Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НЕК получава отстъпка от американските електроцентрали, но трябва да им плати 365 млн. евро

ТЕЦ „AES Марица Изток 1"
Снимка: wikipedia.org

След две години мъчителни преговори, най-после в сряда официално беше подписано споразумение между държавната Национална електрическа компания и собствениците на двете американски ТЕЦ в страната, AES и Contour Global, за промяна на дългосрочните договори за изкупуване на електричество от тях и за цените, по които това прави държавният монополист. Самият този факт е твърде положителен от доста гледни точки и най-вече защото не вещае скорошно увеличение на цените на тока. Достатъчно е да припомним, че първото правителство на сегашния премиер Бойко Борисов падна преди две години точно заради непосилните цени на електроенергията за населението. Към това трябва да се добави и директната полза за инвеститорския имидж на България след успешното приключване на преговорите с най-големите отвъдокеански партньори.

От 1 юли 2015-та цената, плащана от НЕК на Contour Global за това да държи в готовност за работа мощностите си, наричана още „цена на разполагаемост“, ще бъде намалена със 17%, а същата цена плащана на АЕS – с 14%. Намалението ще донесе на българската страна преки ползи от близо 600 млн. евро за десет години. Срещу тези ползи НЕК се ангажира да си плати натрупаните дългове от 365 млн. евро на двете централи до края на юни, за да се издължат те от своя страна на мините за въглища, от които се снабдяват с гориво.

Всичко щеше да е прекрасно, да заслужава аплодисменти и да бъде добър пример за привличане на нови чужди инвеститори ако не бяха няколко малки подробности.

Крайните потребители на електроенергия няма да спечелят нищо от договореното намаляване на енергията, защото цените за тях се определят от Комисията за енергийно и водно регулиране и те представляват сложен микс от цените на различните производители, вкл. и скъпите и ползващи преференции зелени енергоизточници.

Задлъжнялата до уши Национална електрическа компания също реално не печели, а само намалява разходите си. И това в момент, когато българската енергетика като цяло и най-вече производството и търговията с електроенергия преживяват невиждана криза и трупат огромни дългове. Като капак, на НЕК се налага в резултат на споразумението да търси по спешност огромна сума пари, която да изплати на американците в срок от два месеца. А тези пари компанията ги няма, за сметка на това има над 1.5 млрд. евро дългове. Сега ще й се наложи да тегли нов заем, който все някога ще трябва да се връща заедно с лихвите.

Повечето експерти смятат, че след като продаваш тока по цени под себестойност, няма начин да не си на загуба и да задлъжняваш. Но не по-малко авторитетни експерти, политици и социолози напомнят, че над 90% от българите са социално слаби от западноевропейска гледна точка и не могат да си позволят да плащат по-скъпа електроенергия. Освен това, 2015 г. е година на местни избори и политическата класа не може сама „да стреля в крака си”, позволявайки евентуално увеличение на цените. Това твърде рисковано ходене по тънко въже над пропастта естествено не може да продължи до безкрайност, но точно в този момент не съществуват необходимите политически и социални условия за тежката хирургическа операция, която рано или късно ще се наложи. От тази гледна точка сделката с двете американски електроцентрали е изгодна на първо място за самата политическа класа в България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ретро автомобили и джаз си дават среща в Поморие

За поредна година Поморие кани любителите на джаза и ретро автомобилите на фестивала "Анхиало Classic Cars & Jazz Fest". Той се организира от "Classic Car Поморие" в партньорство с Авто мото клуб "Анхиало" и Народно читалище "Просвета 1888", Поморие...

публикувано на 13.07.24 в 07:10
Снимката е илюстративна

Обявено е частично бедствено положение заради пожарите в България

Заради два големи пожара областният управител на Хасково Мехмед Атаман обяви частично бедствено положение в общините Ивайловград и Тополовград , съобщи пресцентърът на областната администрация в Хасково. На 12 юли около 14:40 часа са възникнали две големи..

публикувано на 12.07.24 в 19:15

България днес - 12 юли 2024 г.

В "България днес" на 12 юли ви разказваме за едно българско село във Варненско, което е пример за оцеляване по български. В рубриката "По съседски" правим обобщение на по-значимите събития от Балканите през отминаващата седмица. Говорим за..

публикувано на 12.07.24 в 19:00