Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ключът към успеха е да бъдеш най-добрият

Снимка: архив

Намирането на първа работа е най-тежката задача, пред която са изправени младите хора, предупреждават специалистите по човешки ресурси. Ключът към успеха, според тях, е да си най-добрият в това, което правиш. Талантите се превръщат в новата сила на нашето време, каза по време на младежки  кариерен форум „Професиите на бъдещето“ Надя Василева, директор на Manpower за България, Сърбия и Хърватска. Инициативата, организирана от Джуниър Ачийвмънт България, имаше за цел да помогне на повече младежи да намерят по-лесно своето професионално призвание. За целта те се срещнаха с представители на бизнеса, експерти от областта на човешките ресурси и хора, упражняващи топ професии на 2015 г. Оказва се, че пред предизвикателства са изправени не само търсещите работа, но и самите работодатели. Според анализаторите за компаниите вече е от по-голямо значение привличането на таланта, от който се нуждаят, отколкото достъпът до капитал. Причината се крие във все по-застаряващото население и недостига на кадри с необходимата квалификация. „Проучване на Manpower от 2014 г. показа, че 36% от работодателите в световен мащаб се борят да намерят нужните таланти. В България 44 на сто срещат трудности при запълването на отворените си позиции“, коментира г-жа Василева. Най-търсени са инженери, квалифицирани работници, мениджъри, ИТ специалисти, персонал за хотели и ресторанти, лекари. Още за областите, в които младите хора имат по-голям шанс да си намерят лесно работа, Надя Василева каза:

В момента най-добре се развива секторът на бизнес услугите. Това са финанси, счетоводство, недвижими имоти, застраховане, телекомуникации, транспорт, логистика. В другите сектори също има глад на кадри, защото пак се връщаме към този дисбаланс между търсене и предлагане на пазара на труда.

26-годишният софтуерен инженер Васил Чомаков е един от специалистите, които се срещнаха с младите хора, за да им разкаже за своята професия. „Софтуерните инженери сме много ухажвани. Ежедневно получавам оферти за работа в Linkedin от компании в страната и чужбина“, каза той. Младият мъж обаче предпочита да работи за голяма американска софтуерна компания, която е позиционирала в страната ни най-големият си за Европа развоен център. Четири пъти по-висока от средната за страната заплата, бързо развиващ се сектор, възможност да работиш от всяка точка на света бяха част от предимствата, които Васил сподели с присъстващите. И с чувство за хумор добави:

Статистиката показва, че от 12-те най-млади милиардери на Земята, повече от половината работят в софтуерната индустрия. Всички останали, без един, са наследници на богатството на родителите си. Можем да направим заключение, че ако искате да станете милиардери, трябва или да работите в софтуерната индустрия, или родителите ви да са милиардери. Моите родители за съжаление не са, и затова съм се насочил към програмирането.

Емануел Серафимов, ученик в 12 клас в столичната Професионална гимназия по електротехника и автоматика, мечтае да се реализира в софтуерната индустрия, макар още да не е решил какъв точно иска да стане.

Избрах бъдещата ми работа да е свързана с компютри, защото още от малък ми харесват и това ме влече – сподели той. – За мен заплатата не е определяща, важно е самата работа да ми доставя удоволствие. Работата с компютри и създаването на нови неща, като програмирането, е това, което ми харесва.

Ясна Георгиева, която е в паралелка „Технологичен маркетинг“ в 23 СОУ, признава, че е на кръстопът. „Колебая се между две сфери: икономика и ветеринарна медицина.“ Приятелката й Ивелина Костова обаче вече е направила своя избор:

Изучавам маркетинг, предприемачество и бизнес. Но мисля да следвам нещо свързано с изкуство, като анимация. Рисуването ми е отдавна страст и искам да го развия още повече. Но и това, което изучавам сега в училище, също ще ми е много полезно, защото на по-късен етап мога сама да си изградя бизнес.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Награждаване във Велдховен

Нционалният ни отбор по информатика – с отлично представяне на олимпиадата за момичета в Нидерландия

С три медала и почетна грамота се окичи българският национален отбор по информатика четвъртата Европейска олимпиада по информатика за момичета, провела се от 21 до 27 юли 2024 г. Във Велдховен, Нидерландия, информира ръководителят на отбора Румен Михов...

публикувано на 27.07.24 в 19:50

Слънчева неделя с лек ветрец

През нощта ще бъде ясно и почти тихо. В неделя ще бъде слънчево. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са предимно между 31° и 36°, в София – около 32°. Над планините ще бъде слънчево. Вятърът ще е слаб от изток, по най-високите части –..

публикувано на 27.07.24 в 19:05
Кметът на София Васил Терзиев

Кметът на София е амбициран да превърне столицата в град с нулеви емисии до 2030 г.

Една от амбициозните ни цели е София да бъде град с нулеви нетни емисии до 2030 г. Това обяви столичният кмет Васил Терзиев на откриването на 61-вата сесията на Междуправителствителствения панел по изменение на климата (IPCC). София е домакин на форума от..

публикувано на 27.07.24 в 12:25