Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пореден успех за детска вокална група „Радиодеца”

БНР Новини
Снимка: БУЛФОТО

Вокална група „Радиодеца” има повод за гордост след поредното отлично представяне на Международен фестивал на изкуствата „Сен Дени” (Франция). Така малките певци си осигуриха участие и на следващото, девето поред издание, което предстои през 2016-а година. Най-младата формация на Българското национално радио откри събитието в старинния френски град Льош, сгушен в долината на река Лоара. Миналата седмица там се събраха участници от девет страни: Германия, Испания,Турция, Полша, ЮАР, САЩ, Латвия, България и Франция.

„Радиодецата” с диригент Илина Тодорова са представили две народни песни от най-новата музикална продукция за деца на БНР – „Има-нема” и „Пойдох на пазар” по обработка на Валери Костов. Жителите и гостите на Льош са посрещнали изкуството на нашите певци с бурни аплодисменти. Илина Тодорова разказа, че репертоарът с народни мотиви се е оказал предизвикателство:

Двете песни са в неравноделен размер, а в текстовете има думи от времето на нашите баби и прабаби. Някои от тях са наименования на части от женска носия. Използваме всички възможни средства, за да стане ясно на децата, защото неравноделните размери са част от културното ни наследство, което всеки е добре да познава. Знам, че в училище не им отделят необходимото внимание, а онези малчугани които не учат в музикална гимназия, трябва също да се докоснат до това богатство.

Основната идея на фестивала „Сен Дени” е да осъществи общуването на деца и младежи от цял свят, които представят своите умения чрез универсалния език на изкуствата. За приноса си в развитието на младежта фестивалъте номиниран от френското правителство за престижната награда „Карл Велики” на Европейския парламент.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Летните вечери в София стават още по-романтични – започва A to JazZ

Едно от най-очакваните културни събития в лятна София започва днес. За 13-а година фестивалът A to JazZ ще преобрази Южния парк 2 в споделена, творческа и екосъобразна културна градска сцена. Меломаните в столичния град ще бъдат..

публикувано на 04.07.24 в 05:15

"Замирисва на море"… един вечен български хит край солените вълни на Черноморието ни

В края на юни, когато все повече ни "замирисва" на море, екип от различни поколения възроди в нова версия хита от близкото минало със същото заглавие –"Замирисва на море". В края на миналата година Калина Баткова, позната с артистичния си..

публикувано на 02.07.24 в 10:15

"Най-щастливият човек" тръгва на "Най-щастливото турне"

Графа поставя началото на "Най-щастливото турне" тази вечер (28 юни) с концерт в Летния театър в Стара Загора. В основата на голямото лятно шоу на Влади Ампов е концепцията на грандиозния му концерт на Националния стадион "Васил Левски" в София,..

публикувано на 28.06.24 в 10:15