помага на Виталий при оформянето на документите, пояснява: „Българското посолство издава на бесарабските българи виза С, която е тримесечна. Когато отиваме в служба „Миграция” обаче, на Виталий му искат виза D, за да му издадат удостоверение за временно пребиваване. Надявам се тези неща да бъдат изяснени, след като с това са се ангажирали и Парламент, и Министерски съвет”.

Виталий е оставил в Украйна съпруга и дете на година и половина. Чака с нетърпение да се съберат на българска земя. За да стане това обаче, той трябва да намери работа, да се стабилизира. Но със споменатата виза С няма право да работи. За да оцелява, в момента той разчита единствено на помощта на възрастния си хазаин. На този фон заявлението на Агенцията за българите в чужбина, че при влошена обстановка българите в Украйна „и особено представителите на по-младото поколение биха могли да потърсят възможности за миграция по посока България” очаква адекватна реакция на компетентните институции. Следва разказът на Мирослав Марчев за това, какво го е накарало да подслони етническия българин и за проблемите, с които се сблъскват:

Реших да подслоня един бедстващ човек, който бяга от войната и който е с български корени. Неговата баба е забегнала в Запорожието през Руско-турската война. Днес той е принуден да бяга обратно в земите на дедите си. Но съществуват големи проблеми. Когато са му помагали да дойде насам, не са му казали, че без виза D той не може да остане в страната повече от 3 месеца. А дните минават. Той е тук вече около 20 дни. Аз с мои средства успявам да му дам топлина, уют. Но той се нуждае от пари. Семейството му разпродава имотите си за жалки пари, за да събере някаква сума и да дойде тук. Той също има нужда от пари. Около 2 500 евро са му необходими за оформяне, превод и заверки на документите и получаване на виза D. Всеки идва тук и се натиска, разни медии правят записи и си правят имидж, но никой не е дошъл да каже „Ето, Виталий, заповядай пари, дрехи, храна”. Единствено кметът се отзова и първия ден донесе храна и малко средства, за което сме му благодарни.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ретро автомобили и джаз си дават среща в Поморие

За поредна година Поморие кани любителите на джаза и ретро автомобилите на фестивала "Анхиало Classic Cars & Jazz Fest". Той се организира от "Classic Car Поморие" в партньорство с Авто мото клуб "Анхиало" и Народно читалище "Просвета 1888", Поморие...

публикувано на 13.07.24 в 07:10
Снимката е илюстративна

Обявено е частично бедствено положение заради пожарите в България

Заради два големи пожара областният управител на Хасково Мехмед Атаман обяви частично бедствено положение в общините Ивайловград и Тополовград , съобщи пресцентърът на областната администрация в Хасково. На 12 юли около 14:40 часа са възникнали две големи..

публикувано на 12.07.24 в 19:15

България днес - 12 юли 2024 г.

В "България днес" на 12 юли ви разказваме за едно българско село във Варненско, което е пример за оцеляване по български. В рубриката "По съседски" правим обобщение на по-значимите събития от Балканите през отминаващата седмица. Говорим за..

публикувано на 12.07.24 в 19:00