Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За дивеча, рибата и… още нещо

БНР Новини
Снимка: БТА

Природа, лов, риболов“ се казва традиционното изложение, насочено към любителите на въдицата и ловните страсти, което стартира тези дни в Пловдив. На тазгодишното му пролетно издание се представят не повече от 40-на изложители. Посетителите се спират пред щандовете на най-популярните ни ловни стопанства, за да се запознаят с предлаганите от тях условия за отстрел на дивеч. Интерес предизвикват и фирмите производители на съответното оборудване – въдици, ловно оръжие, боеприпаси, специални дрехи и прочие атрибути, необходими на всеки уважаващ себе си ловец или рибар.

Снимка: БТАВъпреки това изложението, което се провежда под егидата на Министерството на земеделието и храните, протича вяло. Но това е тенденция, която се наблюдава от няколко години, научаваме от главния секретар на Съюза на ловците и риболовците (СЛРБ) Васил Василев. Около 130 хиляди са притежателите на ловен билет у нас, а риболовците са над два пъти повече. На практика това е голяма целева група за производителите и търговците на подобно оборудване. В същото време специалистите наблюдават застой в сектора. Причината, според тях, е свитият български пазар и ниската покупателна способност, които се отразяват на отрасъла. Кризата си казва думата и по отношение на международния ловен туризъм, който в миналото носеше стабилни приходи на държавата.

Но въпреки че броят на чуждите ловци по ловните ни полета е намалял, България все още се слави като привлекателна дестинация за лов на европейските пазари. И не само заради невероятното й дивечово богатство, но защото някои от видовете за отстрел, като кафявата мечка или дивата коза, са изключително редки за Европа. Другото й предимство са трофейните качества на дивеча. Така например страната ни е многократен носител на световния рекорд на трофей от благороден елен. Но за съжаление това са трофеи, които са отстрелвани до началото на 90-те г. на 20 век, научаваме от Васил Василев. Председателят на СЛРБ обаче съзира и светлинка в тунела. Според него има тенденция към известно стабилизиране и възстановяване на дивечовите ни популации.

Надявам се България отново да заеме заслуженото си място в световната трофейна класация сред страните, предлагащи качествен дивеч за отстрел. Нашият едър дивеч има изключително добри генетични заложби, гарантиращи и чудесни трофеи с високи оценки по световните стандарти. А иначе възможностите за лов у нас са много. В момента държавните ни ловни стопанства са 25 на брой. Но има и множество дивечовъдни участъци и ловностопански райони на ловни дружини, които разполагат с достатъчно на брой дивеч за отстрел с много добри качества. В миналото най-желаните трофеи бяха тези на благородния елен и дивата свиня. Но напоследък пристигат ловци от Гърция, Италия и Испания основно за прелетен дивеч – пъдпъдък, гургулица, гривяк. Голям е интересът и към хищниците ни, и най-вече към вълка – мечтан трофей за всеки ловец от Европа, тъй като на континента почти няма къде да се ловува вълк.

За разлика от нашите и чуждите ловци, които намират къде да утолят по законен начин ловните си страсти у нас, любителите на риболова определено са ощетени. Оказва се, че местата, където могат регламентирано  да заметнат въдицата в България, се броят на пръсти. Защо ли? Научаваме от Васил Василев:

Поради неуредици в нормативната уредба вече 8-ма година държавата отказва да предостави големите си водоеми за управление на сдружения на любители риболовци, които да инвестират в тях със зарибяване, охрана и да гарантират добри рибни ресурси, както и наличие на трофейни риби, които да могат да привлекат и чужди, и нашенски риболовци. От друга страна, осигурената от Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури охрана на водоемите не е никак ефективна. Затова в тях се бракониерства безпощадно с мрежи, извършва се промишлен риболов, а после рибата се реализира по неведоми пътища на пазара. Така че определено мога да кажа – държавата е длъжник на българските риболовци и, като цяло, на системата от управляваните от нея водоеми, защото не полага нужните усилия, за да въведе ред в сектора – каза в заключение Васил Василев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Представена е методиката за удостоверяване на машините за гласуване

Министерството на електронното управление (МЕУ) обнародва за обществено обсъждане на сайта си проект на актуализирана Методика за съответствие на машините за гласуване по изискванията на Изборния кодекс. Измененията на методиката обхващат и надграждане..

публикувано на 14.09.24 в 11:17
Гордана Силяновска

Българският президент прие покана официално да посети Северна Македония

На неофициална среща българският президент Румен Радев е приел поканата на своя македонски колега Гордана Силяновска, да посети официално Скопие. Дата за посещението не е определена. От българска страна нямаше официално изявление след разговора в..

публикувано на 14.09.24 в 09:08

Учебно-тренировъчен самолет катастрофира при подготовка за авиошоу

Министърът на отбраната Атанас Запрянов отменя авиошоуто в Трета авиационна база заради катастрофа с учебно-транспортен самолет  L-39 ZA, съобщи Министерство на отбраната. Инцидентът е станал при подготовка на утрешните демонстрации по случай..

публикувано на 13.09.24 в 16:20