Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ханс-Герт Пьотеринг: „За щастие сме обединени”

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

„Приветствам готовността на германското правителство, да поднови разговорите с България за приемането на страната в Шенгенското пространство.“ Това заяви бившият председател на ЕП Ханс-Герт Пьотеринг в интервю за Радио България след представянето на книгата си „За щастие сме обединени – моят европейски път“ на българския пазар. Първият й превод на чужд език е на български. В нея убеденият европеец описва своите 35 години в най-висшите ешелони на европейската политика. Съпартиецът на канцлера Ангела Меркел е един от най-влиятелните германски политици, единственият евродепутат, който от първите директни избори за ЕП неотменно е негов член. Християндемократът Ханс-Герт Пьотеринг е и една от водещите фигури в процеса на разширяване на ЕС.

„Нямам никакви съмнения, че в скоро време ще можем да приветстваме  България в Шенгенското пространство. Но остава важната уговорка, България да изпълни всички условия за това членство“ – подчертава Пьотеринг.

В едно интервю казвате, че България и Румъния са приети прибързано в ЕС. Но на фона на днешната ситуация в Украйна това политическо решение тогава е „утолило жаждата на Русия“. Жажда за какво?

„Когато през 2007 г. България и Румъния бяха приети в ЕС, знаехме много добре, че в правовата система и на двете държави има много пропуски. Знаем също така, че тези проблеми все още не са преодолени“ – отбелязва Пьотеринг и продължава: „В България все още има сериозни дефицити по отношение на правовия ред. Държа да отбележа, че никой в ЕС не поставя под съмнение членството ви в съюза. Но също така искам да насърча страната ви в реформите в съдебната система, която очевидно все още е оплетена в мрежите както на стари, така и на нови зависимости. Радвам се, че България и Румъния днес са страни членки на ЕС, особено на фона на случващото се в Украйна, на фона на руската агресия там, защото не можем да изключим сценарий, при който руската агресия можеше да се насочи към България или Румъния, ако те не бяха приети в ЕС. Знаем, че Русия се опитва всячески да оказва влияние в България и страната ви заслужава цялата подкрепа на ЕС, за да може да защити своя суверенитет в рамките на съюза.“

Именно по отношение на Русия в ЕС се забелязват сериозни различия – Полша и Балтийските страни настояват за по-строг тон спрямо Москва, а Гърция и до някъде България са по-предпазливи, когато става дума за санкции срещу Русия. Смятате ли, че България е своеобразен „троянски кон“ на Русия в ЕС, както твърдяха не малко западни консерватори след приемането ни в ЕС?

„Не бива да има никакво съмнение, че Русия поддържа дясно-екстремистки партии в страни от ЕС, както и че подпомага създаването на социалистически партии в тези държави“ – смята германският християндемократ. „Русия следва една политика, която ние не одобряваме. Убеден съм, че днешното правителство в България отстоява външнополитическата ориентация на страната, и че България продължава да бъде надежден партньор на ЕС.“

„За щастие сме обединени“ – това е заглавието на книгата Ви, но в Европа все по-ясно се очертават разделителни линии, напр. между севера и юга. Икономически силният север, вкл. и Германия, все по-малко е готов да плаща сметката на изпадналия в икономическа криза юг. Разделя ли се ЕС на бедни и богати?

„Всички ние носим отговорността за бъдещето на ЕС и под всички ние разбирам всичките 28 страни членки на съюза“ – казва Ханс-Герт Пьотеринг. „Ние сме над 500 милиона европейски граждани и трябва да сме солидарни както в добри, така и в лоши времена. Наистина, в рамките на ЕС съществуват големи разлики, но и европейският север не е в цветущо здраве. За това смятам, че именно в тежки времена е важно да си помагаме.“



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България е привлекателна дестинация за дентален туризъм

Балканите привличат все повече медицински туристи, като безспорен лидер е Турция, която е сред 10-те най-предпочитани държави за здравни пътувания, сочи журито на деветото издание на BALKAN MEDICAL AWARDS 2024, чиито призове ще бъдат връчени на 5..

публикувано на 05.07.24 в 06:45

В края на работната седмица температурите тръгват нагоре

До полунощ  преваляванията ще спрат и през втората половина на нощта ще преобладава ясно време. В източните райони ще духа слаб северозападен вятър, в останалата част от страната ще е почти тихо. В петък , 5 юли, ще преобладава слънчево време...

публикувано на 04.07.24 в 19:35

Лошото време си отива, на юг ще има локални кратки валежи

В четвъртък , 4 юли, над страната ще има разкъсана облачност. След обяд над Рило-Родопската област се очакват краткотрайни валежи с гръмотевици. Минималните температури ще са между 15 и 23°, в София 15°. Максималните ще са от 25 до 30°, в..

публикувано на 03.07.24 в 19:35