Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борислав: „Чувствам за свой дълг да помагам на хората”

БНР Новини
Снимка: личен архив

23-годишният Борислав Борисов не гледа на успехите си като на изключение. Убеден е, че има още много младежи от ромски произход с добро образование и академични постижения. Твърди, че самият той познава над 200 роми на неговата възраст с бакалавърска или магистърска степен. „Моята история е имала късмета да стане по-популярна”, смята Борислав. А причината другите да остават в сянка, той си обяснява с факта, че „положителните примери не са интересни за медиите”. Вярно е, че четвъртата власт търси преди всичко проблемите, обръща внимание на скандалното, но и официалната статистика не ни спестява нелицеприятната действителност. Според последното преброяване на населението от 2011 г. най-много ромски деца отпадат от училище, а едва 0,5% от представителите на етноса завършват висше образование. Затова може би продължаваме да гледаме на истории като тази на Борислав по-скоро като на сензация. Неотдавна той е завършил Медицинския колеж „Йорданка Филаретова“, специалност медицински лаборант. „Голямото ми желание още от малък е да бъда медик, да помагам и да спасявам човешки животи”, обяснява избора си да се посвети на хуманната професия. В момента младият мъж следва магистратура по логопедия и детска психология в Нов български университет.

Наистина ще ми е от полза, защото лаборантството е широкоспектърна професия. Работи се с всякакъв тип хора: от най-малките до най-възрастните и с различни заболявания. Обичам да се занимавам с деца и детската психология ще ми помогне да ги предразположа, така работата ще върви по-добре – споделя мотивите си той да продължи с ученето. – Пък и в чужбина практиката е такава, че в болниците има психолози, които да предразполагат пациента да се чувства по-добре. Затова смятам, че психологията ще ми помогне в работата с пациентите.

Борислав споделя, че родителите му винаги са го подкрепяли във всяко негово начинание. Положителните ролеви модели в семейната среда са ключов фактор за развитието на всяко дете, категоричен е той. Не крие предизвикателствата, с които се е сблъсквал по време на следването:

Трудностите, които среща всеки млад човек, особено от ромски произход, към когото хората са изпълнени с предразсъдъци и той трябва да ги обори. Колегите и преподавателите не ме познаваха в началото на следването ми, имаха си едно наум „той е циганин, следователно е лош”. Беше ми много трудно, докато се докажа и ме опознаят. Но съм много благодарен, тъй като след това ми гласуваха доверие. Избраха ме за отговорник на курса. Бях също и първият в историята на Медицинския колеж ром знаменосец.

СнимкаВъпреки че за Борислав би било по-лесно да си намери работа по специалността в София, той предпочита да се върне в родната Монтана. Обичам моя град. Тук имам много приятели, много спомени и хубави емоции. А и смятам, че тук ще бъда полезен, казва той. По причини, които не споделя, Борислав не е успял да започне работа като медицински лаборант. Затова в момента е социален работник в Комплекс за социални услуги и работи главно с деца в риск и в неравностойно положение. Младият мъж обаче не се обезкуражава. Намира смисъл и в сегашното си занимание. Придобих ценен опит, който ще ми помогне за втората специалност. За в бъдеще не съм се отказал от лаборанството. И макар да знае, че специалисти като него са търсени на Запад, засега предпочита да остане тук:

Имам няколко предложения и то от доста добри болници в Англия и Германия, но мисля, че съм необходим тук. Ще видя как ще се развият нещата. Искам да остана в България, обичам всичко българско, искам да работя за моите си хора. Но в крайна сметка, ако в бъдеще самата ситуация ме принуди, предполагам, че и аз ще търся реализация в чужбина.

Борислав активно помага като доброволец и към няколко неправителствени организации:

Още докато учех бях доброволец към младежкия Червен кръст и помагахме на бежанците от Сирия. Обикаляли сме бежанските лагери, раздавали сме хигиенни материали. С мои състуденти сме събирали пари и сме се опитвали да им помагаме с каквото можем. Доброволец съм също към „Каритас” и съм помагал на лекарските екипи, които се занимават с превенция на наркомания и алкохолизъм. Помагам още във фондациите „Амалипе” и „Арете”. Чувствам за свой дълг да помагам на хората.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Награждаване във Велдховен

Нционалният ни отбор по информатика – с отлично представяне на олимпиадата за момичета в Нидерландия

С три медала и почетна грамота се окичи българският национален отбор по информатика четвъртата Европейска олимпиада по информатика за момичета, провела се от 21 до 27 юли 2024 г. Във Велдховен, Нидерландия, информира ръководителят на отбора Румен Михов...

публикувано на 27.07.24 в 19:50

Слънчева неделя с лек ветрец

През нощта ще бъде ясно и почти тихо. В неделя ще бъде слънчево. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са предимно между 31° и 36°, в София – около 32°. Над планините ще бъде слънчево. Вятърът ще е слаб от изток, по най-високите части –..

публикувано на 27.07.24 в 19:05
Кметът на София Васил Терзиев

Кметът на София е амбициран да превърне столицата в град с нулеви емисии до 2030 г.

Една от амбициозните ни цели е София да бъде град с нулеви нетни емисии до 2030 г. Това обяви столичният кмет Васил Терзиев на откриването на 61-вата сесията на Междуправителствителствения панел по изменение на климата (IPCC). София е домакин на форума от..

публикувано на 27.07.24 в 12:25