Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Водата и нейната магическа сила

БНР Новини

Чрез музика и танци, рисуване и моделиране, лабораторни експерименти и интернет проучвания, в пряк досег с културното наследство и местните традиции, ученици от шест европейски държави преоткриват „Водата и нейната магическа сила”. Това се случва в рамките на едноименен проект, финансиран по новата европейска програма за образование, обучение, младеж и спорт „Еразъм+”. Той е с двугодишна продължителност – стартира през септември 2014 г. и ще приключи 2016 г. Партньори са местни училища от Испания, Франция, Чехия, Гърция, Румъния и България. Страната ни е представена от ученици и учители от столичното 119 СОУ „Акад. Михаил Арнаудов”. За възможностите, които дава новата европейска програма и конкретния проект, обяснява Петя Минчева, преподавател по география в училището:

СнимкаТова е много добра програма, която включва както формалното, така и неформално обучение на децата. На учителите, участващи в проекта, ни осигурява възможност за размяна на добри практики. Защото, макар и всички живеещи в Европа, образователните ни системи са различни. Откриваме много интересни идеи, които биха намерили приложение и при нас. Другото важно нещо е езикът. Срещите, документацията, всички неща, които се правят, са на английски. Това позволява на нас, учителите, да развиваме своите езикови компетентности. Същото се отнася и за децата, тъй като те се настаняват в семейства в съответната страна-домакин.

България беше първата държава, която посрещна в края на миналата година участниците в проекта. Темата на срещата е била „Да се върнем към изворите”, провокирана от хилядолетното минало на София – едно от най-древните европейски селища, възникнало край топли минерални извори. Разглеждане на забележителностите на столицата ни, среща с преподаватели от най-стария ни университет, множество уъркшопове, посещение на стария Пловдив, дегустация на традиционни български ястия са само част от богатата палитра на преживявания, поднесени от българските домакини на техните гости. „Имахме страхотна седмица в България. Върнахме се във Франция с големи усмивки и много добри спомени“, са написали френските ученици в своя дневник на пътуванията. Само преди месец е била втората среща, този път в град Пиргос, в съседна Гърция, и е била посветена на изкуството. За 16-годишната Катрин Василева, ученичка в 9 клас с профил „Стопански мениджмънт“, това е първо участие в подобен проект.

СнимкаЗапознахме се с много хора, с които можем да продължим да поддържаме връзка – разказва тя. – Също така си развиваме английския език, а когато пътуваме, посещаваме различни забележителности, разказват ни за тях и така научаваме повече неща.

В рамките на проекта ще бъде подготвена книга на английски език, посветена на водата. Освен онлайн, тя ще излезе и в хартиен вариант, а нейни автори са децата.

Има сайт, в който се поместват всички събития, всичко, което се случва на местно ниво във всяка една държава – това са различни презентации, концерти, флашмобове, какъвто ние правихме за Деня на водата тук – обяснява Петя Минчева. – Освен това всичко, което се прави, се качва в еTwinning платформата. Това е европейска платформа на учителите, която служи за контакт помежду им и им дава възможност да работят по съвместни проекти. Всичко, което правим, качвайки го там, то става достъпно за всички регистрирани в платформата учители. По този начин се получава голямо популяризиране на резултатите.

Снимките са предоставени от Петя Минчева



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Главчев

Премиерът следи ситуацията с пожарите в цялата страна

Служебният премиер Димитър Главчев и директорът на пожарната главен комисар Александър Джартов са в постоянна комуникация за ситуацията в страната, информират от пресцентъра на Министерския съвет. От съобщението става ясно, че в борбата с пожарите..

публикувано на 14.07.24 в 15:36

Маршируващи звезди от България се представиха на световен фестивал в Цюрих

Български деца от марчинг бенд “Marching Stars” участваха в Осмия Световен младежки музикален фестивал в Цюрих. В двудневния форум се представиха 80 младежки оркестъра от цял свят с близо 4 хил. музиканти. Американската мечта на Тодор Цачев се..

публикувано на 14.07.24 в 14:12

Четири области все още са обхванати от пожари

Седем пожара горят в горски територии в областите Пловдив, Хасково, Кюстендил и Ямбол, съобщиха от Агенцията по горите. В община Хисаря набират доброволци за огнената стихия в селата Михилци и Иван Вазово. Макар че обстановката е много динамична,..

публикувано на 14.07.24 в 10:06