Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца рисуват яйца

БНР Новини
Снимка: Луиза Лазарова

От 27 до 30 март за втора поредна година в Музея за история на София се проведе Великденско ателие за деца. Заниманията бяха полезни и забавни за малчуганите. Те научиха повече за Великден, а след това им бе предоставена възможността да проявят креативност, като изработят различни декорации и украси, свързани с празника. Към децата нямаше някакви изисквания, важното беше максимално да развихрят въображението си. Те сътвориха невероятно красиви кошнички за яйца, украшения за стена от дунапрен, шарени великденски яйца от хартия, картички и венци, които отнесоха у дома, за да украсят в празничните дни.

Подробности за Великденското ателие ни разказа Ерина Кръстева, главен експерт връзки с обществеността на музея:

Миналата година боядисвахме яйца по традиционни техники, тази година заложихме на великденска декорация: как да направим дома си по-красив за празника, как да развием практическите възможности на дечицата, за да направят сами украса за дома си. Паралелно с това им обясняваме какви са традициите за Великден, защо празнуваме, какво означава той за православните християни.

СнимкаМатериалите за работа бяха осигурени от Музея за история на София, а ментори и родители с усмивка следяха детските занимания. Следващата инициатива с деца, която музеят ще организира, е забавен, но и образователен курс за ученици от първи до пети клас през лятната им ваканция. Той ще се проведе през целия месец юни. С какво ще се занимават децата – повече подробности от Ерина Кръстева:

Програмата включва различни видове занимания с археология, българска история, архитектура, рисуване, различни видове игри, упражнения и обиколки из София. Сутрин започваме с най-веселите игри, за да бъдат дечицата щастливи през целия ден.

Снимка: Луиза Лазарова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов (в центъра) дава брифинг в село Гара Елин Пелин за взривовете в складовете за пиротехнически средства - 28 юли 2024 г.

Заради пожар в минно поле на границата с Гърция се чака самолетна помощ от ЕС

България е задвижила механизма за гражданска защита на ЕС и иска самолет за гасене на пожара на българо-гръцката граница, съобщи вътрешният министър Калин Стоянов. За съжаление, пожарът в планината Славянка навлиза в част от българската територия и то..

публикувано на 28.07.24 в 16:32

60 метрова трапеза сближи съседи и столичани в София

„Донеси храна. Опознай съседа", под това мото община „Оборище“ организира „Голямата маса“. В събота общата трапеза затвори за коли централната столична улица „Екзарх Йосиф“. Опънатата 60 метрова маса събра съседи, но също гости и туристи. Край масата с..

публикувано на 28.07.24 в 15:41

Български момичета спечелиха медали на Европейската олимпиада по информатика

С 3 медала и почетна грамота се окичи българският национален отбор по информатика на четвъртата Европейска олимпиада по информатика за момичета. Надпреварата се проведе от 21 до 27 юли 2024 г. във Велдховен, Нидерландия, съобщи ръководителят на отбора..

публикувано на 28.07.24 в 14:14