Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изграждането на българския участък на „Вертикален коридор“ започва догодина

БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След решителната среща за изграждането на интерконекторите между България и Гърция и между България и Румъния, които представляват т. нар „Вертикален газов коридор", Панайотис Лафазанис, министър на възстановяването на производството, на околната среда и енергетиката на Гърция, даде интервю специално за Радио България.

Тук сме на тристранна среща на министрите на енергетиката на Гърция, България и Румъния с цел да дискутираме и да дадем тласък на т. нар. Вертикален коридор, т.е. – на системата от газопроводи, които ще преминават през нашите територии. Синьото гориво ще идва от Азербайджан, ще преминава в Гърция, от там ще продължава към Албания и през Адриатическо море ще стига до Италия. В момента става дума за един лъч, който от гръцкият град Комотини ще минава през България и ще стига до Румъния. Резултатите от разговорите са много положителни и най-важното е, че определихме графика за реализацията на проекта, чиято основна цел е да осигурят на потребителите – граждани и фирми, по-добри цени. Положихме едно добро начало и следва да координираме усилията си за да изпълним тази идея.

Българската част на газопровода ще започне да се строи през 2016 г. и се очаква всичко да е приключило до 2018-а, като, според гръцкия министър, става дума за един много значим проект за следващите поколения. Споразумението е вече факт и решенията са взети – направени са изследванията, всичко е начертано и остава само реализацията, а тя ще се случи, защото финансирането е налице.

Проектът е от европейско значение и смятам, че средствата ще са достатъчни за да го завършим“ – заяви категорично министър Лафазанис. През тези тръби няма да минава просто природен газ. Те ще бъдат проводници на приятелство и сътрудничество за нашите народи. Отношенията между България и Гърция са отлични, но има пространство за още по-добро развитие. Енергетиката е базата, на която се изграждат икономическите отношения, полагаме усилия и в сферата на търговията, инвестициите, туризма и културата. Нашите народи имат общи културни корени, общи традиции, общо историческо развитие и могат да имат общо бъдеще – на базата на общи ценности и цели.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Във Вашингтон премиерът заяви, че България е надежден съюзник в НАТО

В разговор с президента Джо Байдън по време на отбелязването на 75-ата годишнина на НАТО служебният премиер Димитър Главчев заяви, че България е лоялен и надежден съюзник. От своя страна Байдън високо оцени ролята на България в Източния фланг на Алианса,..

публикувано на 10.07.24 в 08:20

В Хераклея Синтика пътуваща изложба привлича вниманието към изчезващи видове

Пътуващата изложбата "Следи от изчезване“ представя изработени от биоматериали отливки на стъпки на застрашени животни в Родопите, които пресъздават действителните им форми и естествените им местообитания, предаде БТА. Експозицията ще гостува в античен..

публикувано на 10.07.24 в 08:10

Основният ремонт на Дунав мост при Русе вече е в ход

От 10 юли започва основният ремонт на Дунав мост при Русе, съобщава Агенция "Пътна инфраструктура". Строителните работи ще се извършват ежедневно през светлата част от денонощието, по 10-12 часа на ден, според спецификата на изпълняваните дейности, като..

публикувано на 10.07.24 в 07:30