Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Генерал Брадшоу: „Приносът на България отразява твърдата й ангажираност с колективната сигурност”

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Заместник-върховният командващ на Съюзното командване по операциите на НАТО генерал Ейдриън Брадшоу е на посещение в България по покана на началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов. Съвместните учения и възможностите за подготовка на територията на България като част от мерките на Алианса за гарантиране на сигурността и развръщането на сили в отговор на кризи в региона бе сред основните акценти на първата официална визита у нас на втория по ранг генерал на НАТО в Европа.

След разговорите в София Ейдриън Брадшоу оцени високо участието на България в различни операции на Алианса и изрази удовлетворение от нейната готовност да изгради на своя територия Център за връзка между българските Въоръжени сили и силите на НАТО. Центърът ще координира съвместни международни учения, но ще има и функции, свързани със силите за бързо реагиране на пакта, припомни генералът и категорично подчерта:

„Приносът на България отразява твърдата ви решимост и ангажираност с колективната сигурност. Искам да изкажа своята лична благодарност на Българската армия и страната за вашата подкрепа и принос към Алианса.”

На въпрос застрашена ли е сигурността на България заради събитията в Украйна, генерал Брадшоу за пореден път гарантира от името на Алианса, че страните-членки от Източна Европа ще бъдат защитени в случай на заплаха:

„Действията на Русия в Крим и Източна Украйна показаха готовността на Русия да започне един процес на промяна на суверенните граници на суверенни държави със сила. Това е съществено отклонение от международно приетите правни норми, което би имало последици не само за България, а и за всички членки на Алианса, особено от Източния фланг. Ние трябва да покажем недвусмислено, че ще застанем твърдо зад принципите за колективна отбрана. Досега отговорът на НАТО винаги е бъл изцяло отбранителен и напълно пропорционален на заплахата. Но се налага отново да уверим съюзниците ни, особено от Източния фланг, че няма да позволим агресия на дадена държава срещу който и да е от тях. Въз основа на този възпиращ потенциал, според мен, могат да бъдат изградени и положителни контакти с Русия.”

Генерал Брадшоу изтъкна още: 

„В случай на криза силите за бързо реагиране на НАТО ще имат готовност да се развърнат в рамките на няколко дни. Като този период се съкращава в зависимост от това колко спешна е кризата. Тоест, в рамките на дни тези сили могат да бъдат на територията на държавата, където има криза.”

Центърът за интегриране на Силите за отговор на НАТО (NATO Force Integration Unit) „не е бойно формирование, а щабен елемент”, уточни генерал Брадшоу. Структурата ще функционира в София с персонал 40 души, от които половината българи. Освен него България ще има още 2 други натовски центъра – комуникационен за управление на кораби в гр. Варна на Черно море и командно-комуникационен край София, уточни вицеадмирал Румен Николов. Съвместните учения и възможностите за подготовка на територията на страната ни, увери той, не са обвързани с провеждане на конкретни военни операции, а целят да поддържат боеспособна армия. Ако България намали броя на ученията си, това ще доведе до влошаване на бойната подготовка, а тя е много важна в условията на конфликти от юг и на изток, отбеляза началникът на отбраната и увери, че България е в готовност да изпълнява ангажиментите си за осигуряване на сигурността в региона.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34
Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51