Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Музиката развива личността, убеден съм в това” – интервю с проф. Танев, министър на образованието за новите идеи и предстоящите реформи

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

В началото на седмицата министърът на образованието проф. Тодор Танев представи пред журналисти част от реформите, които той и екипът му подготвят. Сред тях е създаването на четиристепенна образователна система, която предвижда откриване на интегрални професионални колежи. Те ще осъществят връзка между средното и висшето образование чрез два етапа на обучение, всеки с продължителност две години. Първият осигурява майсторска степен, вторият – диплома за мениджър. Така учениците ще получат професионални знания и опит, необходими при бъдещата им реализация. Младежите, които биха искали да продължат образованието си във висше учебно заведение, ще могат да го направят след полагане на зрелостен изпит, задължителен и за завършващите гимназиално образование. Според проф. Танев работещите в сферата на образованието, науката и пазара на труда, трябва да обединят усилия. Това ще позволи приемането на определен брой ученици в отделните специалности и ще осигури работни места на дипломиралите се. Още в началото на своето управление министърът определи основните цели, които ще следва. Една от тях е да се повиши ролята на изкуствата в образованието и възпитанието на подрастващите. Нека припомним, че проф. Танев е син на известния и уважаван български композитор и дългогодишен преподавател в Националната музикална академия проф. Александър Танев. Ето защо подобно становище не е изненада. Какво още каза министърът в интервю за Радио България:

Няма съмнение, че изучаването на различните изкуства е не по-малко важно от останалите дисциплини. Това е една от петте задачи, които съм поставил пред себе си – да го еманципирам доколкото мога. Още като бях ученик усещах, че пеенето (както се наричаше предметът) има второстепенно значение в йерархията на специалистите от МОН, които „спускат критерии”. Това, разбира се, е неправилно. Всички учим доста подробно химия, физика, без непременно да избираме тези професии. Необходима ни е културата, която имат хората на Запад, например. Там в почти всеки дом има поне едно пиано, цигулка, или друг музикален инструмент. Хората свирят в семейна обстановка, независимо от професията си. Убеден съм, че музиката развива личността. Ако си представим един психологически експеримент – човек, на когото е предоставено всичко, дори интернет, но няма звук, няма музика. Мисля, че той няма да издържи дълго. Да погледнем само какво имаме ние – малка географска територия и невероятно интонационно многообразие, все едно сме континент… Шопската песен с характерната диатоника, до нея съвършено различната музика на Пиринския край, Родопската област, Добруджа и т.н. Цял космос от различни музикални мисления с едно общо нещо – българското. И то бе заместено от чалгата, която не е народна музика, но умишлено беше наречена фолк. Да, знам, че някои печелят пари от това, но милиони губят духовни ценности. Кое е по-важно? Като образователен министър няма да водя борба с чалгата, но искам да има повече познания за стойностната музика.

Приоритет в работата на МОН е борбата с насилието в училищата, което през последните години придоби плашещи измерения.

Насилието трябва да бъде намалено до граници, които са възможно най-ниски. Но сякаш забравяме, че то върви „ръка за ръка” с други, не по-малко важни проблеми. Спряхме да говорим за вредата от дрогата. А тя става все по-достъпна, по-евтина и все по-вредна. Затова през месец май организираме поредица от научнопрактически конференции, които ще провеждаме съвместно с различни министерства. Заедно ще обсъдим как да защитим не само територията на българското училище, но и пространството около него. Колкото до написването на нови учебници, това наистина е наложително. Създаването им по сега съществуващия закон няма смисъл, защото виждаме докъде води. Новият закон е на второ четене, нека изчакаме българските народни избраници да решат какво ще се случи с училищното и предучилищното образование. Тогава бих могъл да се ангажирам с по-конкретни данни. Не бива да забравяме електронното образование, защото то навлиза с огромна сила. Половината деца учат, по-точно самообразоват се с информация, намерена в някакви сайтове. Вместо да четат учебниците, те търсят нещо по-кратко в мрежата. Няма контрол откъде черпят информация и доколко тя е достоверна. В това отношение държавата е в дълг към училището. Час по-скоро трябва да се въведат интерактивните методи на обучение, общата информационна мрежа. Свидетели сме как съседна Турция въведе програмата „Таблет за всяко дете” и отбеляза световен рекорд в електронизацията на учебния процес. Не съм против книжните учебници. Те винаги ще имат своята роля и не са алтернатива на електронните, както телевизията не може да бъде алтернатива на театъра. Но трябва да усъвършенстваме и осъвременяваме методите. Много ме радва това, че българските училища в чужбина постоянно се множат. Правим всичко възможно да улесняваме работата им. Изпращаме учебници, назначаваме учители, отделяме средства. Там електронните източници ще намерят много голямо приложение и според мен ще решат проблемите, които поставя липсата на учебници за българчетата извън България.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 19 юли 2024 г.

В „България днес“ говорим за огъня, хората и държавата, в контекста на бушуващите пожари в страната ни. По традиция в петък правим преглед и на събитията с балкански адрес от изминалите дни в рубриката „По съседски“. В навечерието на..

публикувано на 19.07.24 в 19:00

Испания изпраща два самолета в помощ на борбата с пожарите

По Механизма за гражданска защита на ЕС Испания е заявила, че ще изпрати два самолета, всеки с вместимост около 6 тона в помощ за борбата с пожарите у нас. Вероятно летателните машини ще могат да се включат в гасенето още в утрешния ден, съобщи министърът..

публикувано на 19.07.24 в 16:39

Летище "София" не е засегнато от глобалния IT срив, но има отменени и забавени полети

Летище "София" не е засегнато от глобалния IT срив, който възпрепятства компании от цял свят, съобщиха за БТА от пресцентъра на столичния аеропорт.  От там уточниха, че дори да има отменени или закъснели полети, те ще бъдат заради други засегнати..

публикувано на 19.07.24 в 12:50