Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студенти от България и света влязоха в ролята на членове на Европейския парламент

БНР Новини
Снимка: Model European Union Blagoevgrad

Симулация на вземане на решения и законодателни процедури в ЕС „Модел на Европейски съюз“ се проведе на 27–29 март в Благоевград. 108 студенти от 22 държави, сред които САЩ, Германия, Франция, Мароко, Украйна, участваха в конференцията „Регулация на имиграционната политика в ЕС“, организирана от клуб „Европейско общество“.

Казвам се Наталия Гергева и съм от Македония, сподели една от участничките. Предстои ми дипломиране през май т.г. Участието ми в конференцията се включва моят учебен курс „Създаване на европейски политики“. Ще бъда част от Европейския парламент в качеството си на представител на Австрийската социалдемократическа партия. Предстои да дебатираме върху проблема с миграцията. Очаквам, че в края ще стигнем до споразумение.

Основни партньори на събитието бяха фондация „Фридрих Науман“, Американският университет в България, Информационното бюро на ЕП в България.

Симулацията „Модел на ЕС“ е европейска практика и се провежда в над 20 държави-членки, каза Бойко Благоев от Информационното бюро на ЕП в България. – Идеята е да се симулира законодателния процес между Съвета на министрите на ЕС и на Европейския парламент, така че студентите да придобият опит като влязат в ролята на евродепутати или на министри. Участниците си бяха разпределили и ролите на журналисти или лобисти в целия този процес. Студентите не случайно са избрали темата за имиграционната политика на ЕС, защото тя е изключително актуална не само за нашата държава.

В началото на конференцията бе проведен дискусионен панел „Пропуски в имиграционната политика на ЕС“ организиран от фондация „Фридрих Науман“.

От Брюксел, по време на този панел, се включи Антоанета Асенова, асистент на българския евродепутат от АЛДЕ Филиз Хюсменова, продължи Бойко Благоев. – По време на симулацията се дискутираха проблеми, които са във фокуса и на Европейския парламент, и на Съвета на министрите. Говореше се за убежища, за процедурите за отдаване на убежище на някои от хората навлизащи в държавите, за взаимоотношенията между гражданите на приемащата страна и бежанците, говореше се и за ситуацията в България. Студентите наистина влязоха реално в ролята на политици и симулацията беше съвсем реална. Обсъждаха се мерки, които могат да бъдат взети, за да се подобри ситуацията не само в България, но и в целия ЕС по тази тема. По време на симулацията се случи това, което става и в Брюксел. Например, гражданите могат да наблюдават на живо по интернет дебатите в ЕП, нещо подобно се случи и в Благоевград. Студентите си избраха председател на Европейския парламент. Имаше представители на различните политически групи, от различни държави. Разделиха се на комисии, така че да дискутират работните варианти на законодателството. Имаше гласувания, имаше преговори между министрите от различни държави, които членуват в Съвета и представителите на гражданите, каквито са европейските депутати. Интересно беше да се наблюдават, защото те влязоха в ролята на европейски политици. Вярвам, че за тях е било изключително полезно,защото нещо което те учат на теория веднага могат да приложат на практика, а също така и да предложат своите идеи.

Бойко Благоев от Информационно бюро на Европейския парламент в България е убеден, че амбициозните студенти от Американския университет в Благоевград ще създадат традиция при реализирането на „Модел на Европейския съюз“.

Снимки: Model European Union Blagoevgrad и europarl.bg



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ретро автомобили на парад в Бургас

XVII парад на класически автомобили и мотоциклети ще се проведе в Приморския парк в Бургас в събота, от 10 до 14,30 ч. Над 150 колекционери от Бургас и страната ще се включат в него, каза за БНР Бургас Димо Джамбазов, председател на Сдружение авто..

публикувано на 05.07.24 в 17:15

Мотористи се събират на събор край пещерата Леденика

От 5 до 7 юли поляните край пещерата Леденика до Враца ще се превърнат в мотостолица на България. Стотици любители на високите скорости от цялата страна ще вземат участие в поредното издание на Националния мотосъбор Враца – Леденика...

публикувано на 05.07.24 в 09:10

Фестивал на пясъчните фигури се открива в Бургас

Фестивалът на пясъчните фигури се завръща за 17-о поредно лято в крайморския град Бургас. Той ще отвори врати за посетители на 5 юли в парк „Езеро“, предаде БТА. Специално представление по повод откриването ще изнесат балетна школа „Марина..

публикувано на 05.07.24 в 08:05