Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Модернизацията на българската армия: одобрена на думи, отложена на практика

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

В понеделник по инициатива на президента и върховен главнокомандуващ Росен Плевнелиев заседава Консултативният съвет за национална сигурност. Негови членове са всички парламентарни партии и основните министри от кабинета. Последното заседание беше посветено на състоянието и проблемите на българските въоръжени сили в днешната напрегната и конфликтна обстановка в Европа и в света. Специален доклад с предложения за мерки и реформи предложи на вниманието на политиците военният министър Николай Ненчев, който настоя за спешна модернизация на армията, за превъоръжаване и за увеличаване на държавните субсидии за отбраната в съответствие с приетите от НАТО в Уелс директиви и указания. След заседанието основните фигури, от които зависи отбранителната политика на България, заявиха, че са доволни от препоръките на съвета, тъй като е препотвърдил ангажиментите на страната към НАТО и е дал уверения, че основните принципи и изисквания на алианса ще бъдат спазвани и прилагани и у нас.

Освен политически коректната пронатовска риторика обаче, впечатление на анализаторите направиха и някои позиции, които очевидно ще имат решаваща роля при формулирането и приемането на окончателните законодателни промени за въоръжените сили от парламента. Най-голямо внимание предизвикаха думите на премиера Бойко Борисов, който в типичния си директен стил не се поколеба да попари всякакви илюзии и да върне нещата на земята, дебело подчертавайки, че който е обещавал допълнителни пари за отбрана, трябва да каже откъде да се вземат.

За 2015 г. нямаме възможност и съм го казал на всички партньори, продължи министър-председателят. Първо пенсиите, инфраструктурата, образованието. За 2016 г. с парите, които са доста повече, събирани от НАП и Митници и всички мерки, които сме взели за борбата с корупцията и контрабандата, ще осъществим и тази реформа в армията, каза премиерът.

Това привидно разминаване с президента Плевнелиев, който пък смята, че въоръжените сили са национален стратегически приоритет очевидно е добре обмислено и отразява разпределението на ролите между президентската и изпълнителната власт. От една страна са отправя ясно послание, че България е верен и сигурен съюзник на НАТО, от друга обаче се обяснява, че тя не разполага с необходимите средства за превъоръжаване и че се очаква външна помощ за модернизацията на армията.

При това положение българската армия освен че наброява едва 30 000 бойци на постоянна служба, ще продължи още неизвестно колко време да бъде въоръжена с руски оръжия от едва ли не Втората световна война, с руски самолети, които от старост вече не могат да летят, и с морски съдове, закупени втора ръка от западни страни, за поддръжката на които няма пари. За сметка на това, още тази година бойците и офицерите ще получат чисто нови униформи Made in Bulgaria.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Депутатите Тошко Йорданов (вляво), ИТН и Цончо Ганев, „Възраждане“

"Възраждане“ и ИТН отново искат референдум за запазване на българския лев

"Възраждане“ и "Има такъв народ“ (ИТН) внасят в деловодството на парламента искане Народното събрание да свика референдум за запазване на българския лев, съобщи депутатът Цончо Ганев от "Възраждане". "Това е инициатива, която предишният парламент..

публикувано на 10.07.24 в 12:28

Във Вашингтон премиерът заяви, че България е надежден съюзник в НАТО

В разговор с президента Джо Байдън по време на отбелязването на 75-ата годишнина на НАТО служебният премиер Димитър Главчев заяви, че България е лоялен и надежден съюзник. От своя страна Байдън високо оцени ролята на България в Източния фланг на Алианса,..

публикувано на 10.07.24 в 08:20

В Хераклея Синтика пътуваща изложба привлича вниманието към изчезващи видове

Пътуващата изложбата "Следи от изчезване“ представя изработени от биоматериали отливки на стъпки на застрашени животни в Родопите, които пресъздават действителните им форми и естествените им местообитания, предаде БТА. Експозицията ще гостува в античен..

публикувано на 10.07.24 в 08:10