Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великден през детските очи

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

„Чувате ли вие, че камбана бие?
В черква ний ще идем – днеска е Великден.
Всички, всички, всички палнахме свещички.
Ден на светлината! Нощ на чудесата!“

Великден винаги носи усещане за пролет. За природата, в която всичко се ражда наново в безкрайно много цветове. За душите ни, които се пречистват и в сърцата ни грейва ярък слънчев лъч, изпълнен с надежда за доброто. През детските очи празникът изглежда още по-шарен и пъстър, свързан с безброй счупени яйца, боядисани пръсти и тайното изяждане на стафидите за бабиния козунак. Попитахме децата от арт школа „Музарто“ с какво свързват Възкресение Христово, познават ли традициите и кои са най-любимите им моменти от празника.

















С мама боядисваме яйцата или в четвъртък, или в събота през седмицата на Великден – разказва Красимир Здравков, на 11 години. – Първо започваме с червеното и когато то се боядиса, мама ни търка бузите и челото с него за здраве. На Великден се поздравява: „Христос Воскресе“, отговорът е: „Воистину Воскресе“.



Какво е първото нещо, което правиш на Великден? Отговаря петгодишният Калоян Николов – Коки:

Започвам да се радвам, защото тогава винаги отивам при баба. Боядисваме яйца и после с братовчедите гледаме кой ще победи в „борбата“ с тях. А пък веднъж едно момче на име Жечко взе дървено яйце и измами братовчед ми. Бях на гости на село миналата година, но там никой не ми даваше да рисувам яйца. Просто да ги топя в едни бурканчета, дето са с някакви бои. Това се прави с лъжица, не с ръка. И първото яйце трябва да е винаги червено. Най-възрастната жена прави кръстчета на челата на децата.



За шестгодишната Михаела Андонова Възкресение Христово е свързано не само с пъстрите яйца и детските игри.

С мама ходим на църква, запалваме свещички за празник. Там ни благославят и ни дават да отпием глътка вода за здраве. Като се събудя на следващия ден пак отиваме на църква и отново палим свещички. Какво да кажа на всички хора за Великден? Че много ги обичам!

Розалия Ангелова, на 12 години, знае много за българските обичаи.

Според мен е интересно да спазваме традициите – убедена е тя. – Все пак ние сме българи, трябва да ги познаваме, това е едно от най-хубавите неща на света. Ходя на село преди Великден, на Лазарица. Баба облича мен и роднинските деца с носии, както повелява традицията. Слагат ни китки на главата и обикаляме съседите. Пеем лазарски песни, а те ни дават лакомства. И яйца, които след това боядисваме. Когато побеждавам моите братя във „великденската битка“ съм много радостна. На всички хора, които спазват тази традиция, пожелавам да бъдат здрави и щастливи, и да имат късмет в живота.





Снимки: Елеонора Николова и БГНЕС





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

60 метрова трапеза сближи съседи и столичани в София

„Донеси храна. Опознай съседа", под това мото община „Оборище“ организира „Голямата маса“. В събота общата трапеза затвори за коли централната столична улица „Екзарх Йосиф“. Опънатата 60 метрова маса събра съседи, но също гости и туристи. Край масата с..

публикувано на 28.07.24 в 15:41

Български момичета спечелиха медали на Европейската олимпиада по информатика

С 3 медала и почетна грамота се окичи българският национален отбор по информатика на четвъртата Европейска олимпиада по информатика за момичета. Надпреварата се проведе от 21 до 27 юли 2024 г. във Велдховен, Нидерландия, съобщи ръководителят на отбора..

публикувано на 28.07.24 в 14:14

В ПП-ДБ и БСП се надяват на успех в третия мандат за съставяне на правителство

Шансовете да се сформира правителство с третия мандат, са малки, ''но би могло да се случи чудо'', изрази очакване съпредседателят на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Атанас Атанасов. За БНР той заяви, че тяхната коалиция ще..

публикувано на 28.07.24 в 13:46