Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите стареят и намаляват, икономиката вехне

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Населението на Централна Европа и балтийските страни застарява по-бързо и се смалява в сравнение със старите страни-членки на Европейския съюз. Това показват данни от изследване на Световната банка „Застаряващата Европа”. В България тези процеси са с най-лоши показатели. По официални данни на Националния статистически институт, населението на България намалява с 5 души на час или с над 45 хиляди на година – толкова, колкото са жителите на един средно голям град в страната.

Обяснението е просто. Смъртността е най-високата в ЕС и шестата в света, според годишния доклад "Световна книга на фактите" на ЦРУ от март 2014, раждаемостта е изключително ниска, емиграцията е огромна. Но за всички тези тъжни факти има причини и основната е слаборазвитата икономика и закономерно съпътстващата я масова бедност и лоши условия на живот.

Преди 25-30 години българите почти стигнаха 9 млн., сега вече са около 7 милиона, а според прогнозите на Евросъюза към 2050 г. ще са малко над 5,7 млн. души, ако спешно не се вземат драстични мерки.

Колкото и просто да изглежда на пръв поглед обяснението за надвисналата над страната демографска катастрофа, толкова сложни и почти невъзможни за решаване изглеждат проблемите, които предизвикват тази драматична ситуация. Защото са свързани както със социалната, културната и икономическа политика, така и с етнически и религиозни напрежения, с геополитически интереси, с климатичните промени и с още какво ли не. С две думи казано – с условията на живот. Когато се раждаш в мизерия, когато израстваш полуграмотен и без каквато и да е култура, когато започнеш да си търсиш работа без всякаква квалификация и трудови умения, когато колкото и да работиш, получаваш заплата, която едва стига да си платиш електричеството, водата и жизнено необходимата, но със съмнителни качества, храна, никой не се и замисля дори за наследници, които да живеят още по-лошо и от него. И затова броят на новородените българчета постоянно намалява – от около 120 хиляди годишно по времето на тоталитаризма до 60 хиляди в наши дни, което ни нарежда на 210-то място в света. Раждаемостта в развитите държави по света навсякъде намалява и населението старее. Но малко са страните, в които за някакви си двайсетина години бебетата са намалели двойно.

Младите, енергичните, образованите, амбициозните и квалифицираните българи пък не намират условия и перспективи за житейска и професионална реализация в най-бедната и слабо развита страна в Европейския съюз и търсят своето лично щастие в чужбина. Някои твърдят, че те са над 1,5 млн. А именно тази социална група е с най-големия икономически потенциал и възможности, това са хората, които градят живота си, семейството си, кариерата си и материалното си благосъстояние. Тях обаче ги няма в България, те работят в полза на други икономики.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

СЕМ с кампания за медийна грамотност – "Провери, преди да се довериш"

Съветът за електронни медии у нас предприе масирана кампания за медийната грамотност. Кампанията е провокирана от факта, че смартфоните, таблетите и телевизорите с възможност за връзка с интернет все повече са част от ежедневието ни и оказват..

публикувано на 30.06.24 в 07:05

Българската православна църква избира патриарх

За 30 юни е свикан Патриаршески избирателен църковен събор, който трябва да излъчи предстоятел на Българската православна църква и митрополит на Софийската духовна епархия. Престолът овдовя на 13 март, когато от този свят си отиде блаженопочившият..

публикувано на 30.06.24 в 06:05

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25