Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Водата – стихия и благодат

БНР Новини
Снимка: архив

На 22 март отбелязваме Световния ден на водата, природната стихия, без която съществуването ни е немислимо. Тя е средата в която се заражда всеки жив организъм, тя храни, тя пречиства, тя поддържа равновесието в природата. В същото време тя руши и помита всичко по пътя си когато не се съобразяваме с естествения ѝ ход. Само един ден без този удивителен източник на живот и целият ритъм на ежедневието ни се обърква. А когато я имаме в изобилие рядко си даваме сметка, че милиони хора по света страдат от липсата ѝ. С намаляването на запасите от чиста питейна вода през последните десетилетия, опазването на водните ресурси се превръща в приоритет на все повече страни по света. Така датата 22 март кара хората да се замислят за функциите на водата и нейното опазване. Такава е и целта на инициативата „Седмица на водата 16 – 22 март”, която се организира у нас за трета поредна година, по идея на българското сдружение „Аз обичам водата” и Българска асоциация по водите в партньорство с Министерството на околната среда и водите. Началото бе поставено с фотоизложбата „Чешмите на България”, която представи 50 от най-красивите чешми в страната ни. Бяха организирани и различни тематични прояви, образователни програми, творчески ателиета, лаборатории за експерименти с вода и информационни инсталации:

Ние работим доста дълго време, за да можем да наложим този ден – отбелязва Антоанета Салфидж, председател на сдружение „Аз обичам водата”. Правим го преди всичко с идеята да привлечем вниманието върху ресурса вода и стихията вода. Колкото повече утвърждаваме тази световна инициатива, толкова по-силна е емоцията около този ден. Празникът се е превърнал в добър повод, който кара хората да се замислят. Сега в този сезон, когато водата е в стихията си е най-подходящо да се говори за неуправляемата сила на водата. Нашата основна роля е да се съобразяваме с нея, а не да си мислим, че можем да я управляваме. Водата е наш приятел, затова трябва да живеем по законите на природата, за да можем да я оползотворяваме. Тя следва естествения кръговрат, който понякога ни изглежда унищожителен, но същността на водата е да запази живота. Ако нещо застане на пътя ѝ, тя ще премахне онова, което пречи на живота. За водата можем да разговаряме, да рисуваме, да я възпяваме, но също и да поискаме от все сърце, с цялата си любов, тя да бъде наш приятел.

Денят на водата отдавна се отбелязва в различни краища на страната. От четири години насам, благодарение на сдружение „Аз обичам водата” и Българска асоциация по водите честванията у нас и в чужбина се обединяват в Международния воден мост чрез онлайн видео връзка в реално време. Така събитието свързва градове, институции и неправителствени сдружения. Обсъждат се теми, свързани с водата и нейните свойства, разясняват се новите технологии в използването на водните ресурси. Радостното е, че всяка година тези събития дават възможност за диалог между гражданското общество и институциите върху основните приоритети в опазването на водните ресурси:

Като представител на неправителствена организация мога да кажа, че още в самото начало институциите ни подадоха ръка, макар и боязливо. Процесът е взаимен, за да ти имат доверие трябва да се докажеш. Гледните точки трябва да се обсъждат и да се търси взаимно решение. Двете страни трябва постоянно да си подават ръка чрез информация, обмен на идеи, партньорство. Един от резултатите, които отчитаме всяка година е, че все повече търсят нашето сътрудничество и го очакват. А това означава, че не само институциите са променили отношението си, но и ние като организация сме пораснали.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Горещините настъпват и през новата седмица

В понеделник отново ни очаква слънчево и горещо време. Над източната половина от страната ще се развива купеста облачност, но без валежи. Максималните температури ще бъдат между 36° и 41°, в София – около 37°. По Черноморието ще бъде слънчево с..

публикувано на 14.07.24 в 18:30
Димитър Главчев

Премиерът следи ситуацията с пожарите в цялата страна

Служебният премиер Димитър Главчев и директорът на пожарната главен комисар Александър Джартов са в постоянна комуникация за ситуацията в страната, информират от пресцентъра на Министерския съвет. От съобщението става ясно, че в борбата с пожарите..

публикувано на 14.07.24 в 15:36

Маршируващи звезди от България се представиха на световен фестивал в Цюрих

Български деца от марчинг бенд “Marching Stars” участваха в Осмия Световен младежки музикален фестивал в Цюрих. В двудневния форум се представиха 80 младежки оркестъра от цял свят с близо 4 хил. музиканти. Американската мечта на Тодор Цачев се..

публикувано на 14.07.24 в 14:12