Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България става част от инфраструктурата на Южния газов коридор

Снимка: БГНЕС

През седмицата министърът на енергетиката Теменужка Петкова присъства на знаменателно събитие – церемонията за полагане на първата тръба от Трансанадолския газопровод ТАНАП, която се проведе в турския град Селим. За значимостта на събитието говори обстоятелството, че то бе уважено от президентите на Азербайджан, Турция и Грузия, от зам.-председателя на Европейската комисия Марош Шевчович и, разбира се, от президента на Управителния съвет на ТАНАП Ровнаг Абдулаев.

По време на церемонията министър Петкова подчерта, че газовите връзки на България с Гърция и Турция са неразделна част от инфраструктурата на Южния газов коридор. Те ще осигурят сигурност и диверсификация на доставките и източниците на природен газ както за страната ни, така и за региона на Югоизточна Европа. За българското правителство завършването на интерконекторите със съседните страни е приоритет в енергийния сектор. Като пример за това Петкова посочи продължаващите интензивни разговори на съвместната работна група между българската и турската страна за изготвяне на предварително прединвестиционно проучване за газовата връзка Турция-България.

По време на посещението си в Селим министър Петкова се срещна със зам.-председателя на Европейската комисия Марош Шевчович, който потвърди подкрепата на ЕК за изграждането на интерконекторната връзка България-Гърция като важна част от Южния Коридор. В конкретен план Петкова увери своя събеседник, че българската страна е изготвила пътна карта с разписани дейности и срокове за реализация на този проект, според която се очаква през 2018 г. газопроводът да е изграден. А за настоящата година кабинетът предвиди държавна гаранция от 80 млн. евро, което е допълнителен израз на усилията ни за ускореното изграждане на интерконектора и влизането му в експлоатация. Впрочем на заседанието на Европейския съвет в Брюксел два дена по-късно премиерът Борисов настоя изрично Европа да подпомогне финансово този проект.

В заключение да припомним, че се предвижда Трансанадолският тръбопровод с дължина от 1850 км да премине през територията на Турция от грузинско-турската до турско-гръцката граница и строителството да бъде завършено през 2018 г. Тогава той трябва да влезе в експлоатация с първоначален капацитет от 16 млрд. кубометра на година, от които 10 млрд. вече по Трансадриатическия газопровод ще стигат до Италия. Това количество включва и договорените 1 млрд. кубически метра годишно за България.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Краткотрайни валежи разхлаждат в жегите

В понеделник ще преобладава слънчево време. Следобед и до полунощ ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. По-значителни ще бъдат в крайните югоизточни райони...

публикувано на 25.08.24 в 18:30
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил призова вярващите да се молят за Украинската православна църква

Българският патриарх Даниил призова вярващите да се молят за укрепването на застрашената от закриване Украинска православна църква. Той оглави отслужената днес света литургия в храм “Св. Иван Рилски” в Перник. “ Нека усърдно се молим Господ да ги..

публикувано на 25.08.24 в 15:52

Две новородени рисчета привличат вниманието в столичния зоопарк

В столичната Зоологическа градина се радват на две малки рисчета, родени на 11 юни т.г., съобщиха от зоопарка. Майка им Куанта идва от Мюнхенския зоопарк, а баща им Моргул – от виенския Шьонбрун. Евроазиатските рисове са включени в Европейската..

публикувано на 25.08.24 в 14:14