Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България с пряк достъп до програми на Европейската космическа агенция

БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В навечерието на Деня на космонавтиката, 12 април, министърът на икономиката Божидар Лукарски и представителят на ЕКА Ерик Морел де Вестгавер подписаха споразумение, по силата на което до края на тази година страната ни става член на Европейската космическа агенция (ЕКА). България ще получи статут на „кооперираща държава” и 5-годишен план до получаване на пълноправно членство. За този период тя ще плаща вноска от около 1.3 млн. евро годишно, а българските фирми и научни институти ще могат да участват в програми на агенцията, чиято годишна стойност е около 3 млрд. евро. Деветдесет процента от годишната вноска ще е насочена към проекти на български на компании, учебни заведения или институти, поясни министър Лукарски и допълни:

Категориите дейности, които ще бъдат обхванати в този план включват: технологии и оборудване, научни проекти и експерименти, използване на данни и подкрепа на малките и средни предприятия. За одобрение на 5-годишния план Агенцията ще подготви специален инструмент, който ще позволи на България да се ангажира финансово, чрез определяне на дейностите, които ще бъдат финансирани в страната. Призовавам бизнеса и научните среди да се включат активно със свои проекти и да се възползваме максимално от големите възможности, които ни предоставя подписаното днес споразумение.

Представителят на ЕКА Ерик Морел оцени подписването с България като специално, защото:

Това е десетото споразумение, което подписваме за кооперираща държава – коментира той. Днешното споразумение ще позволи на България да участва директно в програмите на агенцията.

За периода 2014-2020-а ЕС е заделил около 12 млрд. евро за космическите си програми „Галилео” и „Коперник”, като 75 процента от сумата се предоставя на ЕКА.

България има близо 40-годишна история в космическите изследвания, белязани от два национални спътника, двама космонавти и участие в различни експерименти и програми.

Според директора на Института за космически изследвания и технологии (ИКИТ) към БАН проф. Петър Гецов, присъединяването на страната ни към Агенцията е на дневен ред през последните 10-15 години, а забавянето се е дължало на необходимостта от финансов ангажимент или членски внос.

Преди подписването на спорaзумението за сътрудничество, българските фирми и научни организации са нямали директен достъп до участие в програмите на ЕКА. Въпреки това те са участвали като подизпълнители в редица проекти. Подобен проект в момента е роботът „Екзомарс”, който е подобие на американския „Кюриосити” и ще бъде изстрелян от ЕКА, каза за Радио България проф. Гецов и допълни:

Чрез странични проекти много от нашите апаратури се намират в Космоса сред различни руски, американски, европейски спътници. Това е оборудване за измерване на космическата радиация, където ние имаме големи традиции. Само на международната космическа станция ние от 2005-а година имаме участие с наша апаратура. България има и сериозен успех в областта на дистанционните методи. Наскоро завърши проектът „КОРИНИ – земно покритие (CORINE Land Cover), който ИКИТ осъществяваше по линия на ЕК за изследване на водите и тенденциите при различното земно покритие.

След подписването на споразумението с ЕКА българските фирми и научни организации ще имат вече директен достъп до програмите, финансирани от Агенцията.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Температурите леко се понижават

През нощта , главно в Североизточна България, ще има временни увеличения на облачността и на отделни места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В останалите райони на страната ще е предимно ясно. Ще духа слаб вятър от север-североизток...

публикувано на 22.07.24 в 19:05

България днес - 22 юли 2024 г.

В „България днес“ на 22 юли слушайте репортаж от първия ден на годишната среща на Асоциацията на българските училища зад граница.  Украинският фотограф Олександър Барон говори за изкуството, бесарабските българи и войната, а д-р Филип Петрунов – за..

публикувано на 22.07.24 в 19:00

Пожарът във Воден е овладян, усилията се насочват към границата с Гърция

Пожарът на територията на селата Воден, Крайново и Странджа, община Болярово, е овладян и локализиран. На място екипи на МВР ще следят за недопускане на възпламеняване, съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Междувременно тече процесът и по..

публикувано на 22.07.24 в 16:34