Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Велик е нашият войник“ – български военни маршове по повод Деня на храбростта

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Денят на храбростта е наречен така още при учредяването му през януари 1880 г. Това е официалният празник на Българската армия, на който неизменно се провеждат военни паради, изричат се думи на благодарност към всички знайни и незнайни войни, защитници на родната земя. И днес през целия ден ще звучи музика в изпълнение на професионалните духови оркестри, които са истинска гордост за страната ни. А ние ще си припомним историята на някои от най-известните военни маршове, заедно с изпълненията на Гвардейския представителен духов оркестър.

Сред произведенията, изиграли значителна роля във формирането на репертоара на първите военни оркестри след Освобождението, е „Ний ще победим”. Автор на текста е Стилиян Максимов – по онова време млад офицер. Музиката е от Александър Морфов – също български офицер, брат на оперната певица Христина Морфова. Освен композитор, той е поет и публицист, един от пионерите на хоровата музика у нас. Наричат го „бащата на българската войнишка хорова песен“.


През май 2001 г. Българската армия избира за свой химн „Велик е нашият войник“. Една от най-популярните военни песни в нашата история е написана преди почти век, през 1916 г. Автор на текста е Константин Георгиев, музиката е от Михаил Шекерджиев. По онова време и двамата са в редиците на Двадесет и трети Шипченски полк на Българската армия.


Традицията на военните духови оркестри е съхранена, благодарение на десетки съвременни композитори и диригенти, които постоянно обогатяват репертоара им с нови творби. Сред тях специално място имат Христо Тонев и Никола Братанов. Диригенти и композитори на музика за духови състави,  двамата дълги години преподаваха оркестрация за духов оркестър в НМА „Панчо Владигеров“. Създатели на прекрасни маршове, те оставиха и авторски оркестрации на български и чуждестранни произведения, които са се превърнали в образец за творците в жанра.


„Юбилеен марш“ от композитора Николай Братанов е посветен на 100-годишнината от създаването на българските духови оркестри.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Удивителни въпросителни"…. Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" тръгват на турне

Горещо лято очаква Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" – на 27 юни стартират от Русе турне из страната, в което ще представят новия албум "Удивителни въпросителни ". Той съдържа 11 композиции със заглавия, навеждайки ни на удивителни въпроси...

публикувано на 25.06.24 в 10:15

"Феномен"

Много младежка енергия блика от песента "Феномен" на Niki R: ce . Това е Никол Ризова, която е била част от група Бон-Бон. До нея и в музиката, и в живота е Цветан Маринов, когото познаваме от група Funkilicious – там е китарист и автор на..

публикувано на 22.06.24 в 10:15

Народният оркестър на БНР закрива сезона с нова продукция и ярки солисти

Оркестърът за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов закрива сезона тази вечер /20 юни/ с концерт, в която ще звучат само премиерни заглавия. Програмата включва 17 нови пиеси и аранжименти на песни, представени от ярки солисти,..

публикувано на 20.06.24 в 07:25