Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антична Сердика в музей на открито

БНР Новини
Снимка: Луиза Лазарова

„Расте, но не старее” е написано в герба на един от най-древните градове в Европа – София. А можем да кажем също, че тя пази своята история и се гордее с нея. В периода 2010 – 2012 година в центъра на града се проведоха археологически проучвания във връзка с изграждането на метростанция „Сердика 2”. Така се стигна до реализацията на проекта „Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика”. Сердика е старото име на селището, идващо от наименованието на тракийското племе серди. В началото на IIвек, при римската власт, то получава градски статут. Най-големият  разцвет на града е в началото на IIIвек и продължава с пълна сила през IV, Vи VIстолетия.  Именно от този период са разкритите части от 7 улици, 2 раннохристиянски базилики, 9 сгради със значителни размери, сред които една резиденция, и изключително интересни и цветни мозайки. Намерени са дървени конструкции на жилища от Iвек, които са рядка находка. В североизточната страна на комплекса пък е открит голям бански комплекс с басейн, датиращ от IVвек. Проучването е дело на Националния археологически институт с музей към БАН.

На 8 април стартира заключителният етап на проекта. Комплексът е един от най-големите български музеи на открито и ще бъде напълно готов до октомври. Зоната с площ от 8000 кв. м, разположена между площад „Независимост” и бул. „Мария Луиза” ще бъде реставрирана с помощта на европейско съфинансиране по Оперативна програма „Регионално развитие”.

Античният комплекс „Сердика” ще предлага обособени места за музейно експониране на находките, зони за отдих, пространства за провеждане на сценични дейности и изложби, артгалерия и книжарница. Част от находките ще бъдат изложени в автентичния си вид, а останалата част, която не е успяла да издържи на товара на годините, ще бъде пресъздадена максимално реалистично.

СнимкаМалко повече за структурата на комплекса разказа Иван Колелиев, представител на дружество „Антична Сердика“:

Ще се изградят стълбища, междинна тераса, площадка и четири асансьора. Те ще направят средата достъпна за хора, които имат проблеми с придвижването. Ще има зали, технически помещения, пространства за културни мероприятия. Даденостите, които са тук, ще се комбинират със съвременните изисквания за градска среда. Това ще бъде един музей на открито, който ще може да се посещава от голям брой хора, жители и гости на столицата.

Кметът на София Йорданка Фандъкова посочи, че Столичната община е инвестирала и ще продължава да инвестира в културно-историческото наследство. За да бъдат запазени находките, се наложи проектът за изграждането на метростанцията да бъде променян 5 пъти.

Минувачите бяха развълнувани и с интерес гледаха откриването на последния етап от начинанието, въпреки студеното и дъждовно време. Ето какво отговори Снежана Йорданова, която току що бе пристигнала в София, на въпроса дали би посетила „Сердика“, когато бъде завършена:

Разбира се. Ще дойда на всяка цена. Затова минах оттук, за да разгледам. Сигурно ще бъде добре подредено, ще има интересни неща, защото това са исторически разкопки. Със сигурност  ще видим нещо вълнуващо от миналото.

Тя сподели, че в родният й град Русе също има изключително много старинни забележителности, които си заслужава да бъдат посетени.

Маргарита Дашева, която се разхождаше с малката си дъщеричка и й четеше описанието на античния център, каза:

Бих ги посетила с удоволствие. Детето ми е малко, но аз непрекъснато му разказвам, надявам се, че тези неща остават в паметта му и като порасне, ще знае.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Лондон представят "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов

Книгата "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов ще бъде представена тази вечер от 19.00 ч. в галерия "София" в Българския културен институт в Лондон. Преди повече от 2000 години днешният резерват Сборяново е бил център на мистичните..

публикувано на 25.04.24 в 06:10

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14