Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Метрото стигна до летище „София”

БНР Новини
Снимка: Луиза Лазарова

Метрото в София продължава да пише своята история.През втората половина на XX век населението на столицата достига 500 хил. жители. Изграждат се големи жилищни комплекси, които са доста отдалечени от центъра. Някои от тях са с население около 100 000 души. В резултат на това населението на столицата достига 1,4 млн. жители, което неизбежно води до трафик, който улиците не могат да поемат. На помощ идва метрото.

На 28.01.1998 г. е въведен в експлоатация първият участък от метрото с 5 метростанции. До 2012 г. то има завършени основните части от две линии по най-натоварените направления на града, с обща дължина 31 км и 27 спирки. В работни дни то превозва над 300 хил. пътника дневно. В момента общата дължина е 36 кмс 31 метростанции, а потокът на пътуващи още по-голям.

СнимкаНа 2 април бе открита нова отсечка от Софийското метро, която стига до летището. Участъкът беше официално открит от министър-председателя Бойко Борисов и кмета на София Йорданка Фандъкова. През първия ден гражданите можеха да се возят безплатно. Пристигащите и заминаващите са посрещани от фигурата на Орфей веднага до входа на станцията „Летище София”. Скулптурата е дело на Крум Дамянов и е изключително интересна и привличаща погледа.

Очаква се около 45 000 пътници да използват подземните влакове до летището ежедневно. Това ще доведе до намаляване трафика на автомобили, както и до спестяване на вредни емисии във въздуха. Изключителна привилегия е, че от летището човек може да стигне директно на Централна ЖП гара и съвсем близо до автогарата. За разлика от други места по света, за пътуване по отсечката до аерогарата няма завишена такса. „Искърско шосе“, една от новите метростанции, има пряк изход на перона на спирка „Дружба“, от където пътниците могат да се качат директно на влак до Пловдив или Бургас.

СнимкаНа откриването една приветлива жена беше дошла със семейството си, специално да се запознае с новата станция на аерогарата:

Очаровани сме. Изключително сме щастливи, че видяхме метрото да стига до летището. Освен това изглежда страхотно. Невероятно слънчево е, всички хора са усмихнати. Най-вече е много удобно и бързо. Ще облекчи задръстванията и има много повече комуникативни възможности.

Някои хора даже предпочетоха подземния транспорт пред комфорта на автомобила си:

Аз посрещнах сина си преди малко на летището. Оставих му ключовете от колата и му казах, че аз ще се прибера с метрото, защото ми е удобно. Което си е хубаво, хубаво си е – каза Марин Христов.

СнимкаДанаил Бобанац, който често пътува с метрото, сподели за Радио България:

На мен ми харесва строителството на метрото. Изрядно е. Подредено, здраво, с технологии, които издържат на напрежението на мотрисите и на ежедневния превоз на пътници. Освен това е естетически издържано, от гледна точка на красотата, която създава у пътниците ведро и приятно настроение.

Петър Панайотов, който току що беше пристигнал в София, разказа, че няма особено доверие в такситата и не обича да пътува с тях. Той би пътувал с метро до летището абсолютно всеки път от сега нататък.

СнимкаКатя Янкова от дълги години се вози в метрото от станция Жолио Кюри, а в първия ден от откриването слизаше на всяка спирка, за да разгледа:

Като влизам в метростанциите сякаш влизам в палати, красота, багри. „Небето” на тавана на „Летище София” символизира полетите. Всяка станция е с изискан вкус. Чувствам се горда, че съм българка и пътувам с това метро. Днес ще разгледам.

Хората разказаха, че се чувстват удобно и сигурно, а упътващите табели са напълно ясни.

До месец май би трябвало да бъде завършена и линията на метрото до кв. „Младост 4”, която ще завършва в близост до Бизнес парк София, работно място на изключително много столичани.

Снимки: Луиза Лазарова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български певци подкрепят европейската кампания #ИзползвайГласаСи

Бюрото на Европейския парламент в България организира концерт #ИзползвайГласаСи в подкрепа на кампанията за изборите за Европейски парламент на 9 юни т.г. На сцената на столичния Club Mixtape 5 тази вечер ще се изявят младите певци Дара, Прея, Дара Екимова..

публикувано на 19.04.24 в 07:35

В края на седмицата времето остава облачно и дъждовно

В петък , 19 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в София 1°. Облачността ще е значителна, с разкъсвания по поречието на Дунав. По обяд в Рило-Родопската област ще завали. Дъждът до вечерта ще обхване Южна България...

публикувано на 18.04.24 в 20:20

Рисковете за страната идват от образованието, демографията и здравеопазването

10 основни риска пред страната за идната декадапосочва националното експертно проучване, озаглавено "Десет години, десет риска пред България", предава БТА. "Влошаване на системата на образованието“ е водещият риск посочен от допитването...

публикувано на 18.04.24 в 19:50