Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лятната сесия на парламента – под знака на предстоящите местни избори

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Новата сесия на 43-ото НС започна по традиция с програмни декларации на парламентарно представените партии. ГЕРБ и Реформаторския блок се обединиха по темите конституционни промени, реформа в съдебната система и сектор „Сигурност“. От Патриотичния фронт обявиха, че ще настояват за засилване на мерките срещу битовата престъпност и промени в изборното законодателство. От АБВ декларираха подкрепа за пенсионната реформа. БСП, като опозиция, отправи критики за неспазени обещания, а от ДПС предупредиха, че управлението трябва да се освободи от националпопулизма. Лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов призова депутатите да не използват парламентарната трибуна за политическа агитация. От името на реформаторите Радан Кънев обясни, че няма как предстоящите избори за местна власт да бъдат подминати в идните месеци. В специално интервю за Радио България двама политолози – д-р Борис Попиванов – преподавател в СУ „Свети Климент Охридски“ и д-р Кирил Аврамов – преподавател в Нов български университет, споделиха очакванията си от новата парламентарна сесия

Очакванията, които имам, са с умерен оптимизъм, каза Кирил Аврамов. – Новина няма, освен ако не броим усърдието на Реформаторския блок да се върне в позната територия и да постави тези проблеми, които са най-важни – болезнените реформи. С оглед на приближаващите избори, те вероятно ще бъдат отместени от дневния ред, за да може да се спази прословутата стабилност. Така че, този политически сезон преди всичко ще бъде маркиран от пренареждането, най-грубо казано, или от крепенето на баланса преди предстоящите избори.

Предстоящите избори наистина са фактор, в светлината на който все по-често и по-трудно ще оценяваме действието на политическите сили, е мнението на Борис Попиванов. – Започналата сесия на Народното събрание е последната, по време на която реално ще може да се говори и за различни неща, освен избори. Не съм сигурен, доколко партиите ще успеят да постигнат това. Многократно декларираната и от страна на ГЕРБ и от страна на Реформаторския блок стабилност и общи цели в управлението е твърде често декларирана, за да ме убедят в самата нея. Защото именно наложителната и приоритетна съдебна реформа провокира много въпросителни. През последните седмици бяхме свидетели на толкова много и хаотични инициативи от страна на управляващите, преди всичко на премиера Борисов, и не само негови, че на обществото и на наблюдателите не стана ясно, каква е целта на съдебната реформа. От самото начало министър Христо Иванов имаше едни сравнително ясни идеи и концепции, които беше изложил, а впоследствие те започнаха постепенно да се размиват, за да се стигне до момент, в който партията мандатоносител внася някакви законопроекти и после ги изтегля. Създава се впечатлението, че премиерът няма особена воля да се задвижи тази реформа, независимо уверенията, че това ще се случи и ще променяме Конституцията.

Независимо декларираните от парламентарната трибуна идеи за развитието на управлението, от политиците не се чу как ще се върне доверието на българските граждани.

Кредитът на доверие, който бе даден на тези, които олицетворяваха протестите, бе че гражданите искаха да видят в действие формулата „граждани срещу мафията, – заяви Кирил Аврамов. – Едно от първите изявления на Радан Кънев от реформаторите бе, че ако се наложи това ще бъде къс мандат, но с ударни реформи.Това, което аз бих желал да видя е връщане на тази плоскост, защото можем да видим заместване на тематиката поради приближаващите избори.

Нямам впечатление, че управляващите партии са толкова загрижени за този тип гражданска нетърпимост, чийто праг доста се е вдигнал в сравнение с времето преди две години и приема много действия, които по онова време биха били неприемливи за него, – продължи Борис Попиванов. – Когато идват избори, основният въпрос не е дали гражданите ще се борят с мафията, как да се спечелят повече мандати за кметове и общински съветници. Следователно ще се наложи партиите да влязат във взаимодействие с водещи фактори по места, а не всички имат чисти биографии.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 8 юли 2024 г.

В „България днес“ на 8 юли говорим за еволюцията и кризите в IT сектора и как това се отразява на възможностите за работа в сферата на високите технологии. Разговаряме за академичното изучаване на български език в Албания с доц. Раки Бело, преподавател в..

публикувано на 08.07.24 в 19:00
Златомир Дьовленски

В Пловдив арестуваха председателя на НД "Русофили“

Златомир Дьовленски, председател на Национално движение "Русофили" - Пловдив е бил задържан от ДАНС днес преди обед в централата на градската организация на БСП, съобщи БНТ. Информацията е потвърдена от Иван Петков, депутат и секретар на парламентарната..

публикувано на 08.07.24 в 15:23
Снимка: Facebook / Празник на пеперудите

Празникът на пеперудите в Полска Скакавица събра любителите на дивата природа

Край водопада на с. Полска Скакавица, Кюстендилско, любителите на пеперудите и дивата природа се събраха на "Празник на пеперудите", за да наблюдават един от най-красивите природни феномени по река Струма. Водопадът е висок около 50 метра и се нарежда..

публикувано на 07.07.24 в 10:05