Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламена Мангова: Артистът трябва да остане артист, независимо от обстоятелствата

БНР Новини
Снимка: hksl.org
Биографията на Пламена Мангова е изпъстрена с толкова факти, имена и дати, че просто няма „кратък вариант”. От началото на годината младата пианистка изнесе концерти във Виена, Флоренция, Мадрид, а в известната зала „Атенеум”, Букурещ – с Румънския национален оркестър.  Със същата програма музикантите гостуваха и на 50-ото юбилейно издание на „Мартенски музикални дни” в Русе. През последните дни на март е в Хонконг, следват концерти в Бразилия, Великобритания, Русия... Задъхана от ангажименти беше и 2014 година – казва Пламена и продължава:

Целият минал сезон беше повече от наситен. Осъществих пътувания в страни, за които дори не бях мечтала. Бях в Нова Зеландия, където свирих с оркестъра на Уелингтън. Имахме кратко, но много интензивно турне, по време на което представихме програмата в пет различни града на тази страна. След това свирих в Тайпей. Имах огромното удоволствие да участвам за пръв път във фестивала „Ростропович”, който организира в Москва дъщерята на известния руски виолончелист и диригент. Гостувахме заедно с Филхармоничния оркестър на Радио Франс – един от най-добрите в света. Не мога да не спомена, че там концертмайстор е нашият сънародник и мой добър приятел и колега Светлин Русев. Беше много специално преживяване за мен. Изпълних Концерта за пиано в Сол мажор от Морис Равел в историческата Голяма зала на Московската консерватория. Имах и други ангажименти в Русия, все по-често ме канят в немскоговорящата част на Европа.

Пламена е завършила Музикалното училище в родния си град Плевен и НМА, в класа на Марина Капацинска. След това специализира във Висшето музикално училище „Кралица София” в Мадрид при Дмитрий Башкиров и в музикалния колеж „Кралица Елизабет” – при Абдел Рахман Ел Баша. Лауреат е на международните конкурси Paloma O’Shea в Сантандер (Испания) и Vittorio Gui във Флоренция и др. През 2007 г. Пламена Мангова спечели втора награда в един от най-големите конкурси в света – „Кралица Елизабет”, Белгия. След него тя реши, че е време да спре да се състезава.

Исках „да разперя криле” и да полетя по широкия свят
– казва тя. Оттогава кариерата й се развива изключително активно. Първият й компактдиск с музика на Дмитрий Шостакович получи престижната френска награда Diapason d’Or за 2007 г. Работи с елитни оркестри и диригенти, известни солисти са нейни партньори в проектите с камерна музика. Записа пълния интеграл от творби за цигулка и пиано на Сергей Прокофиев с Татяна Самуил. Както и съвместен албум с Татяна Мелниченко, Наталия Пришчепенко и Себастиян Клингер, който съдържа камерни творби от Шостакович. Независимо от натоварената си програма, Пламена успява да запази радостта и удоволствието от работата си. Мисля, че точно това е най-вдъхновяващото – огромното удоволствие от музицирането. Пътуванията, концертите, смяната на климата и часовата зона причиняват невероятен стрес. Само любовта към изкуството ти помага да се качиш „един етаж по-високо” и да преодолееш препятствията.  Ще цитирам големия руски диригент Владимир Федосеев, който казва: „Артистът трябва да остане артист, независимо от обстоятелствата и изпитанията."

Незабравим момент в биографията ми е изпълнението на концерт от Моцарт с диригент сър Колин Дейвис. Както и работата ми с – Андрю Дейвис, Мюнг Хун Чунг от Южна Корея и още много големи имена. Престои ми да свиря Втория концерт за пиано и оркестър от Сен-Санс с известния американски диригент Ленард Слаткин и Orchestre National de Lyon, Франция. Все по-често се срещам с публиката в Русия, която е изключително топла и разбираща. Обичам това, което правя и се чувствам щастлива от възможността да се срещам с големи личности и да опознавам различни култури.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25
Керана и космонавтите

"Толкоз мога"

За пета поредна година Sofia Summer Fest – летният фестивал на София – ще предложи незабравими изживявания в разгара на лятото. В Южния парк, в най-горещите 30 дни от сезона, жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се насладят на театър,..

публикувано на 17.07.24 в 10:15

"Ново сърце (акустична версия)"

В разгара на горещото лято Любо Киров не спира да твори. Скоро след премиерата на албума му "Ново сърце"и появата на негов концерт в платформата HBOMax,  певецът даде старт на своето национално турне ( "Ново турне 2024"). Турнето на  Любо..

публикувано на 16.07.24 в 10:15