Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Моята мечта за България – поглед от Брюксел

БНР Новини
Снимка: evapaunova.eu

В Брюксел един еврокомисар, членове на Европейския парламент и министри мечтаха за България. Включиха се и стотина наши сънародници, които живеят и работят в белгийската столица, както и гости от София. „Моята мечта за България“ бе мотото на конференцията, организирана от евродепутата от ЕНП-ГЕРБ Ева Паунова. Каква искаме да бъде България, с какво тя се отличава от останалите държави, какво да направим, за да стане страната по-добро място и младите хора да си купуват обратен билет за родината? На тези въпроси търсиха отговор участниците в конференцията заедно с Кристалина Георгиева – зам.-председател на ЕК, министрите на външните работи и туризма Даниел Митов и Николина Ангелкова. Към тях се присъедини и генералният секретар на ЕНП Антонио Лопес.


Мечтая за тази България, за която мечтаят повече от нашите сънародници, каза в специално интервю за Радио България Ева Паунова. – Светът е пълен с българи, които са направили нещо интересно. България наистина би била по-различно място, ако всички тези хубави неща, които нашите сънародници са създали, се случват точно в родината. Това означава много сериозна промяна. Виждайки отзвука от конференцията мечтая за една България, която може да се обединява по-лесно и то по положителни теми. Успехът идва при този, който вярва в него. Обичам да казвам, че когато вярваш много силно в нещо, 2/3 си го постигнал. Затова имаме нужда от малко повече самочувствие, но и от повече желание да постигнем заедно поставените цели.

България има своята история – златна и поучителна. Националната гордост може да се черпи не само от вчера, но и от успехите днес. В момента периодът за България е точно такъв, убедена е Ева Паунова.

Реформите, които трябва да направим са много ясни, продължи тя. – Една от тях трябва да е в образованието и около това се обединихме всички присъстващи в залата. Втората тема е администрацията, която трябва да работи за гражданите, а не за себе си. Трето – съдебната система, която да създава справедливост, а не да ни внушава чувство на беззаконие. Мисля, че правителството в момента разбира нуждата от тази промяна, но е хубаво всички ние да се обединим, за да постигнем тези цели. Както каза министър Митов, много е важно да се работи по мечтите, защото иначе те ще се превърнат в илюзии. Темите, по които работя, са в областта на образованието и дигитализацията на управлението. Според мен, чрез тях може да се промени средата и начина на мислене в нашата страна.

Ева Паунова сподели, че след приключване на конференцията, е усетила съпричастността към каузата на присъстващите. Много българи и наши сънародници от чужбина са споделили с нея своите идеи за модернизирането на България. По тези идеи ще работим и ще видим кои от тях ще се получат, обеща Ева Паунова и като начало обяви една от своите

Едно от нещата, които бихме искали да направим е да имаме Online – платформа, която да бъде целогодишна, каза тя. – Там българите и от страната и от целия свят ще могат да обменят своите идеи за това каква България искат и как си я представят. Бихме могли да ги обединяваме всеки месец и да ги коментираме с представител на правителството.

Една от идеите на евродепутата Ева Паунова е срещата за „мечтата България“ да стане ежегодна с много по-голяма продължителност. Следващия път вече ще има и работни групи, които да разработят основните проблеми, свързани с реформите в правосъдие, образование, здравеопазване и икономика. След като приключат, панелистите на тези работни групи ще се съберат, за да споделят предприетите стъпки за реализиране на своите мечти за България. Ева Паунова има идея заедно с общините да бъдат направени общински мрежи за малки и средни предприятия. Те, според нея, са гръбнакът на регионите, а не големите инвеститори.Това ще бъде мрежа от малки икономика, важна за съответния град. Който иска да започне собствен бизнес, ще може да отиде там, да обмени идеи, да получи подкрепа. Възможно е там да бъдат и тези българи, които са се върнали в родината, за да споделят своя опит, – каза Ева Паунова. Тя припомни една популярна мисъл на американския президент Кенеди: „Не питайте какво страната може да направи за вас – питайте какво вие можете да направите за вашата страна“, убедена, че „мечтателите за България“ мислят по този начин.

Снимка: личен архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България предлага подкрепа за пострадалите украински деца от болницата в Киев

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов предложи деца, преживели ракетния удар на 8 юли 2024 г. срещу най-голямата многопрофилна детска болница в Украйна, да получат подкрепа за възстановяване и рехабилитация в почивни бази у нас. В..

публикувано на 09.07.24 в 17:45

Български доброволци и полицаи ще оказват помощ на олимпиадата в Париж

Сред подбраните доброволци от цял свят петима българи ще съдействат на спортистите и на публиката по време на олимпийските игри в Париж, съобщи френският посланик в София Жоел Мейер. В интервю за в-к "Дневник“ той допълва, че 35 български полицаи ще..

публикувано на 09.07.24 в 15:10

България днес - 8 юли 2024 г.

В „България днес“ на 8 юли говорим за еволюцията и кризите в IT сектора и как това се отразява на възможностите за работа в сферата на високите технологии. Разговаряме за академичното изучаване на български език в Албания с доц. Раки Бело, преподавател в..

публикувано на 08.07.24 в 19:00