Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В очакване на пролетта в Кюстендил отваря врати Детска работилница за слънчеви часовници

БНР Новини
Снимка: БГНЕС
Децата на Кюстендил имат възможност да се научат как се изработва слънчев часовник. Това ще стане по време на втората Детска работилница, която организира Регионалният исторически музей от 12 март. В очакване на пролетта малчуганите ще могат да се запознаят с различните начини за измерване на времето от древността до наши дни. Регионалният музей в Кюстендил съхранява най-старият познат досега календар в Европа, датиран от 5 век преди новата ера, а също така и античен постамент за слънчев часовник.

Още за ценните експонати и идеята да се включат най-малките жители на града в изработването на слънчеви часовници научаваме от Мирослава Таскова от Регионалния исторически музей в Кюстендил.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Рок легенди от DEEP PURPLE, MR. BIG и ACCEPT са специални гости на "Фестивала в долината на виното“

На голямата сцена на четвъртото издание на "Midalidare - Rock in the Wine Valley" от 12 до 14 юли, наред с хедлайнърите  DEEP PURPLE, MR. BIG и ACCEPT ,   участват още 13 банди от чужбина, сред които Axel Rudi Pell, Hammerfall, Beast in Black, The..

публикувано на 12.07.24 в 06:15

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 8

В осмия брой на предаването с водещ Красимир Мартинов разказваме за б ългарските стъпки в далечна Бразилия, описани в книгата на Даниел Методиев. От Венета Николова научаваме какво  предлага българската закусвалня на Шошана в Сао Пауло, а с..

публикувано на 11.07.24 в 12:00

Сървайвър по български или как оцеляват хората от с. Радево

Село Радево се намира в Североизточна България, в община Аксаково, недалеч от морската ни столица Варна. Разстоянието е около 30-40 мин. път с кола. В Радево постоянно има не повече от 60 жители, като повечето са на възраст над 60-70 години, а за..

публикувано на 11.07.24 в 10:25