Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светът на постапокалиптична София

БНР Новини
Снимка: Луиза Лазарова

Ако сте запалени по sci-fi и фентъзи няма нужда да обикаляте подземия и да търсите опасности, просто се съберете с приятели и се докажете като смелчага върху борда на първата българска sci-fi настолна игра „Светло бъдеще”.

Група млади ентусиасти предлагат един по-мрачен поглед към утрешния ден. Какво ли би последвало, ако станем свидетели на ядрена война? Действието в „Светло бъдеще” се развива в свят, опустошен от ядрени атаки. Но… животът продължава. Играчите могат да се потопят в постапокалиптичния свят и да се опитат да оцелеят до края. Ами ако не успеят? Поне ще дадат всичко от себе си, обитавайки полуразрушените тунели на столичното метро или легендарните подземни бункери в София. Отвсякъде дебнат опасности, прикрити зад интересна и динамична игра с фантастичен дизайн, включваща „дъска“ с маршрути, уникални карти с персонажи и техните оръжия, пулове с кодове за отваряне на тайни подземни врати и много други детайли.

Радомир Мирчев се вдъхновява от игрите, които негови приятели го молят да организира, и създава нещо уникално за България – sci-fi бордова игра. Повече за играта ни разказаха създателят и един от художниците  – Георги Яначков, който илюстрира част от героите и техните оръжия:

СнимкаТова е приключенска игра. Избухнала е ядрена война и около 98% от хората са загинали. Двата процента щастливци, ако можем така да ги наречем, са се скрили в тунелите и бункерите на подземна София. Една част от оцелелите се опитват да възвърнат старата цивилизация, а другата половина са се превърнали в мутанти и градят нещо ново  – казва Радо.

С приятелите му прекарват доста време под земята, разглеждайки и картографирайки тунелите и бункерите, които се намират под столицата. Това им помага да проектират пътищата в играта така, че да изглеждат максимално реалистични. По този начин хората, които се борят за оцеляване, влизат „изцяло  във филма”. Повече за бункерите под София ни разказва Радо:

Както писателите не могат да пишат за нещо, което не са опознали, така и когато започнеш да правиш игра, тръгваш да търсиш референции, за да не е направено всичко просто по фантазия. Обикаляхме, за да разберем как изглеждат тунелите, докъде стигат те и дали наистина са под цяла София. Искахме да придадем чувство за реализъм. Да оставим впечатлението, че не правим пълна измишльотина, а нещо основано на реални факти. Разбира се, до голяма степен преекспонираме фактите, за да стане по- интересно, например моментът с мутациите. Картографирахме различните тунели и бункери и използваме тези графики за играта.

СнимкаРадо съумява да събере екип от професионалисти- художници, дизайнери и любители на бордови игри, които първоначално работят без заплащане. Въпреки трудностите, след година усилена работа, „Светло бъдеще” вече е факт. Играта поддържа два възможни сценария. В единия играчите заедно се опитват да спрат разпространението на епидемии след ядрените атаки, в свят, останал без болници и лекари. В другия са конкуренти и всеки се опитва да преодолее  подземните опасности и да достигне крайната точка на спасение – тайните бункери под Партийния дом.

Всеки от нас, независимо в коя част на света се намира, вече може да се наслади на тръпката да живее в един постапокалиптичен свят. Преди броени дни играта бе официално представена в столичен клуб. Запалени геймъри доказаха способностите си върху борда, но най-смелите победиха.

Младите ентусиасти са направили играта на английски, за да бъде достъпна за по-широк кръг от почитатели на настолните игри.

Имаме най-голяма подкрепа в САЩ. Там хората „харесват“ с портфейла си – казва Георги. – Най-голям интерес има в САЩ и в Европа, най-вече в Германия. В България просто по-малко хора играят бордови игри.

Въпреки това създателите на „Светло бъдеще“ се надяват да завладеят сърцата и на българските фенове на настолни игри.

Снимки: Луиза Лазарова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40

Изложба представя 20-годишната история на България в НАТО

Изложба, отбелязваща двадесетата годишнина от членството на Република България в НАТО, ще бъде открита на 28 март в Националния военноисторически музей в София. Експозицията е озаглавена "Българската армия – 20 години част от НАТО"..

публикувано на 28.03.24 в 06:25

Жълт код за силен вятър има за 13 области в Централна и Източна България

В четвъртък минималните температури в България ще са между 7° и 12°, в София 8°. До обяд ще е има разкъсана облачност до слънчево. Над Централна и Източна България облачността ще се увеличи до значителна и ще има валежи по места. Силен южен вятър ще носи..

публикувано на 27.03.24 в 20:05